Új válaszok egy megváltozott helyzetre

CNC-gép az automatizálásban előrelépést jelent, hisz a termelést felgyorsítja, a minőséget javítja, és nem utolsósorban a gép mellé nem feltétlenül szükséges szakembert beállítani. Egy betanított munkás is fel tudja rakni az alkatrészt, el tudja indítani és meg tudja állítani a gépet.


A CNC-technológiával szakképzett munkaerőt lehet helyettesíteni

SZOFTVER

A gép programozására, vezérlésére nagyon jó CAD/CAM szoftvereket lehet kapni. Kb. 1 éven keresztül nézegettem és próbálgattam a különböző programokat. Személy szerint én az imos és a WoodCadCam programokat tartom a legjobbnak. A rendszer annyira komplex, hogy a látványterv elkészítése után a megrendelőnek virtuális környezetben be tudom mutatni a tervezett bútort, amelyben néhány kattintással a méreteket, a vasalatokat, vagy akár a színét is meg tudom változtatni.

Ezt az érdeklődő is azonnal látja, a módosult árajánlattal és a gyártási idővel együtt. Megrendelés esetén a program automatikusan elvégzi a gyártás-előkészítést, megrendeli az alapanyagokat, kiküldi a CNC-gépekre az adatokat és már indulhat is a gyártás. Mivel a számítógép emberi beavatkozás nélkül elvégzi a munkánk nagy részét, a hibázási lehetőség nulla.

GÉPEK KIVÁLASZTÁSA

A bútorgyártásban el kell döntenünk, hogy konkrétan mit is várunk el a CNC-gépünktől. Mit szeretnénk vele elvégeztetni?

  • A nesting arra alkalmas, hogy a felhelyezett táblánkat különböző méretekre, optimálisan kiosztva szabja fel.
  • A marás funkcióval képesek leszünk íves elemek gyártására, valamint bármilyen felületben történő marásra.
  • Az élzáró egység funkcióval a CNC-gépek nemcsak egyenes, hanem íves élzárás elvégzésére is képesek.
  • Sorozatfúrót is helyettesít egy CNC-gép. Nemcsak a köldökcsap- és a raszterfuratolást képes elvégezni, hanem a pánthely kifúrása mellett a minifix technológiának a fúrási műveleteit is ellátja.

Vannak CNC-gépek, amelyek más feladatok elvégzésére is képesek, de nekem ezek a funkciók voltak a legfontosabbak.

A CNC-gépekben ismerünk függőleges és vízszintes elrendezésűt is. Gép kiválasztására azt tudom tanácsolni minden érdeklődőnek, hogy vegye fel a kapcsolatot valamelyik forgalmazó cég szakemberével. Ők kérésre általában kimennek az üzembe, felmérik az igényeket és tanácsot adnak. Így lehet teljes mértékben optimalizálni a lehetőségeket a saját vállalkozáshoz.


Tanuló szakképzésünk az utánpótlás alapja

UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS

Sok vállalkozó nem akar oktatni és nem látja az oktatásban lévő potenciális lehetőséget. Nálunk, a Szána Bútor Kft.-nél évek óta vannak tanulók. Akkreditált tanműhelyként tudjuk fogadni nyári gyakorlatra a hozzánk érkezőket, akik aztán szeptembertől tovább folytathatják a gyakorlati képzésüket, elsajátítva a szakma fortélyait. A tanulók aktívan részt vesznek a mindennapi gyártásban. Az iskola befejeztével egy önállóan dolgozni tudó asztalost nevelünk belőlük, akik tovább maradhatnak munkavállalóként.

A tanműhely működtetésére vonatkozó jogosultság számomra nem is volt olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnt. Elsőként fel kellett venni a kapcsolatot a kamarával. Ők elküldték nekünk, hogy milyen feltételeknek kell meglenniük. Olyan kritériumok voltak, mint például legyen a tanulónak saját gyalupadja, kéziszerszámok a gyakorláshoz, tudjon hol étkezni és öltözni stb., illetve a részemről a képesítés az oktatásra. Ezek után kijöttek ellenőrizni a telephelyünket és már fogadhattuk is a tanulókat. Mára ez az oktatási képzés olyan szintre fejlődött, hogy most már duálképzésben működünk együtt a Soproni Egyetemmel.

Ennek lényege, hogy az egyetemi hallgatók az év 70%-ában gyakorlati oktatásban vesznek részt nálunk. A cél, hogy ezek a fiatalok az iskola végeztével képesek legyenek önállóan végigvinni a projekteket, sőt, akár a cég működtetésében is legyen tapasztalatuk. A mérnökképzésen lévő tanulók egyébként szintén részt vesznek a termelésben: nemcsak az előkészületi munkákban, de a termelés minden más szakaszában is, tehát a teljes gyártási folyamatot átlátják. Így olyan faipari mérnököket nevelünk, akik ténylegesen értik és tudják a szakmát – nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is.

A képzési helyek kialakításához különböző állami támogatásokat is igényeltünk. A megítélt összeg tavaly több mint 2.000.000 Ft volt. Vállalkozóként a javaslatom a következő: fordítsunk időt és energiát az utánpótlás nevelésére és közben korszerűsítsük a gépparkunkat CNC-gépek és szoftverek alkalmazásával! Így a gazdaság változásai kevésbé lesznek hatással a vállalkozásunkra.

Képek
www.thesprucecrafts.com
www.thesprucecrafts.com/howto-make-a-butt-joint-3536619
wengerdwood.com

A szerző faipari vállalkozó, a Szána Bútor Kft. tulajdonosa

A cikk a Magyar Asztalos 2019. szeptemberi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


uj-valaszok-egy-megvaltozott-helyzetre-cnc-melleklet


Tetszett a cikk?