Hangsúly a kényelmesebb munkavégzésen

Formatizáló körfűrész, lapszabászgép: ezekkel a kifejezésekkel gyakran találkozhat az a szakember, aki ezen géptípusok iránt érdeklődik. Hol tart ma a technológiai fejlesztés? Milyen termékek vannak konkrétan a piacon? Milyen meglepetések várhatók a közeljövőben? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Az asztalosipari tevékenység ma már elképzelhetetlen lapszabászgépek nélkül. Ennek leggyakoribb oka, hogy egy többfunkciós gépről beszélhetünk. A fa fűrészáru sokoldalú darabolását ugyanúgy el lehet rajta végezni, mint egy-egy speciális bútoripari műveletet (például falcolás), a lap- és lemezféleségek szabászatára pedig egyedülálló megoldás. Érthető, hogy az elmúlt 20–25 évben a lehető legtöbb műhelybe, üzembe „beköltözött” ez a berendezés. Azoknak, akik annak idején korán léptek, adott esetben már megérett a fejlesztésre ez a géptípus a jelenlegi gépparkjukban. Talán éppen ez a legnyomósabb érv, hogy alaposabban körbejárjuk ezt a témát. Ugyanakkor az elmúlt években a naprakész digitális technológia komoly törekvésekkel lépett be szinte minden ipari szegmensbe, és óriási léptékben halad a fejlesztésekkel. El kell ismernünk és meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a digitalizáció mindennapjaink része kíván lenni a munka világában is. És ezzel nincs is semmi baj, ha arra gondolunk, hogy a közös cél a kezelhetőbb és hatékonyabb eszközök, módszerek fejlesztése és alkalmazása. (Csupán példaként említem meg, hogy milliókra tehető azoknak az embereknek a száma a világon, akik önként, a saját szabadidejükben foglalkoznak nyílt forráskódú számítógépes alkalmazások és szoftverek fejlesztésével.) Mindezeket a szempontokat egybevetve készítettünk egy piaci körképet azoknak, akik mostanában vagy a közeljövőben terveznek beruházást az asztalosműhely, illetve -üzem gépállományának fejlesztésére.

Az alapfunkció valójában mit sem változott az évtizedek alatt: a mozgó munkaasztal, a szán segítségével nagy kiterjedésű forgács- és bútorlapok, lemezek, valamint fűrészáruk precíz darabolása. A gépgyártók típusainál a különbségek a munkaasztal vízszintes vagy függőleges pozícionálásában, a vágó körfűrészlap maximalizált méretében és megdönthetőségében, a meghajtó motor teljesítményében, az elővágó lap állítási lehetőségeiben, a munkaasztal méretében, az átgondolt szánszerkezetben, a vonalzók praktikus kihasználhatóságában, a védőburkolatok és a porelszívás lehetőségeinek kínálatában voltak. Az ezen gépek árcéduláján meglévő árkülönbségek – jó esetben – a minőségi alkatrészeket és a precízebb kivitelezési munkát tükrözték. Mára a jelenlegi piaci gépkínálat mellé felsorakozott a kényelmesebb kezelés és némileg a biztonságosabb munkavégzés lehetősége is.


Altendorf WA80

KEZELŐFELÜLET

A kezelőfelület (control panel) egy mozgatható konzolon helyezkedik el, mindig a kezünk által elérhető közelségben és magasságban. Itt történhet a megmunkáló körfűrészlapok, vonalzók vezérlése. Ez a felület lehet nyomógombos, illetve érintőképernyős. 

FŰRÉSZMŰ VEZÉRELHETŐSÉGE

A fűrészmű a vágó körfűrészlapot és az elővágó fűrészlapot tartalmazza. Gyártótól és kínálattól függően a fűrészmű léptetőmotoros emelése, illetve süllyesztése, valamint döntése szintén vezérelhető. Ezeket a beállításokat a kezelőfelületen végezhetjük el, jóval gyorsabban és egyszerűbben.

VÁGÁSSZÉLESSÉG VEZÉRELHETŐSÉGE

A vágásszélességet meghatározó párhuzamvonalzó léptetőmotoros állítási lehetősége és a kezelőfelületről történő vezérelhetősége kétségkívül kényelmes megoldás, ezt minden asztalos át tudja érezni. A kezelőfelületen beállított értékeket menteni is lehet, sőt, gombnyomásra előhívhatók, hiszen bizonyos géptípusoknál meghatározott számú programozási hely is rendelkezésre áll.

KERESZTVONALZÓ SZÖGTARTOMÁNYA

A munkadarabot tartó és mozgató asztal keresztvágó vonalzója alapesetben derékszöget zár a körfűrészlap vágási tengelyével. Bizonyos gyártók választható kiegészítésénél van lehetőség a vonalzót manuálisan egyedi szögállásba állítani, így egyszerűen lehet szög alatti vágásokat készíteni.


Panhans 680/20

ASZTALSZÉLESSÉGHOSSZABBÍTÁS

A keresztvágó vonalzó alapból egy bizonyos mérettartományban áll, amit igény esetén ki lehet húzni egy, a gyár által felkínált maximum méretig. Egyes gyári asztalszélesítési opciónál mindez vezérlés által, motoros hajtással is történhet, ahol lehetőség van az egyik vagy mindkettő munkadarab-ütköztetőt is motorikusan méretre állítani. Mivel a keresztvonalzó nemcsak elülső, hanem hátsó oldali megvezetésre is szolgálhat, az ütköztetők – szintén motorvezérléssel – átfordulnak a vonalzó másik oldalára.

