A SATAjet X 5500

A SATA egy új fúvókarendszerrel lépett elő, amely egy magasabb szintre emeli a szórási teljesítményt a felületkezelésben.

A komplex festékrendszerek, a különböző anyagok új lehetőségeket teremtenek, de kihívásokkal is szolgálnak a felhasználó számára. Az X-fúvóka rendszerrel azonban a SATA német gyártó (a fúvókák széles választékának köszönhetően) minden megoldáshoz megfelelő megoldást kínál. A rendszer egyszerű, a két jól bevált HVLP- és RP-technológia továbbra is megmarad. A felhasználó mindkét szórási képet (I/O) alkalmazhatja, így minden festési munkának nekiláthat. 

Az optimális anyagelosztás biztosítja a finomabb porlasztást mindkét változatban. A gyártó szerint akár 15 százalékos anyagmegtakarítás is lehetséges. Emellett alacsonyabb zajszint jellemzi a működést. A megfelelő technológia (HVLP/RP) mellett a szórási kép formája (I/O) a fúvókaméret növelésével sem növekszik – ez azt jelenti, hogy az adott szórási kép magassága és szélessége ugyanaz marad a teljes spektrumon, csupán a telítettsége lesz nagyobb. Ez egy jól kezelhető munkafolyamatot biztosít a felhasználó számára minden követelményhez – legyen az a festékek tulajdonsága, hőmérséklet, páratartalom vagy festési szokások. 

További jellemzője, hogy a pisztoly belsejében egy gyűrű gondoskodik az optimális levegőelosztásról, ezáltal a szerkezet egyszerűbbé válik és a tisztítása is gyorsabb. Ezenkívül csökkent a fúvóka térfogata az optimalizált áramlási geometriának köszönhetően, ami lágyabb szórást biztosít a festés során.

A felhasználót a megfelelő fúvóka kiválasztásában a SATA webhelyén lévő kereső alkalmazás is segíti.

Forrás: dds


A VOC-szabályozásról és a HVLP/RP technológiáról

A szigorú környezetvédelmi előírások egyre több országban korlátozzák vagy akár meg is tiltják a hagyományos nagynyomású szórópisztolyok használatát, az illékony szerves vegyületek (más néven VOC) kibocsátásának korlátozása miatt. Korlátozások esetén – sok esetben – csak a 65%-os szórási hatásfok fölött dolgozó szórópisztolyokkal való szórást engedélyezik.

A HVLP pisztolyok fő előnye a hagyományos pneumatikus szórópisztolyokkal szemben, hogy jobb a szórási hatásfokuk: szemben a hagyományos pisztolyok 30%-os hatásfokával, akár 50–65% is tud lenni.

Azonban a különösen magas viszkozitású sűrű anyagok esetén elmaradhat ez az elvárt hatásfok. Annak érdekében, hogy a sűrű anyagok is felhordhatók legyenek, új szóróberendezés fejlesztésére volt szükség. Gyártóktól függően ezek a berendezések különböző néven kerülnek forgalomba (RP, TransTech, Compliant, HTE stb.), de közös bennük, hogy sűrű anyagok esetén is tudják biztosítani a 65%-os hatásfok feletti szórást.

Gyűjtőnevüket, azaz a compliant kifejezést a névadó angol szóból (to comply = megfelelni) kapták, amely arra utal, hogy ezek az újonnan fejlesztett pisztolyok „megfelelnek” a környezetvédelmi előírásoknak, azaz magasabb hatásfokkal működnek, így a magyar szövegkörnyezetben akár az MH jelzőt is használhatjuk.


 


Tetszett a cikk?