Macséta + Szöghajtás = Körfűrész

A huszadik század eleje sok találmányban bővelkedett. Egy Edmond Michel nevű francia származású bevándorló New Orleans-ba telepedett le. Sokat nézte a cukornád aratókat, ahogyan macsétáikkal aratják a vastagszárú növényeket.

Mélyen átérezhette a problémát, mivel megalkotta ez első cukornád vágó fűrészt. Fura kinézetű jószág volt ez. Egy hatalmas bozótvágóra felszerelt körfűrészlap és egy szöghajtás (csigakerékkel), mely egy külső generátorról kapta az áramot. Lévén 1921-et írunk, a generátorok nem voltak kicsik, ahogy Amerikában a távolságok sem. A „motoros macséta” összességében ugyan nem volt nagy, de az aggregátor igen, és az áramfejlesztővel folyamatosan követni kellett a munkásokat.

Az alapötletet az adta Michel-nek, hogy a rostos anyagokat könnyebbe egy fogazott szerszámmal darabolni, mint egy éles késsel. A bozótvágóval történő „hadonászás” amellett, hogy fáradtságos, rendkívül balesetveszélyes is.

Ezért, bár a bozótvágóra szerelt „motoros habverő” nagyon hatékonynak bizonyult, az aratók ezt nem annyira értékelték a nehézkes használat okán.

Sajnos normálisnak mondható kép nem áll rendelkezésre a berendezésről, de a lényeg a magyarázattal érthetővé válik.

A félig sikeres eszköz fejlesztése tovább folytatódott. 1923-ban a faragott favázra felapplikált egy malátakeverő motort és egy 150 mm-es fűrészlapot. A gépről egy rövid újságcikk is megjelent.

Joseph W. Sullivan, egy gazdálkodó üzletember, elolvasta a cikket, amikor Minneapolisból Floridába utazott. Kiváló ötletnek tartotta, ezért azonnal New Orleans-be utazott, hogy megkeresse Edmond Michelt.

Az elektromos kézifűrész továbbfejlesztését követően a Michel Electric Handsaw Company 1924-ben indult Edmond Michel és Joseph W. Sullivan irányításával. A forradalmian új fűrésznek a „Skilsaw” nevet adták.

A gép érdekessége az erőátvitel. A mai szokásos megoldásokkal szemben a körfűrészlap tengelyére merőlegesen helyezte el a motort és egy csigakerekes szöghajtással vitte át a nyomatékot és a fordulatot a szerszámra. Ez a mai napig jellemzi a SKILSAW fűrészeket.

1926-ban Edmond Michel folytatni akarta kedvenc időtöltését: a feltalálást. Ezért elhagyta a céget. Ugyanebben az évben a Michel Electric Handsaw Company neve SKILSAW Incorporatedre változott. Az év végére már 2000 körfűrészt gyártottak.

1928-ban áttértek az alumínium öntvények alkalmazására. A SKIL úttörő volt az alumínium használatában. A szerszámok erősebbek és könnyebbek lettek. Az első hordozható elektromos körfűrész a „Model E” nevet kapta.

1937-ben Edward Sterba tökéletesítette az E modellt, és megépítette az első 77-es típusú gépet. Ez egy 7 1⁄4 hüvelykes (180 mm) körfűrészlapot használt.

Ne feledjük, hogy közben volt egy gazdasági világválság is, melyet a cég túlélt. Ezt a gépet akkoriban az építkezések meghatározó eszközének tekintették.

Ahogy a köztudatban ma minden láncfűrész STIHL, minden sarokcsiszoló FLEX, úgy az USA-ban is megvannak a feltalált gépekhez társuló elnevezések. A fénymásolók XEROX-ok és a körfűrészek SKILSAW-ok.

A Skil 2012-ben ünnepelte a 77-es modell 75. évfordulóját.

Forrás:
collectorsweekly
woodworkersjournal
conseils-outillage
skil-szerszamok


Tetszett a cikk?