Fúrószárak – nem csak a faiparban

A fúrás olyan forgácsolási eljárás, amikor tömör anyagba készítünk furatot. A fúrás folyamatát többféle eszközzel: kéziszerszámokkal és szerszámgépekkel (például oszlopos fúrógéppel, esztergával) egyaránt el lehet végezni. A forgácsoló mozgást és az előtolást végezheti a munkadarab vagy a szerszám is, a faiparban ez az utóbbi megmunkálási forma a jellemzőbb, melyet fúrógépek segítségével végzünk el.


Praktikus, bit befogású, titániumbevonatos fém fúrószárak. (harborfreight.com)

A legjellegzetesebb és legelterjedtebb fúrószerszám a csigafúró, melynek elsődleges feladata a telibefúrás: ebben az esetben a fővágóél teljes hossza dolgozik az anyagban. Természetesen a csigafúró alkalmazható furatbővítésre, felfúrásra is. A csigafúró kétélű, határozott geometriájú szerszám. A két főélt a keresztél köti össze, a keresztél homlokszöge negatív (kb. 60°-os). Az élgeometriát alapvetően meghatározó homlok- és hátszög nagysága a főél mentén nem állandó.

A fúráskor keletkező súrlódás csökkentése érdekében a csigafúró hengeres felületét úgy munkálják meg, hogy csak egy keskeny „szalagot” hagynak meg. Munka közben ez a szalag vezeti a fúrót a furatban, és ezen mérhető le a csigafúró pontos átmérője is. Amennyiben a forgácskivezető horony is köszörült, a fúrás közben könnyebben tisztul a szerszám, és kevésbé hajlamos az a megszorulásra. Csigafúrókat alapvetően 0,1–80 mm közötti átmérővel gyártanak.


Prémium SDS befogású fúrószár X-formájú karbidfejjel, vasbeton fúrásához. (hilti.hu)

A csigafúrók anyaga jellemzően szerszámacél, gyorsacél vagy keményfém. A gyorsacél (HSS = High Speed Steel szavak kezdőbetűiből) fúrószerszámok forgácsolóképességét különböző bevonatokkal is tudják javítani. A piacon többféle HSS fúrószerszámból választhatunk. A legegyszerűbb HSS kivitel fekete színű, olcsón beszerezhető, és általánosan használható fúrószár lágy fémekhez, műanyagokhoz, korlátozottan normál szerkezeti acélokhoz. Fúrható vele még fa, bútorlap, és a legtöbb műanyag is.

Mérettartománya nagyon széles, kapható súrlódást csökkentő titániumbevonattal is. Fémek fúrásánál ajánlott a kenés. A HSS-G gyors-acél csigafúró általában fényes ezüst felületéről ismerhető meg. Keményebb anyagokhoz, illetve folyamatos ipari használatra is ajánlható, viszont drágább, mint az egyszerűbb HSS fúró. A HSS kobalt csigafúró színe teljes anyagában bronz jellegű (nem bevonatos), a fentieknél drágább szerszám, ami megfelelő körülmények között sokszoros élettartammal szolgál. Használható magasan ötvözött vas fémekhez, nagy szilárdságú acélokhoz, kemény műanyagokhoz, pl. nyáklemezek fúrásához is ideális.


Kiváló minőségű fa fúrószár, jól látható a fúrócsúcs és a speciális forgácsoló él. (sedy.com.au)

A fafúrók különleges élkialakítással rendelkeznek és kizárólag faanyagok, valamint fa alapanyagú anyagok (farostlemez, faforgácslap) fúrására szolgálnak. Középen fúrócsúccsal, és a szélein kiálló forgácsoló élekkel látják el őket. A csúcs a pontos munkát könnyíti, a forgácsoló él pedig biztosítja, hogy az anyag ne szakadjon ki. Extrém hosszúságban is kaphatóak gerendák és más vastagabb anyagok átfúrásához. A szokásos csigafúróktól merőben eltérő formájú lapos (vagy tollas) fafúró is ide tartozik.

Puhább faanyagok fúrására kiváló szerszám. Általában hatszögbefogással is használható, ami akkus gépek használatakor nagyon praktikus. Hatékonyan lehet viszonylag nagyobb átmérőjű furatokat készíteni vele. Létezik állítható fajtája is. A fúrószerszámok között a faipar szempontjából igen fontos a forstner fúró. Benjamin Forstner amerikai fegyvermester találmánya minden bútorgyártó szerszámtárában megtalálható. Nélkülözhetetlen eszköz zsákfuratok készítéséhez, például kivetőpántokhoz, illetve egyéb vasalatok süllyesztő fúrásához, vagy fahibák dugózásához.

Sokkal hosszabb élettartamú a keményfém lapkás kivitel, mint a hagyományos gyorsacél típus, előbbi kemény- és puhafák, rétegelt lemezek, laminált forgácslapok és farost lemezek fúrására egyaránt használható. A mérettartománya kb. 12 mm-től 50 mm átmérőig terjed.


Bit befogású fafúrók. (bprtrading.co.uk)

A kőzet fúrószárak családjába számos speciális fúrószerszám tartozik. Ezek jellemzően ütve fúrással használandók: az él körbe forog, de végeredményben véső munkát végez, majd a keletkező port, morzsalékot a szár vezeti ki. A szár mindig vékonyabb, mint a lapka, és a kivezető spirál sem éles felületű. Van egy lapkás és keresztlapkás kivitel egyaránt. A tégla, beton, terméskő, mészkő, ytong fúrásához vídiabetétes fúrót használunk.

