Penge


A japán kézművesség iskolapéldája a szakma iránti elkötelezettségnek, a hagyomány tiszteletének és a precíz kivitelezésnek. Nincs ez másként a japán faipari szakma esetében sem.

A mai japán asztalosmesterség eszköztárában (is) nyilván megtalálhatóak a legmodernebb technológiát képviselő szerszámok és gépek, ám a hagyományaikat nagyon nagy tisztelet övezi, így annak megőrzéséről szinte minden japán mesterember elszántan gondoskodik.

A japán fűrész (nokogiri) az általános kézifűrészeknek az a vállfaja, ami csak húzásra vág, így asztalossatu, vagy pillanatszorító használatára szükség van a fűrészelésnél, hiszen a megmunkáláshoz itt nem igazán lehet kézzel leszorítani a munkadarabot. Bár ez első hallásra nem túl biztató, azért az egyértelműen megállapítható, hogy az ilyen fűrész puhafában hatékonyabban vág, a vágási felülete sokkal tisztább, és kisebb a vágásrés. Az is igaz ugyanakkor, hogy a keményfával másként bánik, mint egy hagyományos, tolás mentén vágó európai fűrész.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.


hirdetés