Emberléptékű gépek

Egy vállalkozás elindításánál felmerülhet az a kérdés, vajon szükséges-e, hogy egy kezdő asztalos ötven-hatvan vagy akár százmilliós berendezést vásároljon meg. A választ meghatározza a kezdőtőke nagysága, a gyártandó termék és annak mennyisége.

Kisebb szériák vagy egyedi termékek előállítása esetén jól jöhetnek az úgynevezett multifunkciós gépek, ám alapkövetelmény, hogy ezek minősége meghaladja a „barkács” színvonalat. A piaci gyártáshoz alapfeltétel a robusztus test, a gyors funkcióváltás és szerszámcsere lehetősége.

Ha számba vesszük, hogy milyen alapműveletek elvégzésére legyen alkalmas a gép, akkor elsőnek a körfűrész funkciót kell említenünk. Ha az eszköz csapozó asztallal is kiegészül, az hosszméretvágásra is lehetőséget nyújt, így az például már ablakprofil darabolására is alkalmas. A csapozó asztal ilyen esetekben megvalósítja a marókés funkciót is, hiszen a munkaasztalba süllyesztett körfűrészlap felett megoldható az adagolás.

A másik nagyon fontos alapfunkció az egyengető gyalulás és a méretre vastagolás. Ezek a műveletek persze nem végezhetőek egyszerre, de ugyanazon a gépen lehetségesek. Ha pedig az említetteken felül még egy tengelyre szerelhető hosszlyukfúró adapter is rendelkezésre áll, akkor az a gép már majdnem minden alapvető igény ki tud elégíteni.

A Holz-Mann termékei között található ilyen berendezés, mely a műszaki adatai alapján egy profi üzemben is megállja a helyét. A K5 320VFP-2000 400V eszköz és a hozzákapcsolható adapterek együtt egy tartós, többfunkciós gépet jelentenek. Íme, néhány jellemző paraméter: öntöttvas asztalok, edzett acél vezető vonalzókkal; 4 fokozatú marógép funkció 30 milliméteres orsóval; 180 milliméteres átmérőjű marószerszám 1400-tól 8000-ig terjedő fordulattal.

 

Az egyengető 315-320 milliméteres befogó szélességgel dolgozik, a faanyag vastagolását pedig 230 milliméteres magassággal tudja a gép elvégezni.

Természetesen forgácselszívó csonkok a megfelelő helyen kapcsolhatók hozzá.

Ez a többfunkciós gép ideális lehet egy kisüzem vagy egy kezdő vállalkozó számára. Kiváló ár-érték arányt képvisel, a funkciókat tekintve tudása vetekszik egy tradicionális faipari gép minőségével. Hazai forgalmazója szervizt és szerszámellátást is biztosít hozzá.

Forrás: 

holzmann-maschinen.at
holzmetalshop.hu


Tetszett a cikk?