Körültekintően vásároljuk szerszámot!

Ha megvásároltuk első (vagy sokadik) áhított felsőmarógépünket és arra áhítozunk, hogy megfelelő tapasztalatokat szerezzünk velük, fel is kell szerszámoznunk a berendezést. Többnyire ilyenkor jönnek a problémák. Egy jó gépet nem is olyan egyszerű kiválasztani, no meg kifizetni, főként, ha az anyagi keret már erősen megcsappant. A szerszámok kiválasztásánál sokszor az ár dominál és nem az ár-érték arány. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy, a gyanúsan olcsó, elsősorban távol-keleti online áruházakból beszerzett, nem elismert gyártók által tervezet és felügyelt gyártásból származó szerszámok, több veszélyt is hordozhatnak.

Anyagminőség tekintetében a keményfém lapkák gyenge minőségűek, nem elég nagyok, ebből kifolyólag az élezhetőség száma csekély. Több esetben előfordul a szerszámok nem megfelelő kiegyensúlyozása, ami vibrációhoz és akár szerszámtöréshez is vezethet. Egyáltalán nincs, vagy csak silány minőségű műszaki dokumentáció áll rendelkezésre. Hiányos a fordulatszám-tartomány megjelölése és a befogási mélység megadása is.

A szárak átmérője nem metrikus rendszerből származtatott, hanem valamilyen angolszászból, ezért a jellemző átmérő 12,6 mm (1/2”). Természetesen bizonyos gyártóknál elérhetők ezek a befogópatronok, de ha mégsem, akkor még véletlenül se esztergáltassuk le a marószárat 12 mm-re, mert a pontos illesztéshez a fémesztergálás nem megfelelő technológia, a palástköszörülés pedig drága. És ekkor már kezd is körvonalazódni a megoldás...

Vártunk egy bizonytalan kivitelű szerszámra 2-3 hetet, amit nem tudunk sem befogatni, sem elfogadható áron befogathatóvá tenni. Inkább neves gyártó kicsivel drágább szerszámát válasszuk, és ekkor már biztosan nem fogunk csalódni!

Kép: lightinthebox.com


Tetszett a cikk?