Pontosság és kreativitás

Aki már dolgozott kézi felsőmarógéppel, az tudatában van annak, hogy ezen gépek egyik legfőbb előnye a precizitás, valamint a kreatív felhasználás, hiszen akár szabad kézzel, akár marósablonok mellett egyedi és igényes munkadarabokat tudunk velük létrehozni. Éppen ezért az alábbiakban a felsőmarók piacát tekintjük át az egyes gépek felépítése, működtetése, speciális jellemzői alapján.


AEG MF 1400 KE

Az egyes marógépek közötti választásunkat nagyban befolyásolja az, hogy milyen műveletekre szeretnénk az adott gépet felhasználni. Egy lágyabb indítású, könnyebb gépre van szükségünk díszítőmarások készítéséhez, vagy pedig egy robusztusabb felépítésű, nagyobb áthúzási erővel rendelkező marógépet kell használnunk például kerti pavilonok gerendaéleinek lekerekítéséhez. Ebben a választásban nyújtanak segítséget az alábbiakban bemutatásra kerülő gépek leírásai, műszaki információi. Az ismertetés során a sorrendiség az adott géptípusok márkanevének betűrendje szerint történik.

KETTŐ AZ EGYBEN – AEG MF 1400 KE

A felsőmarógéppel végezhető klasszikus műveletek mellett igény van az ABS alapú élzárók íves marására, melynek során egy kisebb méretű, finomabb működésű élmaróval tudunk dolgozni. Az AEG MF 1400 KE felsőmarógépe biztosítja az élmarás, valamint a szokásos felsőmarási munkák ötvözését. Mindezt egy gépen, mégpedig úgy, hogy kettő gépvázat tartalmaz, melyek egymással kombinálhatók.

Ennek a kombinációnak köszönhetően egy olyan gépet kapunk, amely valójában a fentiekben ellátott funkciókat külön-külön képes megvalósítani. Az egyik váz a szegélymaráshoz használható, a másik váz pedig a süllyesztett marásokhoz alkalmazható. További praktikum a lapos géptető kialakítása, mely által a marószerszám könnyebben cserélhető, a lágyindításnak, a nagyméretű fogantyúknak köszönhetően biztonságosabb munkavégzés végezhető az adott gép segítségével. A munkafelületet LED-világítás teszi láthatóvá. Amennyiben ez mellett a gép mellett döntünk, akkor kettő gépet kapunk egy áráért.

DIGITÁLIS KIJELZŐVEL A PONTOSSÁGÉRT – BOSCH GOF 1250 LCE PROFESSIONAL

A marás mélységének beállítása során különösen fontos, hogy akár tizedmilliméter pontossággal is tudjunk állítani a marószerszámok elhelyezkedésén. Ez különösen akkor lényeges, ha eltérő mélységű, lépcsős elrendezésű marásmintát készítünk és esetleg közben még pro lváltás miatt marókést is kell cserélnünk. A Bosch GOF 1250 LCE Professional ehhez nyújt segítséget digitális kijelzője, valamint a szabadalmaztatott, nombeállítású, 1/10 mm-es lépésekben rögzített merülőfunkciója révén. A gépházba integrált porelszívó csonk szükség-telenné teszi a kiegészítő adapter alkalmazását, ezáltal a munkafelület jobban látható, így gyorsabb munkavégzést biztosít, emellett védi az egészséget is.


Bosch GOF 1250 LCE Professional

Az előző géphez hasonlóan, ebben az esetben is a kényelmes szerszámcserét a lapos kialakítású géptető biztosítja. A nagyméretű átlátszó csúszótalp, valamint a LED-világítás biztosítja a jól látható munkavégzést. Mint minden felsőmarógép esetében, itt is számít a megfelelő fordulatszám, ebben az esetben a megszokott fordulatszám-elválasztó mellett az elektronikus fordulatszám-vezérlésnek köszönhetően állandó fordulatszám kerül biztosításra nagyobb terhelés esetén is. A pontos beállítás, a nagyméretű átlátszó csúszótalp, az integrált porelszívás jelentik többek között ennek a marógépnek az előnyeit.

ERŐTELJES, EGYSZERŰ, KÉNYELMES ÉS BIZTONSÁGOS – FESTOOL OF 2200 EB

A marógép kialakítása során maximálisan törekedtek az ergonómiai szempontok minél nagyobb érvényesülésére, ennek köszönhetően a marógép vezetőoszlopait 30 fokban elforgatták, így biztosítva az ergonomikus testtartást munkavégzés közben. Szintén a vezetőoszlopok- hoz kapcsolódó fejlesztésként jelenik meg, hogy mindkét vezetőoszlopon a marási mélység beállítása után egy gombnyomással rögzíthető a marótalp, így segítve elő a pontos marást. Digitális kijelző ezen a gépen ugyan nem található, azonban szintén a pontosságot garantálja az 1/10 mm-es pontosságú marási mélység állítása (akárcsak a Bosch felsőmarónál).


Festool OF 2200 EB

A rezgésmentes marást a háromszoros csapágyazású forgórésztengely biztosítja, mely egyben 2200 wattos teljesítményt is garantál, és hogy a megmunkálás során a munkaterület tiszta maradjon, egy olyan elszívógyűrű került beépítésre, amely a marószerszám körüli területet zárttá téve biztosítja  a keletkező por 99%-os elszívását. A Festooltól megszokott módon, vezetősín segítségével még inkább precízebbé válik a munkavégzés, és az ún. FastFix-rendszerrel (mely alapját a racsnis működési elv adja) a marószerszám is könnyen cserélhető, hiszen a villáskulcsot nem kell a vezetőoszlopok között áthelyezni. Egy nagy teljesítményű, pontos, ergonomikus kialakítású marógéphez jutunk ennek a gépnek a kiválasztásával.