Maga a vídia anyag egy porkohászattal létrehozott ötvözet, mely volfrám-karbid és titán-karbid keverék kerámia, ez a gyémánt után a legkeményebb ismert anyag a földön (a méltán ismert Krupp vállalat 100 éve szabadalmaztatott terméke). Hegesztéssel vagy keményforrasztással rögzítik a szerszámtesthez. Ha lapkás fúrószárral dolgozunk, ütve fúrásnál is, de normál fúrási munka esetén is fokozottan figyelni kell a fordulatszámra és a fúrószár melegedésére. Túlmelegedés esetén a lapka rögzítése kiolvadhat a szárból, és a fúrószár tönkremegy.


Minőségi forstner fúró, és az általa készíthető furat (infinitytools.com)

Ütvefúrók esetén az ütőművet két, egymás felé néző körmöstárcsa alkotja. A körmöstárcsák apró fogazása egymáson forogva néhány milliméteres mozgást idéz elő előre és hátra, így jön létre az „ütő” mozgás. Ezek a gépek kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, így ytong és 
téglafalazat fúrására ajánlhatóak (fa és fém fúrásakor az ütőmű kikapcsolandó). Szerszámbefogás tekintetében a nagyobb (oszlopos) gépeken is megszokott hagyományos fogas koszorús, vagy az egyszerűbben kezelhető gyorstokmány a jellemző.

Komolyabb igénybevétel esetén, például beton fúrásakor más típusú gépre van szükség: a pneumatikus fúrókalapácsokat pont az ilyen feladatokra alkották meg. Ezeknél dugattyús ütőmű felel a megfelelő teljesítményért, ami a fúrószár forgásától függetlenül üzemel. A dugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, eközben pedig a fúrószár tengelyirányban szabadon mozoghat, így az ütőmű energiája közvetlen a fúrószárnak adódik át.


Gyémánt bevonatú fúrószerszámok különböző méretben (flipkart.com)

Fúrószerszám kialakításában jelentős különbség, hogy ezek a gépek nem a hagyományos tokmánnyal, hanem speciális SDS befogással készülnek. Ennek az a lényege, hogy nem oldalról tartja a fúrószárat, hanem megvezeti azt, miközben a szár tengelyirányban szabadon mozoghat, ugyanakkor a hornyok segítségével biztosított a nyomaték átadása. A tokmány lehet SDS-plus, ami a kisebb gépek tokmánytípusa, illetve nagyobb SDS-max, ez utóbbi változatra a faiparban csak ritkán lehet szükség.

Kaphatók SDS befogással rendelkező fafúró szerszámok is, ezek leginkább akkor szerencsések, ha a falazat- vagy kőzetfúrás mellett ugyanazzal a géppel (immár kikapcsolt ütéssel) faanyagot is szeretnénk átfúrni.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek, de mégsem teljesen közismertek a bit befogású fúrószerszámok. Kaphatóak fém-, illetve fafúrásra alkalmas kivitelben is. Előnyük, hogy például bútor-összeszerelésnél nem kell a tokmánnyal szerszámot váltani, vagy két gépet használni a fúrási/csavarozási művelethez. Egyszerűen kipattintjuk a bittartóból a bitet, és már tehetjük is a helyére a speciális fúrószárat! Rendkívül hatékony és ügyes megoldás. Általában praktikus készletekben kaphatóak, így akkus gépünk mellett rendezetten tárolhatjuk őket.


Facsigafúrók (berner.eu)

Egy első ránézésre furcsa, cső alakú formájú szerszámtípus a kiváló választás burkolólapok, csempék, gránit és márvány fúrására. Ipari gyémántokkal bevont „feje” a legkeményebb anyagokat is átfúrja. Alacsony fordulattal történik a megmunkálás, így akár egyszerű akkumulátoros fúrógépek esetében is alkalmasak lehetnek a feladatra, de természetesen nem szabad ütve fúrást használni, hiszen az az anyagot eltöri, szétrepeszti.

Üvegfúrás esetében is főleg gyémánt szerszámmal dolgoznak: jellemzően speciális „kétoldalú” üvegfúró szerszámmal történik a folyamat, melynek szerszámteste rozsdamentes acél. A fúrás közben a hűtés rendkívül fontos.

A fúrás gyakori, mégis igen kényes művelet, melynek megkezdése előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan tegyünk! Ha rosszul választjuk meg a fúráshoz használt szerszámot vagy technikát, akkor a fúrószár is tönkremegy, valamint a fúrógépet is fölösleges terhelésnek tesszük ki, és végeredményben még a munkát sem tudjuk megfelelő – általunk és ügyfelünk által megkívánt – minőségben elvégezni. 

Felhasznált források:
wikipedia.org
muhelynet.hu
szerszamok-webaruhaz.hu
iszerszam.hu/a-fafuras-eszkozeirol-ujdonsagairol-reszletesen

A cikk a Magyar Asztalos 2019. februári számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


furoszarak-nem-csak-a-faiparban


Tetszett a cikk?