Bosch FSN RA 32 sínrendszer

Több gépgyártó is kínál vezetősíneket szerszámgépeihez. A két fő alkalmazási terület a fűrészelés és a marás.  A Bosch FSN OFA 32 KIT 800 Professional egy 6 elemből álló speciális vezetősín rendszer. Fő alkalmazási területe a 32 mm-es raszterben történő pontos furatok készítése.

A vezető alapból 800 milliméteres hosszú, de elérhető 1600 milliméteres sín is, illetve ezeket egy csatlakozó elem segítségével (BOSCH FSN VEL) kombinálhatjuk is. Fontos, hogy az FSN RA 32 típust kell keresni, mivel ezen vannak egyedül furatok!


A csatlakozó rögzítését az excenterek biztosítják. Nem szükséges speciális kulcs hozzá, akár pénzérmével is könnyen elfordíthatók.

Az alapcsomag legfontosabb része a marógépek felfogatásához szükséges adapter (FSN OFA Professional). Az Ementálira emlékeztető felfogórendszer teszi lehetővé, hogy a gyártó összes felsőmaróját koncentrikusan és gyorsan tudjuk rögzíteni.

Az adapter lehetőséget nyújt arra, hogy az előzetes sínbeállítást a rögzítés után is tudjuk módosítani a finomállító révén.

Az adapterre felhelyezhető egy kisméretű rugós csap, ami a furatok rögzítéséért felel.

A csomaghoz tartozik továbbá két egykezes szorító, amelyeket a sín alsó vezetőpályájába tudunk illeszteni. Így gyorsan és biztonságosan rögzíthető a vezetősín. Attól sem kell tartani, hogy a szorítók elvesznek a műhelyben, mivel csak a vezetővel használhatók.

Az utolsó eleme a rendszernek az ütköző. Ezt szintén a sín aljára kell felraknunk. Ezt használat közben ezt egyik oldalról, a másikra át kell helyezni szerszámmentes rögzítése gyorsan lehetővé teszi. Javasolt még egy megvásárlása, így időt takaríthatunk meg.

A használat roppant egyszerű. A sín felhelyezése után a kívánt pozícióban reteszelődik a csap (rugós, ezért könnyen beugrik a sín furataiba). A következő furathoz a piros kart meg kell emelni és finoman elcsúsztatva az adapter újra megtörténik a reteszelés. A furatokat a marógép lenyomásával készíthetjük el. Polcgombokhoz az 5 mm átmérőjű marószerszám a javasolt. Ezzel kiszakadásmentes furat készíthető (2 608 629 356). Természetesen más marók is befoghatók, attól függően, mi a felhasználási terület.

A rendszer elemei is egyenként megvásárolhatók. Ha például FSN sínünk már (nem RA 32-es), akkor az adapter megvásárlásával kiváló, finoman állítható rendszert kapunk, amivel vezető melletti egyenes marási műveletek végezhetők.

 

Forrás:
bosch-professional.hu


Tetszett a cikk?