VÁKUUMOS LESZORÍTÁS

Ez a táblalerögzítő módszer a szánszerkezetbe van építve, ahol egy vákuumpumpa segítségével szívóhatás alakul ki. Ezt a hatást akár a szánszerkezet teljes hosszára ki lehet terjeszteni, melynek irányítását a gépkezelő végzi, kezelőgombok segítségével – optimálisan igazodva a megmunkálandó munkadarab adottságaihoz.

NYOMÓERŐ- RÁSEGÍTŐS LESZORÍTÁS

Más néven szervo leszorító a szánszerkezeten foglal helyet, és motorvezérelten működik – olyan hatással, mintha a gépkezelő nehezedne rá a saját súlyával a munkadarabra, így a nagy súlyú táblák vágás közbeni előre- és hátramozgatása jelentősen megkönnyíthető. Egy elektromos érzékelő felel azért, hogy a leszorító a legkisebb nyomásra függőlegesen és stabilan rögzítse a megmunkálandó anyagot. 


SCM SI 400 EP Class

NYOMÓGERENDÁS LESZORÍTÁS

A pneumatikus leszorító mintegy nyomógerendaként szolgálhat bármilyen hosszú tábla esetében, különösen, ha vékony munkadarabról van szó (mint például furnérozott hátlap, rétegelt lemez stb. Ez az opció általában legkevesebb 6 bar üzemi nyomást kíván. A lapszabászgépek 110 éves pályafutása alatt (az első ilyen gépet 1906-ban Wilhelm Altendorf tervezte) meglehetősen sokat változott a technológia annak érdekében, hogy a faanyag- megmunkálás ne csak precíz legyen, hanem – a lehetőségekhez képest – egyszerűbb is. A már említett függőleges pozícionálású lapszabászgépek az utóbbi időben háttérbe szorultak az asztalosipari felhasználók körében. Ennek oka, hogy ma már alapvető elvárás a tökéletes vágási él és a precíz mérettartás. Az alább közölt típusokat a magyarországi kínálatból merítettük, a faiparosok számára jobban alkalmazható vízszintes lapszabászgépek közül – a teljesség igénye nélkül.

LAPSZABÁSZGÉPEK

 
Műszaki paraméterekAltendorf WA80Panhans 680/20SCM SI 400 EP Class
A szán mérete, magassága2250–4300 mm;
magasságra nincs adat
3250 mm (alap) x 900 mm3200 mm x 850 mm
Asztalszélesítési és
hosszabbítási lehetőség
igenasztalhosszabbítás:
750 x 655 mm (alap), asztalszélesítés:
1430 x 940 mm (alap)
asztalszélesség:
1270 mm (standard);
1500 mm (választható)
Maximális vágáshossz
elővágóval
4300 mm3450 mm (alap)3200 mm (alap);
3800 mm (választható)
Maximális vágásszélesség
párhuzamvonalzóval
1300 mm1250 mm1270 mm (alap); 1500 mm
(választható)
Vágásszélesség
vezérelhetősége
választhatóalaptartozékválasztható
Digitális kijelzőválaszthatóalaptartozékválasztható
Maximális vágásmagasság
(legnagyobb átmérőjű
fűrészlapnál)
150 mm150 mm140 mm
Vágásmagasság
vezérelhetősége
választhatóalaptartozékalaptartozék
Maximális vágásmagasság
45°-ban döntött fűrészlappal
(legnagyobb
átmérőjű fűrészlapnál)
103 mm105 mm97 mm
Lézeres vágásvonalzóválaszthatóválasztható-
Fűrészlap maximális átmérője/
furata
450 mm / 30 mm450 mm / 30 mm400 mm / 30 mm
Fűrészlap döntési szögtartománya0–45 º0–47 º0–45° (alap); ±45°
(választható)
Fűrészlap döntésének
vezérelhetősége
választhatóalaptartozékalaptartozék
Elővágólap átmérője/furata125 mm / 30 mm125 mm / 20 mm120 mm / 20 mm
Elővágólap vezérelhetőségeválaszthatóválaszthatónem, más típusnál kérhető
(scm L’invincibile)
Főmotor teljesítménye,
kW (LE)
4,5–7,5 kW-ig választható
(6,03–10,5 LE)
5,5 kW (7,4 LE)7 kW (9,4 LE) (alap)
Elővágó motor teljesítménye,
kW (LE)
0,75 kW (1,05 LE)0,55 kW (0,74 LE)1,3 kW (1,7 LE)
Fordulatszám-tartomány
(fordulat/perc)
3000 / 4000 /
5000 ford/perc
3000 / 4000 / 5000 /
6000 ford/perc
3000 / 4000 /
5000 ford/perc
Forgácselszívó csonkkivezetés
átmérője
80 mm / 120 mm80 mm / 120 mm80 mm / 120 mm
Zajszintn.a.75 dB76 dB
Tömeg>1000 kg1150 kg1100 kg
Digitális kijelzésválaszthatórendelhetőrendelhető
Érintőképernyős
programvezérlés
választhatónem rendelhetőrendelhető
Vágásoptimalizálási
alkalmazás, program
választhatónem rendelhetőválasztható
Körfűrészlap védőburkolat
(függőleges/döntött
állásokhoz)
alaptartozékalaptartozékalaptartozék
További fontos, illetve előnyös
ismérve az adott típusnak
n. a.gyalult öntvény munkaasztal;
optimális ár/érték arány
Minden scm lapszabászgép
asztal futáspontosságára a gyár
10 év garanciát ad!
Ár/árinformációszemélyes tárgyalást követően
(függ a választható felszereltségtől)
személyes tárgyalást követően
(függ a választható felszereltségtől)
személyes tárgyalást követően
(függ a választható felszereltségtől)

 


Kapcsolódó dokumentum:


hangsuly-a-kenyelmesebb-munkavegzesen


Tetszett a cikk?