A digitális mérőműszerek nem tévednek

„...dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.” – időtlenné emelik ezeket a sorokat József Attila közel 80 éve írt, nagy igazságot hordozó gondolatai. A pontosságra való igény mellé most hadd párosítsunk néhány ügyes és tényleg pontos mérőkészüléket is!


Lézeres távolságmérő wi s kapcsolattal

Tisztázzuk az elején: nincs baj egy jól bevált collstokkal, sáskalábbal, mérőszalaggal és minden olyan „mechanikus” mérőeszközzel, ami a mérésben eddig is segítette, és most is képes segíteni a faiparost a pontos mérésben! Most viszont olyan mérőeszközöket sorakoztatunk fel, amelyek a hagyományos eszközök korlátain túl is a segítségünkre tudnak lenni – a modern technika jóvoltából.

E rövid áttekintésben minden olyan mérési lehetőséget megvizsgálunk, ami a faipari tevékenységek kapcsán egyáltalán szóba jöhet.


Szintezőlézer padlóra kivetítve

LÉZERES TÁVOLSÁGMÉRŐK

Alaptulajdonságuk, hogy viszonylag nagy távolságokban lévő (akár 150–200 m) pontok között mér hosszúságot; egyenes vonalat, derékszöget jelöl ki; területet, térfogatot számol – kiemelkedő pontossággal. A modern lézertechnológiának köszönhetően bizonyos készülékek képesek dőlésszöget mérni, hiányzó hosszméretet matematikai úton kiszámolni, terepet szintezni, vagy akár a felmért paramétereket – valós időben – a látványtervet létrehozó szoftverhez juttatni. Bővebben minderről a lézeres távolságmérők cikkben olvashat.

KERESZTVONALAS SZINTEZŐLÉZEREK

Használatuk egyszerű, és verhetetlenek beltéri alkalmazásban. A földre téve, állványon, vagy akár magasan a falra szerelve a lézerfej automatikusan kiszintezi magát és körben kivetíti a függőleges és a vízszintes lézerfényt, de bizonyos típusoknál kívánt szögállást is kérhetünk tőle. További prémium tulajdonság a motorikusan állítható fali tartó, amivel a lézersugár magasságát lehet precízen irányítani – távirányító segítségével. A készülék pontosabban mér, mint a vízmérték.


Vezetékdetektor

VEZETÉKDETEKTOROK, FALSZKENNEREK

Segítségükkel a fal mögött húzódó villany- és egyéb elektromos vezetéket, fém- vagy akár műanyag csöveket térképezhetünk fel. Akkor is hatásosan működnek, ha az adott villanyvezetékben nincsen feszültség. Egyes típusokkal fa vázszerkezetek, gerendák, lécek is kereshetők. Ezek a készülékek a fal sűrűségét figyelik, és ennek változásakor jeleznek.

Arra is van lehetőség, hogy fémkereső üzemmódba kapcsolva a fában lévő szögeket, csavarokat tudjuk vele azonosítani. Mindkét esetben jól használható a készülék glettelt, festett, tapétázott vagy szövettel burkolt falakon, kivéve, ha ezek fémfóliát, illetve fémszálakat tartalmaznak, továbbá, ha a tapéták még a felragasztásukból eredően nedvesek. Ezek a készülékek nem azonosak a fémkeresőkkel.


Szintezőlézer

LÉZERES THERMODETEKTOROK

A készülék képes mérni a relatív páratartalmat, a felületi, illetve levegőhőmérsékletet, amiből a hőhidakat, a páralecsapódási pontokat számítja ki, illetve jelzi a penészesedésre hajlamos helyek valószínűségét. Ennek a technológiának a továbbfejlesztett változata a hőkamera, ami fotón, vagy akár videón keresztül mutatja be a hőtérképet, kiemelve a leghidegebb és a legmelegebb pontokat.

Nyílászárókkal, épületasztalos munkákkal foglalkozók számára hasznos segítség. A thermodetektoros mérőeszközök című cikkben bővebben tájékozódhat minderről.

FONTOS TUDNIVALÓK

Alapvetően érvényes: csak tiszta, nem félrehúzó készülékekkel biztosítható a helyes mérés. Már az is döntő eltéréshez vezethet, ha csak néhány milliméterrel ferdén mérünk. Az elektronikus készülékek használatakor vegye gyelembe: erős rázkódásokat követően, az akku cseréje után, vagy nagy hőmérséklet-változások esetén újra kell hitelesíteni a mérőműszert.

Ez vagy a kezelőgombok segítségével valósítható meg, vagy automatikusan megtörténik. A távolságmérő műszerek különösen hőmérsékletfüggők. A jó készülékek ezért méréskor gyelembe veszik a levegő hőmérsékletét. 

 

Képek forrása:
www.thespruce.com
www. onepointsurvey.com
www. toolstop.co.uk


Kapcsolódó dokumentum:


digitalis-meromuszerek-nem-tevednek


Tetszett a cikk?