Helytakarékosan, függőlegesen

Megállíthatatlanul terjednek az iparban CNC vezérlésű gépek, megmunkáló-központok. Bár a legtöbb beruházásnál a gép ára és a járulékos költségek nagysága meglephetik a vásárlót, azok a mesterek, akik hozzájutnak, nagy izgalommal várják a berendezés beüzemelését. Ekkor érheti a szakembereket újabb meglepetés: a beszerzési ár mellett ugyanis legtöbb esetben a gép helyigénye is meglehetősen nagy. Nem egyszer még az üzemcsarnokot is át kell alakítani, hogy az új szerzemény elférjen a kiszolgáló-felületekkel együtt. A problémával szembesülők számára azonban jó hír, hogy a vízszintes elrendezésű asztalok mellett léteznek függőleges vagy ferde munkafelületű  CNC gépek is.

Az asztalos szakmában dolgozók körében már ismert függőleges elrendezésű lapszabász fűrész értékes helyet takarít meg a műhelyben, de hasonló előnyökkel rendelkezhet egy függőleges CNC vezérlésű gép is. 

Számos asztalos- és asztalosipari vállalkozás esetében merül fel a szűkös hely problémája, amire megoldást kínál a Kluge GmbH fejlesztése: egy helytakarékos, sokoldalú CNC meg munkáló központ.

Ezt a függőleges, négytengelyes konzolasztalos gépet kis- és középvállalkozások igényeire tervezték. A berendezés 16 fúrófejjel, programozó rendszerrel és 100 m³h kapacitású vákuumszivattyúval rendelkezik. A két helyen történő megmunkálással elkerülhető a terhelés közbeni leállás az ingajárat során. A megmunkálandó munkadarab mérete Y irányban 1100 mm (opcionálisan 1300), míg Z irányban 80 mm (opcionálisan 150). 

A függőleges kialakításnak köszönhetően a munkadarabok befogásánál és kivételénél egyaránt helyet takaríthat meg a használó.  A gépet nem egy-egy részfeladat elvégzésre tervezték, teljes értékű CNC-berendezésről van szó, amely nagy megmunkálási pontossággal működik.

A függőleges kialakítású megmunkáló-központok – ismerve a magyar vállalkozások igényeit – helytakarékos elrendezésük miatt minden bizonnyal vonzó alternatívát jelentenek a hazai asztalosüzemek korszerűsítésében.

Forrás: 
DDS
Kluge


Tetszett a cikk?