Magyar fejlesztői eredmények a táblafelosztó gépek piacán

Egy magyar faiparigép-gyártó nemrégiben piacra dobta Etalon Highline névre hallgató táblafelosztó gépét. A hír már csak azért is figyelemre méltó, mert a gyártó elmondása szerint a magyar fejlesztésű és gyártású termék joggal odaállhat bármelyik ismert nyugat-európai vetélytársa mellé. Ennek apropóján beszélgettem Tóth Tiborral, az Etalon Alfa Kft. ügyvezető tulajdonosával.

– Mit lehet tudni az önök cégéről és hogyan jött a gondolat, hogy új táblafelosztó gépet fejlesszenek?

– Cégünk több mint 15 éve fejleszt és gyárt faipari gépeket, többek között függőleges lapszabászgépeket. Az idővel felmerülő igények alapján kezdtünk neki egy új táblafelosztó gép fejlesztésének. Többéves kutatás után két éve összeállt a prototípus, amit 2018-tól már beemeltünk a sorozatgyártásba is. Ez egyébként egy páratlan jelenség, hiszen Kelet-Európában senki nem rendelkezik ilyen gépkínálattal, csak mi. A gépet a hazai faipari igényekhez igazítottuk, a háttérben futó szoftver is teljes egészében hazai fejlesztés.

– Üdvözlöm ezt a törekvést, de azt kell mondjam, hogy az erősnek számító német és olasz faiparigép-gyártás kínálata mellett ez a lépés nagy bátorságra vall. Honnét ez az eltökéltség?

– Én úgy ítélem meg, hogy minden cégnek, mérettől teljesen függetlenül, érdemes figyelnie a piaci elvárásokra. A mi figyelmünk is folyamatosan rajta van a faipari kkv-k helyzetén és szükségletein, és az ott tapasztaltak alapján törekszünk is rá, hogy mindezekre jó válaszokat adjunk. Amennyire természetes, hogy ma már okostelefon van legtöbbünk zsebében és például a munkával kapcsolatos ügyeinket, internetes böngészéseinket is gyakran ezen keresztül intézzük, az is nyilvánvaló nagyon sok faiparos számára, hogy egy technológiai robbanás történt a faipari szektorban is. Mi hosszú évekig csak függőleges lapszabászgépeket gyártottunk, de észre kellett venni azokat a többségében lévő vevői visszajelzéseket, amelyek azt fogalmazták meg, hogy a jövő az automatizált gyártás felé halad. Ezért álltunk neki a CNC-technológia fejlesztésének, ugyanakkor ez az irány cégem hosszú távú fejlődésének is elengedhetetlen része.

– Említette, hogy elkezdődött a sorozatgyártás, ami nyilván azt is jelenti, hogy biztosak a dolgukban. Milyen eredmények születtek a gép kapcsán?

– Olyan terméket tettünk le a faiparosok számára, ami teljes joggal megállja a helyét a nyugati gyártók gépei mellett. Más szavakkal, egy prémiumkategóriás ipari gépet fejlesztettünk. Sőt, olyan minőségi komponenseket is beleépítünk a gépbe, mint például érintőképernyős Dell monitor, Siemens elektronika, lineáris csapágyazás az összes mozgó alkatrésznél, amit a nyugati gyártók alapesetben kispórolnak a termékeikből. Emellett következetesen törekedtünk arra is, hogy minél egyszerűbben lehessen kezelni a gépet. Az volt a cél, hogy egy segédmunkás számára is nyilvánvaló és egyértelmű legyen a gép kezelése. Egyébként négyféle specifikációban érhető el a gép: a vágáshossz és a vágásszélesség tekintetében is a 3200 mm-es asztaltól egészen a 6000 mm-es vágómunkaasztal-méretig. Vásárlóink visszajelzése nagyon pozitív, büszkék rá, hogy magyar fejlesztésű táblafelosztó gépük van.

– Mit lehet tudni a gép működését vezérlő szoftverről, ami tudjuk, hogy általában egy kényes pont a rendszerben?

– A szoftverre is ugyanaz igaz, mint amit a gép kapcsán mondtam: színvonalas, ám egyszerű használatú programot hoztunk létre. A fejlesztés során végig figyeltünk arra, hogy ne a programozói észjárás, hanem a felhasználói logika érvényesüljön a szoftver felépítésében és a kezelőfelületen. Miután magyar szoftverfejlesztők készítették a programokat, végig ott voltunk mellettük és arra törekedtünk, hogy azt lássa a monitoron a faiparos, amit az ő gondolkodásmódja megkíván. Az eddigi tapasztalataink is azt mutatták, hogy az új vásárlóink üzemébe betelepített gépek kezelésére fordított betanítási idő nem igényelt többet 10–15 percnél. Egyébiránt a szoftver kapcsán is szembementünk a bevett gyakorlattal: nálunk mindegyik méretű géphez a legnagyobb tudású irodai szoftver jár, magyarán, nem szabdaltuk szét több kisebb, egyenként megvásárolható csomagra. Az Etalon gép szoftvere kezeli a megrendelő összes igényét, árajánlatot számol, optimalizálja a táblatervet, a kész adatok pedig pendrive-on vagy hálózaton keresztül kerülnek a táblafelosztó gépre. Itt a kezelőnek csak annyi dolga van miután betöltötte a kívánt szabászati tervet és feltette a lapot, hogy megnyomja a zöld gombot. Viszont volt olyan megrendelőnk, aki jelezte, hogy ő nem akar irodai felhasználást, hanem mindent egy helyen, a táblafelosztó kezelőfelületén keresztül szeretne intézni. Erre is van mód.

– A fentiekből adódik a kérdés, hogy mindezt milyen áron tudják kínálni. Hová helyezhető az árszínvonal?

– Áraink kedvezőbbek, mint a nyugati gyártók gépárai, ez az összes külföldi viszonteladónk esetében igaz. A hazai ügyfeleinknek viszont egy további kedvezménycsomagot tudunk kínálni, mi ugyanis gyártói áron értékesítünk nekik, ellentétben a külföldi gyártók hazai márkakereskedőivel.


Kapcsolódó dokumentum:


magyar-fejlesztoi-eredmenyek-a-tablafeloszto-gepek-piacan


Tetszett a cikk?