Odavág

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legkedveltebb szerszám helyszíni szereléseknél a vibrációs szúrófűrész, amivel nehezen megközelíthető helyekre lehet befűrészelni, vágni, darabolni, és számos alapanyagokhoz is jól alkalmazható. Továbbá a vibrációs csiszolás terén is értékelhető tulajdonságokkal rendelkezik. Magyarán a vágás és csiszolás esetén finom vágások és felületkialakítások készíthetők el vele – kevesebb ráfordított energia felhasználásával.


Sok esetben hiánypótló az oszcilláló gép használata

Az elektromos kézi gépek között az oszcilláló készülékek sajátos helyet foglalnak el. Nem végeznek forgó mozgást, így például a hagyományos értelemben vett vágást sem ezen elv alapján hajtják végre. Az oszcilláció ugyanis egy olyan ismétlődő mozgástípus, amely valamilyen pont körül külső energia hatására folyamatosan ismétlődik. A rezgés vagy a vibráció is ilyen oszcillációs folyamat.

Ezt a fajta mozgást a gőzgépeken fejlesztették ki: a gőzgépek forgó energiáját alakították át egyenes vonalú egyenletes mozgássá. Később a technika fejlődése lehetővé tette az alapelv alkalmazását a kézi készülékek esetében is. Az akkumulátoros változatú típusok pedig mobilabbá tették a munkavégzést. A faipar elsősorban a csiszoló- és a szúró-vágó gépeken alkalmazza ezeket a technológiákat.

Az első szabadalmaztatott gép az egészségügyben használatos gipszkötések levételéhez használt oszcilláló kör alakú fűrész volt. Miután nem végzett forgó mozgást, nem okozott a beteg bőrén vágási sérüléseket.

Ma már több gyártó kínál nemcsak gépeket, de megmunkáló szerszámokat is ezzel a műszaki megoldással. Léteznek szúró-vágó fűrészlapok, kaparó pengék, fugavágó lapok, habarcseltávolító lapok, csiszolótalpak és multifunkciós kések (például linóleumfelvágáshoz). Később a csiszolás munkafolyamatánál is teret hódított. A forgó mozgást végző csiszolószalagok helyett a csiszolólapok/talpak oszcilláló mozgása tette hatékonnyá a készüléket. Felületkezelések köztes csiszolásaihoz remekül alkalmazható, mivel kímélő csiszolást végez. Csiszolópapírok esetében a már jól megszokott tépőzáras kivitelű megoldásokat itt is tudjuk alkalmazni. A papírok szemcseszerkezete változatos: a faanyagon kívül használhatjuk keményfémekhez ugyanúgy, mint csempefugák kitisztításához – a kemény szilikát anyagok alkalmazásának köszönhetően. A legtöbb készülék alkalmas a porszívó adapter fogadására. A csiszolópapucsok lyukasztott talpsíkkal is léteznek, ezáltal a szívó adapter közvetlenül a felület mellől tudja elszívni a csiszolatot.


Csiszolás a nehezen hozzáférhető helyeken

A fűrészlapoknál különböző fogazásokkal találkozhatunk a hagyományos terpesz fogazástól a bimetall fogazáson át a japánfogú lapokig. Ezek a speciális alapanyagú lapok akár fémek finom vágását is lehetővé teszik. Fa, gipszkarton és műanyag anyagokhoz pedig gyors és precíz vágást biztosítanak. A fogazat kialakítását elsősorban a vágandó anyagok határozzák meg.

Az egyik legkedveltebb univerzális lap a japán fogazatú penge, ami faanyagok darabolásánál kedvelt fogazat. Éltartása, élszöge megfelelő a farostok átvágásához. A fűrészeléshez alkalmas lapkák alakját elsősorban a megoldandó vágási feladatokra választja ki az iparos. Keskeny helyekre vagy áttörés kialakítására más-más lapokat választanak. Például egy ajtótok parketta feletti méretvágása hajlított élkialakítású megmunkáló szerszámot kíván. A korpuszokon történő átszúráshoz a keskeny szúrólapokat alkalmazzuk, dupla soros fogazattal vagy a hagyományos terpesz fogazattal.


A vágópenge-kínálat számos feladathoz nyújt megoldást


Hatékony vágás még a fémalkatrészek, csavarok esetében is

Az oszcilláló mozgásból adódóan a gépek hosszabb élettartamúak lesznek, de ugyanez elmondható a felszerelt megmunkáló fejek kapcsán is.

Gép és a felszerelt szerszámok szimbiózisban dolgoznak egymással. Tesztek alapján láthatóan azokat a gépeket használták szívesebben, melyeknél az erőátvitel esetén kevesebb terhelést kell a gép használójának elviselni.

KIVÁLASZTÁSI SZEMPONTOK

Az oszcilláló készülékek óriási választékban érhetőek el, így az eligazodás is nehezebb. Érdemes a gyártói paraméterekre figyelni, mint például a burkolattól függetlenített hajtóművek. Aztán a motorok szabályozásában elengedhetetlen a teljesítményt állandó szinten tartó elektronikus szabályzó automatika. A gép leállítása esetén a másodperceken belüli leállás funkciója is nagyon hasznos. A gépek önsúlya is meghatározó kérdés például az egész napos munkában. A szerszámok gyors és egyszerű megfogatása, valamint cseréje szintén fontos. Legtöbb gyártó fogazott tengelyes erőátviteli módot alkalmaz. Ez lehetővé teszi az elmozdulásmentes használatot.

A lapok rögzítésére különböző megoldások léteznek. Kezdetben belső kulcs nyílású imbusz tőcsavarokkal oldották meg ezt a kérdést. Ezek – jellegéből adódóan – koptak, lelazultak, gondot okozva ezzel a használónak. Ma már gyorsrögzítő adaptereket fejlesztettek ki a különböző gyártók, ezzel segítve a szerszámok gyors cseréjét.


A szerszám gyorscsatlakoztatása és az akkus kivitel nagy előny a helyszíni munkáknál

Térjünk ki pár szó erejéig az akkumulátoros változatokra. Előnyük a könnyű kezelhetőség: nincs időigényes kábelezés, a hosszabbítóval sem kell bajlódni munka közben. A gyorstöltésű akkutöltőkkel pedig 15–20 perc alatt elérhetjük a töltöttség 80%-át. A több elektronika és az akkumulátor súlyából adódó stabilabb súllyal jobb nyomatékot lehet a megmunkált felületre átadni, ami stabilabbá teszi a gépek kezelését. Igaz, hogy a gyengébb csuklójú mestereknek ez kezdetben akár gondot is okozhat.

Összegezve: a helyszíni szerelések és a kisüzemi körülmények között is egy közkedvelt kéziszerszámnak számít az oszcilláló gép. A kívánt típus kiválasztásánál olyan mutatókat kell figyelembe venni, ami az ár-érték arány mellé ergonómiai és praktikussági szempontokat is figyelembe vesz. Természetesen a gépek ereje, tartóssága, szerszámellátottsága vagy garanciális szervizháttere szintén fontos.

Képek:
www.diamondsaw-blade.com
www.diamondsaw-blade.com
www.dremel.com
www.topdogtool.com
www.topdogtool.com
www.festool.hu


Kapcsolódó dokumentum:


odavag


Tetszett a cikk?