Mint a nagyok – csak kicsiben

A hatékonysághoz az is hozzátartozik, hogy az energiáinkat optimálisan használjuk fel. Azok számára, akiknek kisüzemi keretek közötti, alkalmi élzárásra van szükségük, a szériatermelésre alkalmas élzáró gép felesleges pénzkidobásnak és energiapazarlásnak számít. De vajon a kis teljesítmények mögött ugyanúgy jelen vannak a ma már szinte elvárt minőségű élkialakítások? Ennek is utánanéztünk.

Az élzáró anyagok ragasztására vonatkozó technológiai fejlődés nemcsak szükséges, de kívánatos is. Főként az EVA-ragasztók esetében, az élanyagokra felhordott ragasztóanyag olyan vastag fugákat eredményez, ami nemcsak esztétikailag aggályos, de sok esetben idő előtt leválik, ráadásul higiéniai kockázatot is hordoz. A laboratóriumok és a gépgyártók is arra törekednek, hogy az általuk fejlesztett ragasztók, valamint technológiák egyre inkább elfogadható válaszokat adjanak. (Erről részletesen a Sarkalatos kérdés című írásunkban olvashat.)

KICSI VAGY NAGY?

A kis méretű (kompakt), valamint a kézi élzáró gépek piacán is fellelhetőek ezek a fejlesztések, még ha nem is olyan gyorsasággal, mint az ipari, telepített gépek esetében. Ez a felzárkózás azért is lenne kívánatos, mert nem mindenkinek van szüksége/anyagi ereje egy nagy termelékenységű ipari gépre. Sőt, a szériagyártások nagy volumenű élzárásait megvalósító telepített gépek és a kis mennyiségeket kiszolgáló kézi gépek nem feltétlenül zárják ki egymás jelenlétét ugyanazon műhelyben sem. Számos előnnyel szolgálnak a kompakt gépek, és olyan helyzetekre is képesek válaszokat adni, amit az ipari nagy testvér nem, vagy csak nagyon drága kiegészítők révén képes megvalósítani. A kompakt gépek helyzetelőnyei a következők:

  • Olyan egyedi vagy kis szériás munkák esetében, ahol az eltérő színű/vastagságú élzáró anyagokat gyakorta kell változtatni.
  • Az egyenes élek mellett az egyedi kialakítású elemekhez és a ferde élek élzárásához (akár 47°-ig).
  • Ívelt alkatrészek esetében – a konvex és a konkáv íveken is.
  • Belső sarkok élzárásánál, akár sarokpont, akár ív található a sarokkialakításnál. Egyébként ez utóbbinál a gépek szinte mindegyike képes a min. 50 mm-es belső sugár lezárására, de egyes típusok már a 9 mmes belső rádiusszal is megbirkóznak.
  • Külső sarkok élzárása – már 25–30 mm-es sugártól kezdve.

KÉZI ÉLZÁRÓK


A Festool élzáro ́gépe és tartozékai...


...valamint az élmaráshoz szükséges gép és annak kiegészítői

Az elektromos kézi gépek gyártóinak termékkínálatában nincs nagy tolongás a kézi élzáró gépek között. Ami igazán említésre méltó, az a Festool élzáró kézi gépe, a Conturo. A készülék a gyártól megszokott minőségű munkát nyújtja, legyen szó egyenes, konkáv/konvex íves vagy kör alakú él lezárásáról. Saját segédasztala segítségével a szögben vágott élek (0–47º-ig) is elláthatók élanyaggal. Sajnos a rendszer még a hagyományos EVA-ragasztós technológiát alkalmazza. A különböző színű (natúr, barna, fehér, fekete) ragasztópatronokat váltogatva kell használni az adott élzárási feladathoz, a lehető legszínhelyesebb élfuga érdekében. Ez az élzáró gép mindazonáltal csak az élanyagot ragasztja fel, a végeken túllógó anyag levágásához külön kézi vágóra lesz szükségünk, valamint az élanyag szintbemarása (trimmelés) és élkialakítása is külön gépet igényel. Az MFK 700 névre hallgató modul élmaró az, amit ez utóbbi két feladatra használhatunk. Az eltérő vastagságú élanyagokhoz külön maróbitek állnak rendelkezésre. A marókészülékhez különböző marótalpak (maróasztalok) csatlakoztathatók. A 1,5º-os döntéssel rendelkező talp (az alaptartozékhoz nem jár, szettben kapható, vagy külön vásárolható) segítségével úgy lehet az élzáró anyag élszintmarását elvégezni, hogy közben a munkadarab felülete (színe) nem sérül meg. Az alapkészlethez egyébként a 0º-os talp jár, itt az élmarást követően kézi citling segítségével lehet eltávolítani a szint feletti élanyagot és a ragasztómaradványt.