KLASSZIKUS ALAPOK ÉS MEGBÍZHATÓSÁG – HITACHI M12V2

Amikor a Hitachi márkájú felsőmarót a kezünkbe vesszük, akkor egy klasszikus marógéppel találkozunk. Az 1850 wattos teljesítmény mellett ez a gép is rendelkezik lágyindítással és fokozatmentes fordulatszám-szabályozással. A fordulatszám-szabályzó az egyik fogantyúba került beépítésre, így akár marás közben is változtathatunk a fordulatszámon. A marógép konstans elektronikával rendelkezik, melynek lényege, hogy a fordulatszám-terheléstől függően állandó marad, természetesen az adott motor terhelhetőségéig. A mélységállítás a klasszikus módon történik, ugyanakkor egy tekintélyes méretű mérőskála segíti a pontos beállítást, mely alatt a háromfokozatú, revolverfejes ütköző helyezkedik el.


Hitachi M12V2

A marótokmány 12 mm átmérőjű szerszámot képes befogadni, és ez mellett a 6, 8, 10 mm-es befogópatronok használata is megoldott. Egy megbízható, klasszikus marógép a Hitachi M12V2-es felsőmarója, melyet a Hitachira jellemző egyedi külső megjelenés jellemez.

NAGY TELJESÍTMÉNNYEL AZ EREDMÉNYESSÉGÉRT – MAKITA RP 2300 FCXJ

A marógépek piacán a Makita gépek igen nagy szegmenst fednek le, hiszen az élmarók, a kombinált marók, valamint a felsőmarók területén igen széles körű választékkal rendelkeznek. A Makita RP 2300 FCXJ, ahogyan a nevében is szerepel, 2300 wattos teljesítményével a felsőmarók világának egyik vezető gépe. Az adott teljesítmény következtében bátran alkalmazható robusztusabb munkák végzéséhez is. A nagy teljesítményhez ugyanakkor a lágyindítás, a konstans elektronika ugyanúgy hozzátartozik, mint az előző gépeknél. A Hitachi felsőmarójától eltérően ez a marógép késleltetett kikapcsolású kettős LED-világítással is rendelkezik. A mélység beállítása a megszokott módon történik egy mérőskála segítségével. Ezt a gépet azoknak ajánljuk, akik állandóan nagyobb volumenű munkát végeznek, és a nagy teljesítmény mellett a pontosság is fontos számukra.


Makita RP 2300 FCXJ

Az adott géptípusok lényegesebb adatainak összehasonlítását az 1. táblázat tartalmazza.

A FELSŐMARÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KIEGÉSZÍTŐK

Amikor a felsőmarás technológiájáról gondolkozunk, akkor nem hagyhatjuk gyelmen kívül azokat a kiegészítőket, amelyek a marási folyamatokat elősegítik. Ilyen például a vezetősín, amely külön vásárolható meg az egyes gépekhez, vagy ritkább esetben már alapból a felsőmaró szettjében megtalálható. Nútok, falcok készítéséhez a vezetősín egy elengedhetetlen tartozék. Abban az esetben, ha tömörfa ókokat készítünk, márpedig igényes megrendelő esetén erre előbb-utóbb sor kerül, akkor a ókok fogazásainak kialakításánál lehet segítségünkre a fogazósablon. A Festoolnak erre külön rendszere van, ugyanakkor az IGM FD 300 fogazósablon a felsőmaró típusától függetlenül alkalmazható kávaszerkezetek fogazásainak kialakításához.


Asztali maró Festool TF 1400-Set

Ebben az esetben a választott sablontól függően készíthetünk félig takart fecskefarkfogazást, nyitott fecskefarkfogazást, ujjmaró fogazást is. Az egyes műveletek során előfordulhat az is, hogy a felsőmarót egy állványra kell felfogatnunk, és így elrendezését tekintve a felsőmaróból egy alsó elrendezésű marógép lesz, ebben az esetben dönthetünk úgy, hogy mi magunk készítünk egy asztalt, melyre alulról felcsavarozzuk a marógépünket, vagy éppen a kiegészítő tartozékok közül vásárolunk egy speciálisan a felsőmarógépek részére készített asztalt.


Félig takart fecskefarkfogazás

A FELSŐMARÓGÉPEK SZERSZÁMAI

A felsőmarógépek szerszámai az ún. száras ujjmarók, melyek segítségével az alábbi alapműveleteket végezhetjük el: élmarás, horonymarás, pro lmarás. E három területen belül további marástípusokat különböztethetünk meg, a marás mélységétől, profiljától függően. A marókések a gyártási eljárás alapján készülhetnek forrasztott lapkás kivitelben, valamint cserelapkás kivitelben egyaránt.




Fogazósablon

Nyilván az elkészítendő munkadarab alapján fogunk marókést választani a faanyag megmunkálásához. Pontosság, kreativitás, sokrétűség, esztétikum, sorolhatnánk tovább azokat a jelzőket, melyek a felsőmarógépek világát jellemzik. Egy jól sikerült gépválasztással, a hozzá kapcsolódó tartozékokkal és természetesen a marószerszámok minél szélesebb körű választékával mi is egyedi és igényes munkákat készíthetünk.


Festool fogazósablon


Felsőmaró szerszámok


Felsőmarószerszám fakötéshez


Felsőmarószerszám különleges profilhoz

Képek forrása:
http://www.aeg-shop.hu
http://www.bosch-professional.com/hu
http://www.hitachi-powertools.hu
http://makita.hu
https://www.festool.hu
http://www.igmtools.hu
 


Kapcsolódó dokumentum:


betekintes-a-felsomarok-vilagaba-pontossag-es-kreativitas


Tetszett a cikk?