Magasan jobb

A szórástechnikai eszközök az egyre szigorúbb környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően folyamatos fejlesztéseken esnek át. Ugyanakkor a gyártói fejlesztések különböző elnevezései között elég nehéz a kiigazodás. Ezeket tekintjük most át.

A lakk-, illetve festékszórás egy olyan eljárás, melynek során a lakkot/festéket levegő, vagy nagy nyomás segítségével 5–250 ym átmérőjű szemcsékre porlasztva juttatjuk a felületre. A szórás legnagyobb hátránya az egyéb fa felületkezelési eljárásokkal szemben (kivétel az elektrosztatikus szórás), hogy alacsony a hatásfoka. Kézi szórások területén általánosan elterjedtek a HVLP pisztolyok, melyeknek fő előnye a hagyományos pneumatikus szórópisztolyokkal szemben, hogy kedvezőbb a hatásfokuk.

Mivel fele akkora sebességgel továbbítják a festékrészecskéket a felületre, mint a hagyományos pisztolyok, ezért a felülethez közelebb kell tartani a pisztolyt, de a hatásfok, szemben a hagyományos pneumatikus pisztolyok 30%-os hatásfokával, akár 50–65% is tud lenni. 

RENDELETI SZABÁLYOZÁS

1990-ben az Egyesült Királyságban életbe lépett egy környezetvédelmi rendelet, melynek nyomán csak a 65%-os szórási hatásfok fölött dolgozó szórópisztolyokkal való szórást engedélyezték, ily módon szabályozva a környezeti levegő szórásköddel való szenynyezését. Párhuzamosan az USA különböző tagállamaiban is szabályozták a szórópisztolytípusok használatát, a magas hatásfokkal szóró berendezéseket részesítve előnyben. (Jelenleg Magyarországon nincs érvényben ilyen rendelkezés.)


DeVilbiss GTI PRO HD TransTech szoroipisztoly

Annak ellenére, hogy a HVLP szórópisztolyok magasabb hatásfokkal szórtak, nem sikerült minden esetben elérni a rendeletekben elvárt 65%-os szórási hatásfokot, mert az nagymértékben függ többek között az anyag viszkozitásától. Különösen a magas viszkozitású, sűrű anyagok, az ú.n. „high solid”-ok szórása esetén maradt el az elvárt hatásfok. Annak érdekében, hogy a sűrű anyagok is felhordhatók legyenek, – a rendeletekben elvárt előírást betartva –, új szóróberendezés fejlesztésére volt szükség.

„...a compliant pisztolyok Magyarországon még nem igazán ismertek, és elterjedésük csak ezután várható...” 

Ezt elsőként a De Vilbiss vezette be 2003-ban. A gyártótól függően ezek a berendezések különböző néven kerülnek forgalomba (RP, TransTech, Compliant, HTE stb.), de közös bennük, hogy sűrű anyagok esetén is tudják biztosítani a 65%-os hatásfok feletti szórást és ezáltal „megfelelnek” az USA, illetve UK környezetvédelmi rendeleteknek. Gyűjtőnevüket, azaz a compliant kifejezést a névadó angol szóból (to comply = megfelelni) kapták, amely arra utal, hogy ezek az újonnan fejlesztett pisztolyok megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak, mert biztosítják a 65% feletti felviteli hatásfokot, miközben egyéb előnyeik is vannak. A fejlesztés kulcsa a hagyományos pneumatikusnál alacsonyabb, de a HVLP-nél megszokott értéknél valamivel nagyobb nyomás, illetve a fúvókák speciális változatai.

NÉVADÓ…

Tekintettel arra, hogy a compliant pisztolyok Magyarországon még nem igazán ismertek, és elterjedésük ezután várható csak, emiatt ennek a rendszernek nincs is igazán frappáns magyar neve. (Jellemzően ezeket a pisztolyokat compliant vagy kompliant névvel illetik, ez pedig magyarra fordítva a megtévesztőnek tűnő „megfelelő” pisztoly nevet viseli.) A cikk megírása alatt, hosszas ötletelés után a magas hatásfokú (MH) pisztoly elnevezés mellett döntöttünk. Egyúttal kísérletet teszünk arra is, hogy ez a kifejezés kerüljön be a magyar szakmai köztudatba.

