Lapszabászat hármas védelemmel

A SawStop és a PCS® után ASA néven is napvilágot látott az a biztonsági rendszer, ami a gépkezelő ujjainak épségét hivatott megőrizni.

Az Altendorf lapszabászgép fejlesztői is választ adtak a kéz és az ujjak maximális védelmét szolgáló működtetésre. (Korábban többször adtunk már hírt az olyan gyártói technológiákról, mint a SawStop vagy a PCS® Preventive Contact System). A biztonsági rendszer alapvetően itt is arról szól, hogy a munkavégzésben lévő, forgó körfűrészlap azonnal megáll, amikor kéz közelségét észleli a biztonsági rendszer. Az „ASA” azonban (ez a munkacíme ennek a biztonsági fejlesztésnek) igyekezett a teljes biztonsági folyamaton finomítani.

– Nyugtalanító volt az a tény, hogy a meglévő rendszerek, mint például a közismert „SawStop" funkció, csak a baleset bekövetkezésének pillanatában lépnek életbe. Azt szerettük volna, ha a gép a veszélyt már a korai szakaszban felismeri, anélkül, hogy ez befolyásolná a kezelő mérlegelését – nyilatkozta a cég fejlesztési igazgatója. (Megjegyezzük, hogy a PCS® is a balesetet megelőzően lép életbe. A szerk.)

A cég ennek érdekében egy háromlépcsős rendszert fejlesztett ki. Az első szakaszban a körfűrészlap feletti védőburkolaton lévő LED-sor jól látható fényjelet bocsát ki, amikor futás közben a kezelő egyáltalán ráteszi a kezét a munkafelületre. Ez jelzi, hogy a biztonsági rendszer élesítve lett. Amikor a kezelő, balesetet nem okozva ugyan, de a laphoz közel tartja kezét a munkadarabon, akkor a fényjel átvált egy másik színre és villogni kezd. Ekkor még mindig a üzemben van a gép. Amikor azonban a körfűrészlap vágási vonalába kerül a kéz, elsőként a fordulatszámot csökkenti le a biztonsági rendszer, ha pedig már a veszélyes zónát is érinti, akkor azonnal berántja a géptestbe a körfűrészlapot. Ezek után a lapszabász azonnal újraindítható és használható. A védelem kesztyű viselése esetén is működik.


Tetszett a cikk?