Száraz rétegvastagság-mérés a faiparban

A különböző felületkezelő anyagok felhordási mennyisége minden esetben egy olyan fontos paraméter, amely kihatással van az adott termék élettartamára, esztétikumára és nem utolsó sorban a pénztárcánkra.

A végleges bevonat vastagságának mérésére a faiparban több módszer is elterjedt. Mivel a szórás a leggyakoribb felviteli mód, ezért tudni kell, hogy sok tényező befolyásolja a rétegvastagságot. A szárazanyagtartalmon túl a hígítás mértéke, valamint a szórást végző ember adott lelki és fizikai „állapota”, gyakorlata is nagy befolyással van a végeredményre. Emellett alapvetően a technológiai paraméterek beállítása is nagy szerepet kap.

 

Ha nagy mennyiségben végzünk felületkezelést, valahogyan meg kell bizonyosodnunk, hogy az adott filmréteg a kikeményedést követően milyen vastag lesz. Erre az egyik leggyorsabb és legpontosabb módszer egy optikai eszköz alkalmazása. Hátránya, hogy roncsolásos vizsgálatról van szó. Sajnos a járműiparban alkalmazott roncsolásmentes vizsgálatok a mi esetünkben nem működnek, hacsak nem fém felületre végzünk próbafestést. Azonban egy adott termék reklamációjánál ez nem működik.

A mérés elve roppant egyszerű! Egy kemény tűvel bemetszést kell végezni az adott felületen. Akár többet is.

Majd a kis mikroszkópon keresztül a mérőskálát a vágásképre kell állítani és meghatározni az árok szélességét.

Fontos, hogy a tűvel az alapfelületbe is bele kell karcolni!

Ezután a kés szögéből (jellemzően 450) és a mért értékből egy táblázatból kikereshető az adott rétegvastagság.

A korszerű műszerek több tűt tartalmaznak egy revolverfejben. Ezeket a várható rétegvastagságnak megfelelően kell beállítani, hogy az alapfelületet is elérjék.A mikroszkóphoz tartozik egy ledes megvilágítás is, hogy könnyebben és pontosabban lehessen leolvasni a kapott eredményt.

Bizonyos műszerekkel rácsvágásos tesztek is végrehajthatók.  Ezek a tesztek a bevonat tapadását vizsgálják.

A mérés menetéről az alábbi videóban kapunk részletes információkat:

 

Forrás:
neurtek
elcometer
korteszt


Tetszett a cikk?