A Colt MaxiCut forstnerfúró

A forstnerfúrók nagy népszerűségnek örvendenek az asztalosok és a hobbisták körében egyaránt. Ha nagy fúrásteljesítményt (akár átmérő, akár gyorsaság tekintetében) szeretnénk elérni viszonylag nagy méretpontossággal, akkor ezek a fúrók a legjobb partnerek ebben. A hagyományos élanyagok alkalmazása (HSS) mellett a keményfémlapkákat is sikerrel házasították ezzel a speciális központfúróval. Ez a megoldás azonban nem minden méret mellett működik. 15 mm átmérő alatt a lapkákat már nehéz felforrasztani. A keményfémlapkás forstnerfúrók egyik nagy hátránya, hogy „kézből” fúrva nem minden esetben kapunk kör furatot. Ennek oka a nem folytonos palástkialakításban keresendő. Természetesen állványos fúrógéppel ez ugyanúgy nem probléma, mint CNC megmunkáló központok esetében.

Természetes faanyagok megmunkálásánál a hagyományos élanyagok (acélötvözetek) adják a legjobb felületet. Az agglomerált lapok gyorsabban okozzák az élek tompulását.

A hagyományos forstnerek élezése házi körülmények között egy rémálom volt a kezdőknek. A fő és mellékélek (amiből mindjárt két pár is van) különböző köszörűszerszámokkal élezhetőek. Kézből kitartva nagy gyakorlat kell hozzá. Csak páran ismerik azt az aprócska trükköt, amivel viszonylag gyorsan és hatékonyan élezhetőek ezek a szerszámok.

német Colt MaxiCut® fúró egy újszerű élgeometriával dolgozik. A speciálisan kialakított forgácstörő a főélen és a másodlagos élek kialakítása a fúráskor keletkező hőmennyiséget minimalizálják. Ez az élettartam rendkívüli megemelkedésével jár.

A MaxiCut forstnerfúró egyaránt alkalmazható egyenes, ferde, átlapoló és mélyfúráshoz.

Sokszor okoz problémát a nagy átmérőjű mély furatok készítése. A Colt MaxiCut®  forstnerfúrók alkalmasak a ROTASTOP® szár fogadására. Ránézésre ez egy kör keresztmetszetű szár, de valójában működésekor egy Morse-kúp hatásmechanizmusát kell elképzelnünk. Lényege, hogy a ROTASTOP®  egy hullámkialakítású befogószár, ami az optimális forgatónyomatékot csúszás nélkül, abszolút biztosan, és központosan továbbítja. Mindezt akár több szár összeszerelésével 70 cm hosszúságig.

Az esztergályosoknak minden bizonnyal most kezd csillogni a szemük.

Az alkalmazható fordulatszám 900-3000 1/perc, mely függ az alapanyagtól és a fúróátmérőtől. Ez a kialakítás az általánostól magasabb fordulatszámot igényel.

A ROTASTOP szárú Colt forstnerfúrókhoz 90, 150 és 270 mm hosszú toldószárak érhetők el. Sajnos ezek befogó átmérője 14 mm, amit a hagyományos fúrógépek zöme nem tud fogadni. Azonban létezik a rendszerhez Morse-kúpos adapter MK2 illetve MK3-as méretben.

Különösen esztergához, fúrótokmány nélkül előnyösen használható a kúpos befogószár MK2, ill. MK3 kialakításban.

Forrás:
infinitytools.com
igmtools.hu
kentech.hu


Tetszett a cikk?