Mivel a HVLP szórópisztolyok után került sor az MH (compliant) pisztolyok fejlesztésére, a HVLPvel összehasonlításban egyértelműsíthetők a különbségek. Az MH (compliant) szórópisztolyok előnyei:

  • kb. 30%-kal gyorsabb munkamenenet, mint a HVLP pisztolyoknál;
  • jobb porlasztás, finomabb szemcseméret folytán magasabb minőségű felületek, mint a HVLP-nél;
  • 65% feletti felviteli hatásfok;
  • átlátszó lakkokhoz, pácokhoz is kiválóak;
  • nagy sűrűségű („high solid”) festékek és lakkok felvitele esetén is megfelelően porlasztanak;
  • alacsonyabb a levegőfogyasztás, mint a HVLP-nél;
  • alap- és fedőlakkok felhordására egyaránt alkalmas, még a sűrű, viszkózus anyagok esetén is.

Mint minden új rendszerrel, az MH (compliant) szórópisztolyokkal is össze kell szokni, különösen akkor, ha valaki hosszú éveken keresztül HVLP pisztollyal dolgozott. A compliant pisztolyokkal nem kell olyan közelről szórni, mint a HVLP pisztolyokkal, és a gyorsabb tempó is megengedett. A compliant pisztolyokkal való szórás módját és tempóját tekintve majdnem megegyezik a hagyományos pneumatikus rendszerekével. 

COMPLIANT VÁLTOZATOK


Anest Iwata AZ1 HTE2 szórópisztoly

Egyes gyártók további változatokat is fejlesztettek, a hagyományos gravitációs MH (compliant) pisztolyokon túl, mint például a PA Compliant, amely nyomással támogatott HVLP, vagy a HD TransTech nyomással porlasztó. Ez utóbbi a „high demand”  (= magas elvárás) kifejezésből kapta a HD rövidítést, jelezve, hogy a szórófejben speciálisan kialakított légcsatornák folytán minden típusú anyagot (legyen az alacsony vagy magas viszkozitású, 2K, vagy akár vizes rendszer) egyaránt magas minőségben tud szórni. 

Az MH (compliant) szórópisztolyokat különböző neveken, a gyártóktól függően általában saját rövidítésekkel illetik a compliant kifejezésen túl:

  • RP (reduced pressure) vagyis csökkentett nyomású szórópisztolyok. (Mivel a nyomás itt magasabb, mint a HVLP pisztolyoknál, így ebben az esetben a hagyományos pneumatikus pisztolyokhoz képest csökkentett nyomásra utal az elnevezés.) 
  • HTE, ami magas hatásfokú szórást (high transfer efficiency) jelent.
  • HD TransTech. Korábban a HVLP pisztolyok a viszonylag magas hatásfokukkal tűntek ki és szereztek piacot.  

A 65%-os szórási hatásfokot elváró rendelet megjelenése kapcsán azonban a vizsgálatok rámutattak: bár előfordul, hogy megfelelnek ennek az elvárásnak, de nem tudják minden anyag esetében biztosan hozni ezt a magas hatásfokot. Ezzel szemben az MH szórópisztolyok biztos, hogy minden esetben (alacsony/magas viszkozitás, vizes/ szerves oldószeres anyag stb.) biztosítják az elvárt, 65% feletti szórási hatásfokot. 

Képek forrása:
sharrardpainting.ca, www.carlisleft.com, anestiwata.com

Ez a cikk a Magyar Asztalos újságban jelen meg! Ha szeretne hasonló cikkeket olvasni, fizessen elő a Magyar Asztalos újság print vagy online kiadására!


Kapcsolódó dokumentum:


magasan-jobb


Tetszett a cikk?