Nekünk is lehet flexünk!

Örök kérdés: célszerszám, vagy univerzális eszköz? Az univerzális nem tökéletes, a célszerszám meg nem tud mindent. Létezik-e vajon kompromisszumos megoldás?

A fémipari szerszámok között az egyik leggyakrabban használt megmunkáló eszköz a sarokköszörű – szakzsargonnal a flex. Hiszen használható darabolásra, szelvénykivágásra, „gyökölésre”, fémfelület csiszolásra, előkészítő és befejező munkákra egyaránt. A faanyagok megmunkálásánál ilyen jellegű univerzális szerszám eddig nem nagyon lehetett, mivel ezeket a fogásokat külön–külön célszerszámmal tudtuk csak elvégezni. Ha csak a darabolási funkciót elemezzük – nem teljes körűen leírva –, az alábbi szerszámokat használjuk: keretes-passzító, dekopír, láncfűrész. Ezeket a termékek súlyából és méretéből adódóan különböző helyzetekben használjuk.

A mostani piacon egy új, különleges szerszám tűnt fel, melynek mobilitása és hatékonysága ebben a darabolási funkcióban nagyon széleskörűen alkalmazható, szinte faipari „flexként” is működhet.

Ez nem más, mint a sarokköszörűre szerelhető kör alakú láncfűrész lap.

A láncfűrész, mint daraboló eszköz, fokozatkialakítása és erőátvitele miatt nagyon hasznos például darabolásnál, ácsmunkáknál. Hátránya ugyanakkor ezeknek a gépeknek a jelentős szerkezeti súly, avagy az elektromos kialakítás és a füstgáz kibocsátási korlátok. A kör alakú láncfűrész lap elektromos vagy akkumulátoros sarokköszörűre felszerelve ugyanakkor nagyon gyors, biztonságos és mobilis darabolási eszközt tud a kezünbe adni. Két rétegű kör alakú tárcsán végtelenített láncfűrészszemek stabilan tudják biztosítani a vágást.

A szilikát köszörűkkel ellentétben az említett eszköz nem kopik, és bizonyos mértékig élezhető. Egyéb karbantartást az élezésen kívül nem igényel (például nem szükséges olajkenést biztosítani). Összességében könnyű súlya és hatékonysága miatt közkedvelt szerszám lehet a fával dolgozók körében is. Ácsmesterek ferde tetőn állva egy könnyű akkumulátoros géppel minden bizonnyal könnyebben fognak tető lécet vágni, mint nehezebb súlyú társaival.

Mint köztudott, a láncfűrész a faiparban nagyon veszélyes szerszám, ezért a sarokköszörűre szerelhető kör alakú láncfűrész lapnál is fel kell hívni a munkavédelemre a figyelmet. Sarokköszörű csak védőburkolattal használható. Gépstabilizáló fogantyút kötelező használni. A jól karbantartott éles szerszám meghálálja a törődést.

Képek forrása: pinterest.com, drillpro.com


Kapcsolódó dokumentum:


nekunk-is-lehet-flexunk


Tetszett a cikk?