Táncos szalagfűrész

”A koncepció talán furcsának hat, de a munka sosem volt ennél szórakoztatóbb egy szalagfűrésszel.”

A szalagfűrész szó hallatán vegyes gondolatok jutnak többünk eszébe.

Van, aki nélkülözhetetlennek, van, aki feleslegesnek tartja. Néhány kolléga a hiányos információk miatt semlegesen gondol eme gépre. Sok mindennel vagyunk így az élet számos területén, tágítsuk hát kicsit a perspektívát. Jelen cikkünk nem fog akadémiai szintű okfejtésbe bocsátkozni a szalagfűrész felhasználási módjairól, típusairól, ám annyit érdemes előre bocsátani: ezek a berendezésektöbb iparágban is szerepet kapnak, a végtelenített fűrészszalaggal dolgozó eszközök súlya a pár kilogrammostól a több tonnásig terjed, s az egyszerű manuális használattól a számítógép vezérlésig találhatunk irányítási megoldásokat.

Az olaszországi Velencétől egy órára található északnyugati irányban egy gépgyártó, fejlesztő cég, amely 1970 óta foglalkozik szalagfűrészekkel. Az első években csupán a szalagokat gyártottak fa, fém, üveg, műanyag, márvány, gránit megmunkálásához. Később az ügyfelek igényeinek megfelelően kezdtek el a különböző megmunkáló gépeket tervezni, fejleszteni a meglévő modellek mellett.

Az MD DARIO SRL a mozgás szabadsága mellett tette le a voksát és nem fogadta el, hogy a hagyományos asztalos szalagfűrészek esetén síkgörbe vágásoknál sokszor kompromisszumot kell kötni a gép és az anyag fizikai tulajdonságaival. A kisméretű, három szalagvezető tárcsával szerelt gépek – kis túlzással – a vállalkozás védjegyévé váltak.

Az asztalos szakmában a három- vagy többtárcsás gépek nem örvendenek nagy népszerűségnek, mivel sokuknál konstrukciós, és/vagy beállítási problémákkal lehet találkozni. Ezek közös jellemzője, hogy a fűrészszalag munka közben „lefut” a tárcsákról és elszakad. És ilyenkor a legnagyobb baj, hogy a gép nem dolgozik.

A hagyományos szalagfűrészek egyik jellemző mérete a tárcsaátmérő, amelyből következik, hogy milyen szélességű anyag vágható a gépváz (két szalag között) és a lefelé mozgó szerszám között. Minél nagyobb a tárcsa, annál nagyobb gép kell, annál nagyobb a tömeg és annál kisebb a gép mobilitása.

Ezt küszöbölik ki a többtárcsás gépek, ahol a tárcsák átmérőjétől szinte független az átbocsájtható anyag szélessége. Ezáltal kisebb a tömeg, nagyobb a mobilitási faktor.

A DARIO több alapgépet is kínál. Az SN 33 egy 50 kg-os 1,1 KW teljesítményű szalagfűrész 250 mm vágási magassággal, ami egy speciális szalagvezetővel 310 mm-re növelhető. Az alkalmazott szerszámszélesség 3-12 mm lehet.

A nagytestvér már 55 kg és 350/400 mm a vágási magasság. Mindkét gép alkalmas asztali és mobil felhasználásra.

A kis tömeget és mobilitást kihasználva az MD DARIO megalkotta a legfurcsább, de ugyanakkor a leg sokoldalúbb fűrészgépet, amit az ácsoktól kezdve az asztalosokon, bognárokon, kádárokon át szinte bárki szívesen magáénak tudna, mert annyira „csodás”.

A SET 1500 és SET 2000 adapterekkel számos eddig rapszodikus munkafolyamat válik könnyed és egyszerre precíz munkavégzéssé. Bármilyen sík, vagy térgörbe anyag megmunkálható ezekkel a csuklós mechanizmussal ellátott anyagbefogókkal. Az egyenes vágások is a beállított szögben készülnek nagy biztonsággal és megfelelő sebességgel. A vágásrés szélessége elmarad a többi fűrészszerszámhoz képest, tehát kevesebb a hulladék. És a legnagyobb innováció az egész rendszerre nézve:

Míg egy 15x15-ös gerendát felemelni egy asztalos szalagfűrészre,6-8 méter hosszúságban csak-csak… De egy szelemenvég díszítést elkészíteni?

Az MD DARIO set 1500-zal ez gyerekjáték, mivel az anyag rögzítve van a gépvázhoz és a fűrész, mint egy táncos lengi körül…

Érdemes a gyártó katalógusát is böngészni, remek ötleteket nyerhetünk belőle.

Forrás:
md-dario.com

Kép:
drewno.pl
bricopa.com


Tetszett a cikk?