ASZTALI, KOMPAKT ÉLZÁRÓK


Bár kicsi, képes a nullfugás élzárásra

Bár ezekkel a masinákkal nem igazán lehet sem bérélzárásban, sem bútor-tömegtermelésben gondolkodni, a saját gyártásnál felmerülő kis szériás és egyedi élzárási igények kielégítésére nagyon is alkalmasak. A cikk elején már felsorolt előnyökkel rendelkező asztali kompakt gépek egyébiránt ugyanúgy elvégzik az élvisszamarást és élkialakítást, mint a nagygépes verziók. Helyhiány miatt itt is csak egy típust emelnék ki, ez pedig a Virutex gyár legújabb, valódi nullfugás élzárásra képes, forrólevegős kisgépe (BE150). A normál bútorlapok mellett akril és magasfényű lapanyagok élzárására alkalmas gép bármilyen, a kereskedelemben kapható ún. lézer-élzárásra alkalmas (co-extrudált vagy reaktív réteggel ellátott) élanyaggal működik (max. 45 mm vastagságig), 0,8–2 mm vastagságok között. További jellemzők: fix, 4 m/perc előtolási sebesség, motorosan állítható élvisszavágás alul–felül, állítható élkialakítás (többféle rádiusszal és 10º-os letöréssel), ragasztómaradvány-mentes finiselés, automatikus élanyagvágás elöl és hátul. Azonban szög alatt vágott és íves élek zárására nem alkalmas. A készülék bővíthető asztallal rendelkezik és porelszívó rendszerhez csatlakoztatható.

Zárásképpen következzen egy izgalmas fejlesztés, ami egyedülálló a maga nemében. Ez ugyanis egy olyan nullfugás élzárásra alkalmas, kis szériás asztali élzáró gép, aminek az aggregátja levehető, azaz nullfugás élzárásra kézi készülékként is használható – a nagy méretű alkatrészek esetében vagy helyszíni munkák során. A német Kluge cég HIT-KS névre hallgató gépe a nullfugás élzárást forrólevegős (hot air) technológia révén nyújtja. Szintén lézerélzárásra alkalmas élanyag használatát igényli, amit hajlandó az elvárásoknak megfelelően, tehát nulla élfuga mentén felhelyezni – legfeljebb 65/3 mm-es méretben.


A világon egyedülálló, kézigépként is használható nullfugás élzáró

Sőt, ezen a gépen a piacon jelen lévő (EVA-ragasztóval) előragasztózott élanyagokkal is dolgozhatunk. A munkadarab éle lehet egyenes, szögben vágott (0–55º között), íves (akár konkáv, akár konvex) és kör alakú is, az asztali gép segítségével ezek az élek mind lezárhatók. A berendezés előtolással rendelkezik (1–5,5 m/perc), a termosztát 520 °C-ig képes adagolni a forró levegőt. A sűrített levegőt (max. 10 bar) igénylő rendszer légpárnás kisasztalt kapott, és vákuumpapucsot is képes működtetni a munkadarab lefogatásához (kiegészítő tartozék). Az élanyagot ugyanakkor már nem marja vissza, ehhez külön berendezésre vagy elektromos kézi élmaróra lesz szükségünk. Még egy pillanatra kanyarodjunk vissza ahhoz a tényhez, hogy ezeknek a forrólevegős rendszereknek nincs szükségük külön adagolt ragasztóra! Bár ezek a fent említett típusú élanyagok drágábbak, viszont a használatuk sokkal egyszerűbb. A rajtuk lévő ragasztóbevonat mindig állandó és megfelelő mennyiségű, nem kell ragasztótartályt/patront cserélni, nincs odaégett ragasztó és ragasztómaradvány a munkadarabon. A kapott végeredmény jobban ellenáll a hőnek és a párának, és a nullfuga később is megmarad (nem fog idővel beapadni a fuga).

Itt jegyzem meg, hogy a cég olyan fullfugás aggregátot is kínál (HIT-S néven), amelyet telepített gépekhez lehet csatlakoztatni – legyen az régi vagy új, kis szériás vagy ipari berendezés. Magyarán, ezzel a „kiegészítéssel” a már meglévő élzáró gépeink a lézeres élzárásnak megfelelő minőségben lesznek képesek dolgozni.

Képek:
www.festool.hu
www.virutex.es https://www.virutex.es/productes/?accio=producte&id=153 www.kluge-kantentechnik.de https://www.kluge-kantentechnik. de/en/products/zero-jointedgebanding-machine-formoldet-parts/


Kapcsolódó dokumentum:


mint-a-nagyok-csak-kicsiben


Tetszett a cikk?