A szúrófűrészlapok új generációja

A szúrófűrészek olyan alternáló mozgású kézi előtolású szerszámok, melyekkel sokféle feladatot tudunk végrehajtani. Ezeket a kisgépek folyamatosan fejlesztik, 2-3 évente kapnak valami plusz funkciót, amivel a munka könnyebbé, gyorsabbá, precízebbé válik. 

De nem csak a gépek esnek át fejlesztésen, hanem a befogott szerszámok, a fűrészlapok is. Korábban szinte csak természetes fát, esetenként faforgácslapot, vagy rétegeltlemezeket munkálhattunk meg velük, ma már a különböző fémek hatékony forgácsolása is a feladatuk. Egyenes vagy síkgörbe vágás helyszíni szereléskor vagy a műhelyben, nem jelenthet problémát. 

Mi lehet az oka, hogy a szúrófűrészek népszerűsége töretlen?

Relatíve kis befektetéssel egy sokoldalúan felhasználható géphez jutunk. A felhasználhatóságát pedig a befogott fűrészlappal tudjuk egyre szélesíteni. A korábbi lapok viszonylagos olcsóssága azt is jelentette, hogy egy elhibázott vágás következtében használhatatlanná váló szerszámmal a sérült alkatrészt fél perc alatt kicserélve tudtuk folytatni a munkát.

Ahogy az alapanyagok és azon belül is például a kompozitok fejlődnek, úgy kell ezt a fűrészlapoknak is követniük.  A Bosch 8 féle karbid technológiás fűrészlapot kínál különböző feladatokra. Röviden tekintsük át ezeket!


T 108 BHM CleanforCarbonFibre

A T 108 BHM CleanforCarbonFibre szúrófűrészlap hosszú élettartamot garantál műanyagok tiszta, egyenes vágása esetén. A fűrészlap abrazív kompozit műanyagok, pl. a szénszálas és üvegszálas kompozitok vágására is alkalmas. A fűrészlap sűrű (2,2 mm) fogosztásával legfeljebb 20 mm vastagságú szénszálas és üvegszálas lemezek, profilok és tömör fonatok munkálhatók meg.


T 301 CHM CleanforPlasticComposites

A T 301 CHM CleanforPlasticComposites lap kemény, például szilárd felületű fa-műanyag kompozitok vágására is alkalmas. Közepes (2,3 mm) fogosztása és 117 mm hossza pedig legfeljebb 65 mm átmérőjű abrazív kompozit műanyagok, profilok és tömör fonatok vágását teszi lehetővé.


T 118 AHM EnduranceforStainless Steel 

A T 118 AHM EnduranceforStainless Steel fűrészlapot nagyon tartós fémek tiszta, egyenes vágására fejlesztették ki, nagy szilárdságú acélok vágására is alkalmas. Nagyon sűrű (1,1 mm) fogosztása alkalmassá teszi vékony, 1,5–3 mm vastagságú rozsdamentes acéllemezek leküzdésére.


T 118 EHM EnduranceforStainless Steel

A T 118 EHM EnduranceforStainless Steel sűrű (1,4 mm) fogosztása, közepes, 2–5 mm vastagságú rozsdamentes acéllemezek fűrészelését teszi lehetővé.


T 141 HM SpecialforFibre and Plaster 

A T 141 HM SpecialforFibre and Plaster  fűrészlap a legkeményebb abrazív anyagok, például cementes rostlemez, farostlemez, gázbeton és üvegszál-erősítésű műanyagok vágására is alkalmas. Ritka (4,3 mm) fogosztása és 100 mm hossza 5–50 mm vastagságú szálas és gipszkarton anyagok vágására alkalmas.


T 341 HM SpecialforFibre and Plaster

A T 341 HM SpecialforFibre and Plaster lap cementes rostlemez, farostlemez, gázbeton és üvegszál-erősítésű műanyagok vágására is alkalmas. Ritka (4,3 mm) fogosztása és nagy (132 mm) hossza legfeljebb 80 mm vastagságú szálas és gipszkarton anyagok vágását segíti elő.


T 130 RIFF SpecialforCeramics

A T 130 RIFF SpecialforCeramics fűrészlap ajánlott a nagyon tartós speciális anyagok egyenes vágásához. Olyan anyagok vágására alkalmas, mint például kerámia falicsempék. A durva keményfém szemcsézet (K30) 5–15 mm vastag lágy kerámia falicsempék vágására alkalmas.


T 150 RIFF SpecialforCeramics

A T 150 RIFF SpecialforCeramics lap a finom keményfém szemcsézet (K50) 5–10 mm vastag lágy kerámia falicsempék vágására ad lehetőséget.

Mindegyik szerszám T-Shank befogású. A listából jól látszik, hogy szinte minden anyaghoz találunk megfelelő fűrészlapot. Talán soknak is tűnhet, de egy helyszíni szerelésnél sok fura szituációval kerülhet szembe a szakember, amit megfelelően kell tudnia leküzdeni. Ebben lesznek segítségünkre ezek a nagy éltartósságú szerszámok.

Forrás: bosch-professional.com


Tetszett a cikk?