Asztali körfűrészek a Bosch Professionaltól

Legyen szó kezdő, vagy haladó vállalkozásról, mindig nagy probléma a kisebb asztali körfűrészek kérdése. Ezek a kis méretű körfűrészek sokban segíthetik a munkánkat. Természetesen nem várhatjuk el, hogy a többmázsás telepített gépeket kiváltsák, de nem is azért jöttek létre, hogy 3 méteres pallókat szélezzünk, vagy hasítsunk velük, vagy esetleg egy egész táblaanyagot szabjunk fel.


GTS 635-216

Több felhasználási területet szánhatunk ezeknek a gépeknek:

  • Kisebb keresztmetszetű és felületű anyagok vágása, akár szög alatt is.
  • Műhelyben, vagy helyszínen történő kisebb alkatrészek pontos méretre munkálása biztonságosan.
  • Egyedi alkatrészek kialakítása a nagy gépek kapacitáscsökkenésének kiküszöbölésére.
  • Padló- és falburkolatok készítésénél.
  • A Bosch Professional kínálatában két régebbi és egy új modellt találunk. Ezek közül mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő méretű és tudású típust.

AZ ÚJ BELÉPŐ A GTS 635-216

Ez a körfűrész egy 216 milliméter átmérőjű körfűrészlappal dolgozik, és 635 millimétert tud vezetővonalzó mellett vágni. Ezt úgy éri el, hogy az asztal egy része kitolható oldalra és így megnövekedik az amúgy 500x658 milliméteres asztalnagyság. A vezetővonalzó dupla rögzítő mechanizmussal van ellátva. Ezért nem kell attól tartani, hogy a steller munka közben elállítódik. Természetesen szögben is vághatunk, ami szintén a gép sokoldalú felhasználását erősíti.

A viszonylag kis körfűrészlap ellenére 7 cm-t tudunk átvágni. A védőburkolat kialakítása biztosítja a kényelmes munkát és a biztonságot. A géphez kapunk tolófát (műanyag) és szögvonalzót is. Ez az asztalban kialakított vezetékben csúszik és bár mérete nem túl nagy, mégis sok munkánál nagyon hasznos. Az asztallap stabil, sík felületet szolgáltat a vágandó anyagok számára.

A motor 1600 watt teljesítményű. Ez az 1,6 milliméter széles körfűrészlappal bőven elegendő akár keményfa, akár agglomerált anyagok vágására. A gép megjelenése is a kompaktságot sugallja. Masszív hordfülek, kézre álló kezelőszervek, illetve a segédeszközök számára kialakított tárolók lettek kialakítva. A bekapcsoló gomb kialakítása megakadályozza a véletlen indításból származó baleseteket.

A gép alján egy fémmerevítés fut végig a műanyag házba integrálva. Ez a csőkeret teszi lehetővé az állványra való rögzítést is.

A gép magassága 332 milliméter, amit egy stabil asztalra, vagy gyári állványra helyezve, kényelmesen tudunk dolgozni. A GTA 560-as állvány kifejezetten ehhez a géphez lett kifejlesztve. A körfűrész 22 kg, míg az állvány 6 kg.

A gép elszívó csatlakozót is kapott. Egy Bosch porszívóval így kiteljesedhet a gép. Minimalizálja a keletkező por környezetbe jutását, valamint közvetve védi a szemünket. Egyszersmind a fűrészelés minőségét és teljesítményét is javítja, hiszen a keletkező fűrészpor nem marad a burkolatban, hanem elvezetésre kerül.

A BOSCH GTS 10 J

Ez a gép több szempontból is különleges. A váz kialakítása egy bölcsőt formáz, mely csövekből lett meghajtva. A konstrukció elhagyta a műanyag burkolatokat és a hegesztések száma is csekély. Ehhez kapcsolódik az alumíniumöntvény asztallap. A körfűrészlap két irányban is dönthető. Balra 47, jobbra 2 fok ez az érték. Ezzel a tulajdonságával is kiemelkedik a társai közül.


A GTS 10 J-nél is megtaláljuk az asztal szélesítésének a lehetőségét

A GTS 10 J-nél is megtaláljuk az asztal szélesítésének a lehetőségét csak úgy, mint a hasítóékre szerelt védősisakot és a szögvonalzót. Ez a gép 27 kg. Motorja 1,8 kW és a 254 mm-es szerszámnak köszönhetően 79 mm vastagságú anyag átvágására alkalmas 90 fokos állás mellett. Természetesen a már korábban leírt biztonságot növelő eszközök itt is megtalálhatók (indítás, porelszívás stb.).

Könnyedén vihetjük helyszínre, illetve a műhelyben is könnyen „eldugható”, mivel 330 mm magas. Kis mérete mellett nagy teljesítményt, pontosságot szolgáltat a felhasználóknak.

A GTA 600-as állvánnyal kiegészítve egy kompakt, bárhol könnyen bevethető asztali körfűrészt tisztelhetünk a GTS 10 J személyében.


GTA 600

A ZÁSZLÓSHAJÓ: BOSCH GTS 10 XC

Ez az asztali körfűrész egyesíti a kompakt gépek kis méretét és a nagyobb asztalos körfűrészek tudását. Természetesen a dimenziók mások, de egy teljes értékű, tudásában hibátlan géppel végezhetünk vágásokat.


BOSCH GTS 10 XC

A gép asztallapja 705 milliméter hosszú és egy integrált, csapágyazott csúszósínt kapott. Ezzel a konstrukcióval lényegesen precízebb vágásokat lehet végezni derékszögben és szög alatt. A keresztvonalzó egy állítható alumíniumprofillal van ellátva. Ezáltal az egyszerűbb sliccelések és csapozások is könnyedén készíthetők.

Az asztallap kiterjeszthető hosszirányban. Ez azt jelenti, hogy egy fokozatmentesen kihúzható alátámasztást is kapott a gép. Ez közepesen hosszú anyagok vágásánál kiválthatja egyéb alátámasztó eszközök alkalmazását.

A GTS 10 J-vel azonos vágáskapacitást és körfűrészlap-átmérőt kapunk itt is. A teljesítmény azonban 2100 wattra nőtt. A dőlésszögek majdnem teljesen megegyeznek, annyi különbséggel, hogy jobbra 1 fokot tudunk beállítani.

A 10 XC a géptestbe integrált tárolókkal segíti a felhasználót a tartozékok rendszerezésében. A szerszámcsere is játszi könnyedséggel zajlik. A munkabiztonságot és az elszívást sem vették félvállról. Lágyindítás, konstans fordulatszámtartó elektronika és motorfék segíti a munkánkat.

A gép használatának kényelmét fokozhatjuk a GTA 6000-es vagy a komplexebb tudású kerekes GTA 60 W állvánnyal. A körfűrészen jó megfogást biztosító hordfülek is helyet kaptak.

A Bosch Professional asztali körfűrész programjának három gépéről elmondható, hogy minden szegmens számára nyújt jól alkalmazható, mobil asztali megoldásokat. Akár műhelymunkáról, akár helyszíni szerelésről van szó. A gépek kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen feladatokra szánjuk.


Kapcsolódó dokumentum:


asztali-korfureszek-a-bosch-professionaltol


Tetszett a cikk?