Függőleges vagy vízszintes?


Egy asztalosműhely gépparkjában a körfűrészgép központi szerepet tölt be. Ma a bútorgyártás leginkább lapanyagok feldolgozásával történik, de a nyílászárógyártás során is gyakran találkozhatunk szabási feladatokkal. A feldolgozandó termékek spektruma széles: a leggyakrabban használt, gazdaságos laminált faforgácslapok mellett a különböző HDF és MDF farostlemezek, furnérozott lapok, lombos és tűlevelű fajokból készült táblásított anyagok, valamint rétegelt lemezek is a gyártási alapanyagok közé sorolhatók.

A táblás alapanyagok vágásához egy hagyományos asztalos körfűrészgép az esetek többségében – főleg a táblaméretek és a bevonatok miatt – nem ideális. A gépgyártók a nagy méretű panelek vágására két különböző konstrukciós megoldású berendezést fejlesztettek ki: ezek a vízszintes és függőleges lapszabászgépek.

VÍZSZINTES LAPSZABÁSZGÉPEK

A hagyományos asztalos körfűrészek továbbfejlesztett változatának az alsó tengelyes, kézi előtolású formatizáló körfűrész tekinthető. Ennél a géptípusnál a körfűrészlapok fix pozícióban vannak és megmunkálás az állványszerkezet mozgatásával történik – azaz a munkadarab végzi az előtoló mozgást. A függőleges elrendezésű gép működése ettől merőben eltérő: itt a leszorított munkadarab fixen áll és a fűrészlapot hordozó vágóegység mozog.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.