Minden élt egészen egyszerűen csiszolhat

Van-e szakember, akinek nem ismerős a helyzet: aprólékos, időigényes csiszolás a csiszolótönkkel, élek áthúzása, élek felújítása? Hálátlan feladat, alig éri meg. Minden él más és más: az egyik fűrészelt, a másik mart, nyers vagy lakkozott. Az élek lehető legegyszerűbb csiszolása érdekében a Festool 2020 szeptemberében mobil élcsiszolót mutatott be a piacon.


Minden él egészen egyszerűen csiszolható az új Festool ES-ETS 125/ES-ETSC 125 élcsiszolóval.

„Új élcsiszolónk végre véget vet a kézi élcsiszolásnak. Sokan az éleket kézi csiszolótönkkel csiszolják, ami ugyan olcsó megoldás, de időigényes, porral jár és könnyen hibához vezet” – írja körül a helyzetet Simon Gröger, a Festool szakembere. A nagyobb üzemek általában helyhez kötött szalagos élcsiszolóval rendelkeznek a durva csiszoláshoz, vagy megmunkáló központokat használnak. Ezekkel az élek gyorsan és gazdaságosan csiszolhatók. Megfelelnek nagyobb szériákhoz, ugyanakkor nagy ös - szegű beruházást és fenntartási költséget igényelnek. A kis méretű alkatrészekhez, kis sorozatokhoz, finom- és lakkcsiszolásra a helyhez kötött berendezések kevésbé alkalmasak. „Mostanáig az éleket excentercsiszolóval, szalagcsiszolóval vagy vibrációs csiszolóval lehetett csiszolni. Ehhez azonban nagy hozzáértés szükséges, mivel bebillenés esetén az agresszív csiszolás miatt az él könnyen átcsiszolódhat vagy lekerekedhet. Ilyenkor legtöbbször rengeteg utómunkára van szükség, újra kell alapozni vagy fel kell tölteni” – folytatja Simon Gröger.

A MEGOLDÁS: MOBIL ÉLCSISZOLÓ MINDEN ÉLHEZ

Az új élcsiszoló tökéletesen megfelel tömör fa csiszolásához, lakk és töltőanyag köztes csiszolásához – minden utólagos élmegmunkáláshoz és az élek megtisztításához mindenféle anyagtól és felületkezeléstől. Az új csiszolóval éppen olyan rugalmasan lehet csiszolni, mint kézzel. Azonban jóval gyorsabban, mivel az élcsiszoló gépi támogatással működik, és a hibára kevésbé hajlamos. Az élcsiszoló teljes felületén felfekszik az élen, és kifogástalan csiszolást eredményez rajta. „Az új élcsiszolót úgy fejlesztettük ki, hogy már az élen történő első alkalmazástól kezdve ne billenjen be, így ne csiszolja át az élt. A kézi csiszolótönkkel összehasonlítva, az időnek mintegy 50 százaléka megtakarítható: Egyszerűen nyissa meg az új Systainer³-t, vegye ki az új élcsiszolót, helyezze az élre, és kezdheti is: gyorsan, hatékonyan, hiba nélkül” – fejti ki Simon Gröger termékmenedzser. Az élcsiszolóval minden él csiszolható, akármilyen élről van szó: mindegy, hogy egyenes vagy ívelt, nyers vagy lakkozott, derékszögű vagy ferde (43° és 92° között), mindegy, hogy kis, nagy vagy kiterjedt méretű munkadarabról, keskeny vagy széles (5 és 60 milliméter közötti) élről van szó – az új élcsiszolóval minden élt kifogástalanra csiszolhat. Akár a körvonal külső kerekítését, amilyen például az étkezőasztaloknál szokásos, vagy a belső sarkokat is könnyen megcsiszolhatja.


Az élcsiszoló teljes felületén felfekszik az élen, és kifogástalan csiszolást eredményez. Nincs lefordulás és átcsiszolás – már az első alkalmazástól kezdve.

TÖKÉLETESEN, RÉSZLETEIBEN IS ÁTGONDOLT

Az új élcsiszoló sokoldalú felhasználhatóságát növeli, hogy a csiszolás szöge állítható. Ennek segítségével bármilyen szög szerszám nélkül másolható és rögzíthető. A legnagyobb precizitás érdekében kalibrálható szögkijelzés is található a készüléken. „Az új élcsiszolót két különböző csiszolási beállítással láttuk el: Hard módban, mely beállítás az előcsiszoláshoz való, az él csiszolása a beállított szögnek megfelelően történik. Soft módban, amely a köztes előcsiszoláshoz való, az élcsiszoló pontosan a csiszolan dó felülethez illeszkedik” – taglalja Gröger úr. Ennek előnye, hogy a lakk és a töltőanyag is sértetlen marad. A Festool a munkadarab védelme érdekében is kiötlött egy újdonságot: a csúszólemez csúszóbetéte a felülettől függően egyszerűen és gyorsan cserélhető – velúr az érzékeny, műanyag a többi felülethez. A lakkozott felületek is megbízhatóan és kényelmesen csiszolhatók – tökéletesen, ismételhető módon.


Azon ügyfeleknek, akik már rendelkeznek ETS 125 készülékkel: az ETS 125 REQ vezetékes változat és az ETSC 125 Li 3,1 akkus kompakt csiszoló (2016-os évjárattól) is élcsiszolóvá alakítható az AH-ES-ETS/ETSC pozicionáló segítségével.

PORMENTES CSISZOLÁS: JÓ A FELÜLETNEK ÉS JÓ A TÜDŐNEK IS

A Festool már sok éve minden új fejlesztése során arra is ügyel, hogy az egészség megőrzéséhez hozzájáruljon. Ebben a szellemben természetesen az új élcsiszolóval is lehetséges a pormentes munkavégzés: vagy saját porelszívással a porgyűjtő zsákba, vagy mobil elszívóval.


Az új élcsiszoló 2020 szeptemberétől kapható a szakkereskedésekben ESETSC 125 Li 3,1 kombinált készletként az ETSC 125 Li 3,1 akkus csiszolóval és az új AH-ES-ETS/ETSC pozicionálóval az új Systainer³-ben.

Az új élcsiszoló 2020 szeptemberétől kapható a szakkereskedésekben ES-ETSC 125 Li 3,1 kombinált készletként az ETSC 125 Li 3,1 kompakt akkus csiszolóval és az új AH-ES-ETS/ETSC pozicionálóval az új Systainer³-ben, vagy ES-ETS 125 REQ kombinált készletként a vezetékes ETS 125 REQ változattal, az új AH-ES-ETS/ETSC pozicionálóval, szintén az új Systainer³-ben. Azon ügyfeleknek, akik már rendelkeznek ETS 125 készülékkel: az ETS 125 REQ vezetékes változat és az ETSC 125 Li 3,1 akkus kompakt csiszoló (2016-os évjárattól) is élcsiszolóvá alakítható az AH-ES-ETS/ETSC pozicionáló segítségével.

További információ: www.festool.hu.


Kapcsolódó dokumentum:


minden-elt-egeszen-egyszeruen-csiszolhat


Tetszett a cikk?