A CMT Industrio maróasztal

Az asztalos marógép egy sokoldalúan alkalmazható faipari alapgép. Profilozási műveletek mellett kisebb mérvű csapozásokat is elkészíthetünk vele. Ha a gép rendelkezik tolóasztallal, vagy csapozókocsival, teljes értékű csapozásokat is marhatunk. Ezek a gépek nehezek, drágák és a felszerszámozásuk is nagyon költséges.

Jó alternatíva lehet egy asztalba épített felsőmaró. A legegyszerűbb megoldás, ha gépünket egy MDF-lapra rögzítjük, és két bakra helyezzük. Elég puritán megoldás, de kisebb munkákhoz, csapágy melletti maráshoz kiválóan alkalmas. Természetesen a keletkező forgács elszívásáról gondoskodni kell. Aki kicsit komolyabban gondolkozik és sokszor használja ezt a megoldást, az a világhálón sokféle tervet, ötletet találhat a céljainak megfelelően.

Az építés során sok tényezőt kell figyelembe venni, hogy valóban jól használható állványt, asztalt építsünk. Ez olykor rengeteg időráfordítással jár. Léteznek előregyártott kisebb asztalok is, ezeknél sokszor kompromisszumot kell kötni. Több esetben gépspecifikusak, illetve kis méretűek, instabilak, ezért korlátozni fog minket a nagyobb alkatrészek megmunkálásánál.

Egy igen hasznos és küllemében is profi kivitelű termék a CMT Industrio maróasztal.

Méretek: 79x59 cm.
Magassága 93 cm, súlya 55 kg.

A nem kevés pénzért nézzük, mit kínál a CMT. A konstrukció egy rendszerelemekből összeállított, jól átgondolt és megtervezett komplex gép. Az állvány szerkezetét azonban nem bonyolították túl.

Lényegében egy masszívnak mondható, agglomerált lap alapú szekrény (szemben más gyártók hajtott lemezből összecsavarozott konstrukcióival szemben). Két szekcióra osztható. Egy kétajtós pakolós szekrényre, ahol a tartozékokat, marószerszámokat tárolhatjuk. Efelett egy magas, nyitott polc kapott helyet. Erre csatlakozik az egész berendezés lelke, a maróasztal, mely fenol laminátumból készül. Ez lényegében egy kopásálló bevonattal rendelkező rétegelt lemez.

Az asztalban van egy kisebb betét, amire a marógépet tudjuk rögzíteni. Több típusú gép rögzíthető. Természetesen a sajátmárkás marógépekkel tudjuk kihozni a maximumot. Egyébként teljesen kompatibilis a TRITON marógépekkel (mivel a CMT gépeit is a TRITON gyártja). Alkalmazásával a gépbe integrált fogasléces magasságállítást is „megkapjuk”, amit felülről tudunk szabályozni, így nem kell a szekrényben vakon matatnunk.

Tipp: Marógép vásárlásakor mindig győződjünk meg róla, hogy asztalba építhető-e. Van pár modell, amit a gyártó nem javasol ilyen formán alkalmazni.

Ha több betétet vásárolunk, akkor akár kisebb teljesítményű gépeket is fixen felszerelhetünk. De magunk is készítünk betéteket. Ez azért előnyös, mivel adott gépet csak adott szerszámmal használhatunk. Fózolás, kerekítés, profilmarás – ezekre a feladatokra bőven elegendőek a kisebb teljesítményű, olcsóbb gépek (nem a barkács kategóriára gondolunk). Az adott műveletnek megfelelően lehet őket gyorsan fel-le szerelni és a beállításokat (szerszámmagasság) nem kell minden esetben külön elvégeznünk.

A betétbe ajaklemezek is helyezhetőek. Ezzel illeszthetjük a nyílást a marószerszámok átmérőjéhez. Mivel akár 89 milliméter átmérőjű szerszám is befogható (amennyiben ezt a marógép is lehetővé teszi), ezekre szükség is lesz a biztonságos munkavégzéshez és a hatékony porelszíváshoz.

Az asztallap hosszú oldalán egy alumíniumprofilt helyeztek el. Ez a szegmensvonalzó megvezetését teszi lehetővé. A műanyag szegmensvonalzót nem árt kicsit tuningolni. Ez annyiból áll, hogy egy keményfa vonalzót kell felcsavarozni, s ezzel a kis módosítással jobban kihasználhatjuk ezt a funkciót. Stabilabb felfekvést tesz lehetővé, a marókéshez állítva pedig minimalizálhatjuk a kiszakadások mértékét, és ütközőt is szerelhetünk fel. A szegmensvonalzó helyett anyagleszorítókat is tudunk ide rögzíteni, amikor profilozunk. A biztonságos és pontos munkához felszerelhetünk egy sokoldalúan alkalmazható párhuzamvezetőt. Ez szintén egy erős alumíniumprofilból készült.

Kialakítása páratlan a maga nemében. Egy állítható műanyag betétet kapott a vonalzó, illetve a marószerszám melletti rész cserélhető. Ez azért praktikus, mivel a szerszámot beleengedve, minimalizálható a forgácsrés. Ezzel nő a biztonság és csökken a kiszakadás mértéke. Ez a betét könnyen cserélhető és megkíméli a felhasználót attól, hogy figyelmetlenségből adódóan belemarjon az alumíniumprofilba.

Integrált elszívó-csatlakozó, karos rögzítők, és a profilban kialakított horonyanyák fogadására alkalmas vezetékek is helyet kaptak a vonalzóban. Ez utóbbiakra különböző lefogatókat (leszorító fésű), védőberendezéseket, ütközőket tudunk felszerelni.

ÖSSZEFOGLALÁS

Lényegében kapunk egy kisebb kapacitású asztalos marógépet, amivel egyszerűbb marási műveleteket tudunk elvégezni hatékonyan és biztonságosan. Mindezt úgy, hogy a marószerszámok ára a nagytestvérhez képest majd’ 50–60%-kal kerül kevesebbe. Ezen felül nem kell óriási átmérőkkel dolgozni. Kényelmesebb a fordulatszám beállítása is, hiszen nem kell az áttételezéssel bajlódni. Az állítás elektronikusan történik.

Megfelelő marógéppel nagyobb átmérőjű szerszámokat is tudunk alkalmazni és akár nagy keresztmetszetű árkokat, aljakat, profilokat készíteni.

További előny, hogy kontraprofilos bútorajtókat is könnyedén tudunk gyártani, akár MDF- ből, akár természetes fából.

Érdekesség, hogy a felsőmarógép asztalos maróként történő alkalmazása vice versa működik. Több gyártó készít olyan asztalos marógépet, amelyekbe felsőmaró szerszámok használhatóak.


Kapcsolódó dokumentum:


a-cmt-industrio-maroasztal


Tetszett a cikk?