Szerelvénykímélő bittartók

Sokunk belefutott már abba a szituációba, hogy a bitszárral kicsit megkaristoltuk felszerelés közben a szerelvényt. Kellemetlen, pláne ha olyan felületről van szó, aminek vékony bevonata gyakorlatilag javíthatatlan. Miután 3,7 tonnányi hitet fektettünk a különböző nanotechnológiás felületjavító, karceltávolító készítményekbe, szinte mindent megfogadunk, hogy nem lesz legközelebb…

A megoldás régóta megvan az ilyen esetekre. Igaz az autószerelők kiváltsága volt eddig a „teflon védelemmel ellátott dugókulcs” használata. Lényegében itt is hasonló megoldásról van szó, csupán itt mások a dimenziók.

Ezen túl fontos megemlíteni a következőt!

A forgómozgást végző gépeknél (például fúrók, csavarozók) munkavédelmi alapszabály, hogy használatuk közben nem szabad kesztyűt viselni, mivel a kesztyű esetleges becsípődése súlyos balesethez vezethet.

Sok területen viszont munkavédelmi alapszabály a kesztyű viselése, mivel annak hiánya súlyos balesethez vezethet.

Mi ez, ha nem a „22-es csapdája”?

A Crescent Tool cégcsoporthoz tartozó Apex cég ennek feloldására kínál speciális biteket, amelyek fejét egy műanyag henger borítja. Ez a henger fixen marad a bit forgása közben, így eltakarja a balesetveszélyes forgó felületeket.

A bitek Philips,Torx és Robertson (négyzet alakú) fejjel kaphatóak, készletben pedig az Apex Alpha CASE szerszámtároló dobozával együtt is megvásárolhatóak.

Az APEX bitjei a külföldi teszteken jól szerepeltek, de szerencsére az idehaza is beszerezhető biteket is fogadja, tehát akinek nincs szüksége Robertson fejekre, az nyugodtan megrendelheti a normál bittartót is.

Sajnos a termék csak külföldről rendelhető, de kis leleményességgel és némi Mipolán csővel, könnyen kivitelezhető egy hasonló bitszár. Bár a képeket elnézve a szerszámok megjelenése modern és profizmust sugall.

Forrás:
crescenttool
netszerszam.blog
aconcordcarpenter


Tetszett a cikk?