Száraz(abb) vagy nedves(ebb)?

Egy adott faanyag nedvességének pontos meghatározása kiemelkedően fontos információ. Megállapításához mérőműszer szükséges, amelyhez többféle lehetőség is párosulhat.

A mérőműszereknek jól behatárolható mérési feladatkörük van, legyen szó fűrészáru nedvességének megállapításáról, folyamatban lévő műszárítás közbenső méréseiről, esetleg a már elkészített faáru elhelyezés előtti nedvességének megállapításáról. Itt is igaz, hogy az adott célhoz válasszuk a megfelelő eszközt.


Logica típ. nedvességmérő

ALKALMI, GYORS MÉRÉSEKHEZ
Különösebb beállítások helyett a mérési paraméretek átlagos adataival dolgozik: például az Európában szokásos fafajtákra jellemző paraméterek átlagával, és 20 °C fahőmérséklet alapján. Többségük rendelkezik 3–6 mm-es beütőheggyel, illetve ún. értékelő üzemmódban is mér: jelzi, hogy a mért érték megfelelő, még elfogadható, vagy túl nedves.

Előnye a nedvességtartalom gyors megállapítása, kiértékelése (fa, építési anyag esetében), egyszerű használat. Hátránya, hogy a pontos adatok, kritikus tartományok megállapításához csak közelíteni tud. Ideális választás gyors tájékozódáshoz, puhafa-, tüzifa vásárlásnál.


Trotec BM21 típ. nedvességmérő

PRECÍZIÓS MÉRÉS, BEÜTŐHEGGYEL
Képesek a nedvességtartalom viszonylag pontos meghatározására, de csak a két beszúrt szondahegy közötti területen és mélységben. Általában a környezeti hőmérséklet értéke és az adott fafaj felismeréséhez szükséges gyári kód betáplálható. Bizonyos típusok automatikusan mérik a levegő és a fa hőmérsékletét, a páratartalmat, esetleg már gyárilag kalibráltak.

Fontos opció lehet még a különböző típusú külső mérőszonda csatlakoztatásának lehetősége (konténeres szárítás külső vizsgálatához, fűrészpornál, esztrichnél stb.), valós idejű mérés gyári okoseszköz alkalmazás, vagy számítógépes csatlakoztatás révén stb. Előnyük a viszonylag pontos mérés, a nedvesség maximális értékének meghatározása (a mérőszonda mélységében, max. 10–12 mm-ig). Hátrányuk, hogy viszonylag lassabban és roncsolással jár a mérés.


Trotec T3000 típ. nedvességmérő CM készülékkel

PRECÍZIÓS ÉRINTŐSZONDÁS MÉRÉS
Szintén képesek a pontos mérésekre, miközben elegendő a felülethez érinteni a készüléket. Jellemzőjük, hogy a szenzorok által besugárzott mélységi zónában (általában 40–80 mm) és átlagolt mérési értéken mérnek. Az előzőekben felsorolt extrák, külső szondák itt is elérhetők. Előnyük a roncsolásmentes mérés (félkész, kész áruk esetében) illetve, ahol rövid idő alatt sok mérés szükséges. 

Képjegyzék:
https://hu.trotec.com
www.logica-hs.com/it/
https://hu.trotec.com


Kapcsolódó dokumentum:


nedvessegmero-keszulekek-attekintese-szarazabb-vagy-nedvesebb


Tetszett a cikk?