Szokványos szerszám, speciális kiegészítő

A felületek fényezését végző szakembereknek, így az asztalosoknak is kedvenc munkaeszközei közé tartoznak az excenteres mozgású csiszológépek. Ezeket a berendezéseket lap- és élfelületek megmunkálására használják, s az excenteres mozgásnak köszönhetően ritkán fordul elő hirtelen „kiharapás” vagy kopás. A mesterek a gépek súlya és dinamikus rázkódása miatt persze követhetnek el néha kisebb hibákat, de ezek inkább az élcsiszolásokon jönnek elő.

Egyes csiszolók nagyobb súlya hosszabb idejű használat közben okozhat fáradási tüneteket. A ma alkalmazott, korszerűbb akkumulátoros gépek éppen amiatt, hogy az áramforrás is a szerszám részévé vált, elődeiknél nagyobb súlyúak. Ha nem elég pihent vagy éppen türelmetlen a szakember, ha nem elég erős és stabil a kéz, a gépek levegőben történő állandó fogása okozhat az élek csiszolatánál elbillenést. Hiszen nem lehet minden esetben a függőleges éleket vízszintes síkra fordítani, ráadásul a mesternek még az oldalirányú haladást is biztonságosan kell végeznie.

Az egyik hazai gépforgalmazó egy okos kiegészítő-adapterrel tette könnyebbé az élcsiszolási munkák folyamatos stabilizálását.

 

A ES-ETSC 125 3,1 I-Plus és annak kiegészítő adaptere, a AH-ES-ETS/ETSC ráhelyezési segédlet, mellyel az említett anomáliák jól kezelhetőek.

Az élen való tartást segíti egy olyan, szögben jól billenthető lapka, amely az élre merőleges síkon fut, akár a termék lapján. Így könnyebb az élen tartás, a nyomaték megadása a felületre. Ha az él valamilyen szögben fekszik, akkor ehhez beállítva az adapter jól követi a dőlést, a segédlet 43-92 szögfokig egy mozdulattal dönthető. A berendezés akkuval együtt 2,2 kilogramm súlyú, élcsiszolási felülete 5-től 60 milliméterig terjed. További tartozék a porszívó adapter és az akkutöltő állomás is.

A gép nagy szolgálatot tehet a felületkezelt vagy kezeletlen élek csiszolásában, hiszen a stabil tartás növeli a munka hatékonyságát, javítja a minőséget.


Tetszett a cikk?