A vésőfúrókról…

Szögletes furatok készítéséről majdnem minden asztalos álmodik. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy szép. A másik, hogy megkíméli a szakembert attól, az időt rabló munkától, hogy a csapok oldalát ívesre alakítsa. Ezt végezhetjük kézzel, de vannak erre gépi megoldások is. Az egyik ilyen a csapkörbemaró. Ez drága és hosszadalmas lehet a beállítása is. Valamint pár csaphoz felesleges.

A csapfészkek elkészítésére két alapgép áll rendelkezésünkre, de mindegyik csak fél megoldást nyújt. A probléma, hogy zsákfurat esetén vagy csak a fészek alja lesz szögletes, vagy az anyag látható síkján. Sajnos a kettő egyszerre nem teljesülhet a hagyományos gépekkel. A láncmaró nem dolgozik szépen (bár termelékeny) a lánc kilépő oldalán kiszakadások keletkezhetnek. A láncvezető íve rejtve marad ugyan, de ezzel egyszersmind névjegyével látja el a munkadarabot.

Szebb fészket készít a hosszlyukfúró, pontosabb is. A gép felépítése az idő múlásával nem sokat változott. A szerszámok kialakítás azonban több területen is.

Régóta létezik olyan szerszám, ami képes a látható oldalon és a furat mélyén is szögletes csapfészket készíteni. Hol fel-fel bukkannak ezek a szerszámok (hirdetések, videók) és nagy hatással vannak a kezdőkre. Olykor a több évtizedes szakmai múlttal bíró asztalosok is eljátszanak a gondolattal, hogy be kellene szerezni pár ilyen szögletes fúrót.

Mi lehet a buktatója, hogy nem, vagy csak korlátozottan terjedt el a technológia? Több oldalról kell megvizsgálnunk ezt a kérdést.

A vésőfúró két részből áll.

Magából a „vésőből”, ami egy üreges kialakítású foglalat. Az oldalán egy hasítékkal, a forgács elvezetésére. A foglalatnak három feladata van. elvégezni a fúrószár által forgácsolt kör „négyszögletesítését”. Ez lesz a fúrás és vésés. Fogadni a fúrószárat. És egy csappal a végén kapcsolódni a géphez.

A foglalat, fúró felöli, oldalát nem árt óvni a behatásoktól. Nem egyszerű az élezése (gyémántporos kúp, amit fúrógépbe tudunk fogni) sem. Illetve nagyon hegyes. Ebből látszik, hogy a szögletes furat készítése igényelni fog némi erőkifejtést, de erről később.

A fúró egy viszonylag egyszerű felépítésű. Ez egy 1- bekezdéses, vezetőtüskéből, előmetszőből és a forgácsolóélből álló központfúró. Ezek eltérnek, a hagyományos hosszlyukfúrók megszokott kialakításától (elvégre ezek végső soron marók). A kidolgozása az él felől nézve annyira pontos, hogy a foglalatba minimális hézaggal illeszkedik. Meg kell említeni, hogy ritkán hangzik el, de a két alkatrész között fellépő súrlódást, nem árt csökkenteni némi kenőanyaggal. Ezt munka közben se felejtsük el!

Most jön a feketeleves. Ezek a szerszámok hagyományos állványos fúrókban, vagy hosszlyukfúrókban nem, vagy csak adapterrel működnek!

Az adapter feladata, hogy a foglalatot rögzítse. Erre több gyártó is kidolgozott valamilyen megoldást. A rögzítés során a véső síkját is illeszteni kell a faanyaghoz. Ezután a fúrószárat kell a foglalaton át betolni a tokmányba. Itt ügyelni kell, hogy a foglalat kúpos részéhez minimálisan érjen, máskülönben akkora súrlódás lephet fel, hogy a hőterheléstől tönkremegy a szett. Ezután jöhet a kenőanyag.

A szerszám működése egyszerű. A szokásos módon közelítünk az anyaghoz. A véső négy csúcsa behatol az anyagba, majd a fúrófej, kimunkálja a kör keresztmetszetet. Tovább mozgatva a szerszámod, a sarkokat kivési a foglalat, amit elforgácsol a fúró. Ezután, valamelyik irányba új fogással tudunk haladni.

A véséshez erőre van szükség, ezért az ilyen gépek (akár egy hosszlyukfúró is) fogasléces, nagy erőkarral szerelt fogantyúval vannak ellátva. Minél nagyobb a vésőfúró mérete, annál nagyobb erőre van szükség. Tehát egy állványos fúrógépre hiába tudunk adaptert vásárolni, a 20-25 cm- es erőkar kevésnek bizonyulhat. Egy direkt vésőfúrásra felkészített hosszlyukfúrón az erőkar 70-85 cm!

Természetesen léteznek már direkt vésőfúrásra tervezett gépek, amelyek az adaptert is tartalmazzák.

Amikor géphez választunk szerszámot, mindig ellenőrizzük a felfogatáshoz szükséges csap méretét. Mára standard 19 mm, de vannak 21,6 mm átmérőjüek. Ezzel sok felesleges bosszúságtól kímélhetjünk meg magunkat.

A tapasztalat az, hogy 6-8 mm ig akár állváyos fúrógép- adapter- erőnek erejével múködik a dolog, de 8-as csapszélesség esetén már komolyabb erőkarra lesz szükségünk.

Forrás: 
fruugo.hu
overstock.com
milled.com
woodworkingtoolssell.com


Tetszett a cikk?