Csak egy érintés…

4000 fordulat/perc. Néhány pillanat az indítás után, és már ennyivel forog a borotvaéles 250 mm-es körfűrészlap a körfűrészgépen/lapszabászon. Aki ilyen gépen már dolgozott, az tudja: elég egy óvatlan kézmozdulat és …

A fenti mondatot szinte mindenki úgy fejezné be, hogy: … megvan a baj. Néhány kutató szellemiségű fiatalember viszont nem törődött ebbe bele, és kifejlesztett egy olyan technológiát, aminek hatására elegendő, ha a forgó körfűrészlap a bőrrel érintkezik: az leáll és eltűnik a munkaasztal alatt – a másodperc töredéke alatt. Kíváncsi rá, hogyan? Íme:

Működési elve

A technológiát a SawStop elnevezésű, körfűrészgépeket gyártó amerikai cég fejlesztette ki, még 1999-ben. Már a cég neve is jelzi: fűrészlap blokkoló rendszer van beleépítve gépeikbe. Működésének lényege a következő:

-    A biztonsági rendszer kis mértékű elektromos feszültséget vezet a körfűrészlapra, aminek a következtében fellépő áramerősséget folyamatosan ellenőrzi forgás közben.

-    Ha a rendszer áramerősség változást észlel, ami akkor fordulna elő, ha a kéz vagy más testrész érintkezésbe kerülne a fűrészlappal (eltérő a vezetőképessége még a vizes fának  is, mint az emberi testnek), akkor azonnal működésbe lép az automatikus fékrendszer: egy alumínium fékező blokk egy patron segítségével alulról belecsapódik a fűrészlap fogai közé, és a másodperc töredéke alatt megállítja a lapot, majd visszarántja a munkafelületről.


A fűrészlapot blokkoló patron

A SawStop védelmi rendszere úgy lett tervezve, hogy megbízhatóan megbízhatóan érzékelje a hús érintkezést, vagyis kevés legyen a hamis riasztás. Az elhelyezett oszcillátor egy 12 voltos, 200 kHz-es elektromos jelet generál, amelyet a körfűrészlap vágóélein keresztül továbbítanak egy küszöbérték-érzékelőhöz.

Ha egy ember érintkezik a pengével, a jel a küszöbérték alá esik. 25 µs (a másodperc 25 milliomod része) ideig történő jelvesztés után az érzékelő riaszt.

Az említett példánál maradva: a 250 mm-es körfűrészlapon lévő egyetlen fog 4000 fordulat/perc-es fordulatszám mellett hozzávetőlegesen 100 µs idő alatt éri el az ujjbegyet. Az oszcillátor viszont ez idő alatt tízszer adja le a 200 kHz-es jelet ezen az egy fogon keresztül, ami így négy alkalommal is képes riasztani és a védelmet beindítani.

A 4000 fordulat/perc mellett forgó fűrészlap kerületi sebessége: 3,1416 x 250 x  4000 /60, azaz 5236 mm-t mozog másodpercenként, vagyis 0,5236 mm-t mozdul el 100 µs alatt. Ez az oka annak, hogy a teljes fordulatszámon forgó borotvaéles vágóélek nem okoznak balesetet, hiszen szempillantás alatt életbe lép a védelem.


A SawStop cég szabadalmaztatott körfűrészgépe

A téma további hátteréről, más gyártó cégek által indított ellen kampányokról, szabadalmi vitákról, alternatív fejlesztésekről, ilyen technológiákkal ellátott készülékekről további érdekes és remélhetőleg tanulságos írást közlünk majd a Magyar Asztalos szaklapban.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/SawStop


Tetszett a cikk?