A Makita 40 Voltra kapcsol

Azért a címben megfogalmazott állítás így nem teljesen igaz, mivel bár az új akkucsalád hivatalos neve 40Vmax XGT, az eddigi 18 Voltos LXT technológia, ami 15 éves (!), továbbra is megmarad, sőt ezt a platformot is erősítik. Olyannyira, hogy az új XGT töltők egy adapterrel az LXT akkukat is kezelik. A 40 V azért is érdekes, mivel nem találtunk információt arról, hogy a 3,6 Voltos Li-ion cellákból mennyit kapcsoltak össze.

Más gyártókkal ellentétben a Makita 18V LXT fölött nem volt magasabb besorolású akkucsalád. A 36V feszültségű akkuigény kiszolgálását két akkumulátor párosításával oldották meg eddig, ami a Makita-tulajdonosoknak egy főnyeremény volt, hiszen kevesebb akkumulátortípussal kellett bíbelődni. Ráadásul több olyan gép is elérhető volt, amelyeket dupla akkumulátorral és két akkumulátor töltésére alkalmas töltővel szállítottak (és van olyan lehetőség, hogy csak a gépet kell megvenni). Így egyszerre két akku áll rendelkezésre. Ez azért is frappáns megoldás, mivel ha nem azonos területre készített gépeket vásárolunk, akkor az egyikből átmenthetjük az áramforrást és olcsóbban tudunk több gépet üzemeltetni.

Érdekesség, hogy volt egy kis kavarodás (lényegében még van is) a Makita 10,8 V-os rendszerénél. Történetesen akik Makita gépeket használnak, azoknak feltűnhetett, hogy Magyarországon és Európában, a 10,8 Voltos akkumulátoros gépeket sok helyütt 12 Voltos gépként hirdetik, míg a tengerentúlon 10,8 Voltosnak. A közeljövőben megtörténik az egységesítés, és Magyarországon is a 12 Voltos kommunikáció "12 Vmax" (a megnevezésből sejthető, hogy a „max” utal a kerekítési szabályokra?) fogja felváltani a jelenlegit. Minden változatlanul működik, csak amit eddig 10,8 Voltosnak neveztek, ezután a kommunikációs csatornákon a "12 Vmax" megnevezést fogja viselni. Lényegében arról van szó, hogy a 10,8 Voltos elnevezést felváltja a 12 Voltos megnevezés. A gépek működését, működtetését nem érinti a változás.

Tavaly év végén a Makita bejelentette, hogy új, natív 40V-os termékcsaládot vezet be, ami az XGT nevet kapja. Az új akkumulátor és az új szerszámok (amelyek 40V Max néven futnak) nem lesznek kompatibilisek az LXT platformmal, csak annyit kínál a Makita, hogy egy LXT és XGT akkuk töltésére is alkalmas töltőt mutat be.

Az XGT és az LXT technológia együttesen van jelen a piacon. Így rendkívül széles modellválasztékkal szolgálja a nagy teljesítményt igénylő munkavégzést.
A töltőadapter piaci bevezetése lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mindkét akkumulátorszériát egyetlen töltővel (LXT/XGT) feltöltsék. Vagyis, ha van LXT és XGT rendszerünk, akkor egy kitelepülésnél elegendő lesz a korszerűbb technológiájú XGT töltőt és adaptert magunkkal vinni.

A közlemény szerint az XGT szériát tartósságra tervezték. Az akkumulátorok kialakításánál ütéseket csillapító párnákat építettek be, illetőleg az akkuk nagy teherbírású külső burkolatot kaptak.

Az XGT gépcsalád és akkumulátorai beépített programmal vannak ellátva, amely digitális kommunikációt biztosít az akkumulátor és a gép között. Lehetővé teszi, hogy az akkumulátor ne csak a géppel kommunikáljon, hanem a gép is adatokat közöljön az akkumulátorral. Az új eszköz képviseli amodern technológia és a mérnöki munka harmonikus kapcsolatát, amelyek fókuszában az optimális teljesítmény áll.

Az XGT akkumulátorokat és gépeket úgy tervezték, hogy a mostohább környezeti körülmények között is megbízhatóan működjenek. Az akkumulátorokat és gépeket IPX4 minősítésű vízállósági és porvédelemmel látták el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gépek és akkumulátoraik ellenállnak a véletlenszerű víz fröccsenésnek és a por okozta szennyeződési hatásoknak.

A töltőrendszer mindössze 28 perc alatt képes feltölteni az akkumulátort.

Több új géptípust is fejlesztettek az akkuk köré. Fúrógépek, ütvecsavarozók, ütvefúrók, sarokcsiszolók, korfűrészek és orrfűrészek indulnak hadba. Mind szénkefe nélküli kivitelben, hogy az XGT akkuk energiája még jobban kihasználható legyen.
 

Forrás:
Makita.hu


Tetszett a cikk?