Kézi gépek, melyek megkönnyítik a munkát


Drága és nagy helyigényű telepített gépeket is kiválthatnak az ügyes kézi szerszámgépek! A hagyományos fakötések és a csavarozás alternatívájaként szolgáló megoldásokból mutatunk be néhány példát.

A lapostipli-maró, vagy más néven „lamellózó” gép, nagy múltra tekint vissza, mégis csak a ’80-as években kezdett elterjedni. Sokáig a szakmunkásképzésben és a kapcsolódó tankönyvekben nem is szerepelt, ma viszont nem hiányozhat egyetlen bútorgyártó műhelyéből sem! Elmondható, hogy a lamella „keksz” és a helyét kimaró lamellázó gép (’50-es években történő) kifejlesztése az egyik legnagyobb újítás a fafeldolgozásban – a svájci Hermann Steiner feltalálónak és üzletembernek köszönhetjük.

A lamellakeksz, azaz lapos tipli ellipszis alakú oldalán gömbölyített, felületén rovátkolt és ~4 mm vastag. A korábban kimart horonyba illesztjük az „idegencsapot”, a trükk pedig, hogy a horony ellipszis alakú, így akkor is pontos méretre tudjuk igazítani a munkadarabot, ha ez a marás egykét milliméterrel odébb „sikerült” a kívánt helyhez képest. A módszer leegyszerűsíti a bútorlapelemek pontos beállítását az összeragasztáskor. További fontos fegyvertény, hogy a „lamelló” felülete lényegesen nagyobb, mint egy szokásos fatipli, így jelentős erővel tart. Maga a kötőelem a köldökcsapnál drágább ugyan, de mégis filléres tétel a tömeggyártásnak köszönhetően.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.