Metabo KT 18 LTX 66 BL Akkus merülőfűrész

A Metabo sokáig „hanyagolta a merülőfűrészek világát. Helyette a CAS projektet helyezte a fő fejlesztés irányának. Mint korábban beszámoltunk róla a nürtingeni gyártó CAS (Cordless Alliance System) néven közös akkumulátor platformot fejleszt. Immáron 22 gépgyártó csatlakozott a kezdeti kilenc alapítóhoz.

Azonban idén ősszel több új akkumulátoros gépet is bemutatott a Metabo. A 165 mm átmérőjű körfűrészlapokkal dolgozó merülőfűrészek 55 mm átvágási kapacitása szinte standard lett mára. A sváb fejlesztők gondoltak egyet és ezt 66 mm-re növelték. Vezetősín használatánál van némi veszteség, de így is 61 milliméteres anyagot tudunk aprítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs szükség az anyag átfordítására, vagy nagyobb vágási kapacitású gép beszerzésére. 

Az akkumulátoros gépekkel kapcsolatban sokaknál felmerül a kérdés, hogy vajon erőben, teljesítményben felvehetik e a versenyt a „vezetékes” változatokkal? A DDS teszttjén Tobias Hofbauer asztalos és építőipari szakember, Hubert Neumann dds- szerkesztő, valamint Lenny Clauhsen ács egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy - a vezetékes már a múlté!

A mérések során arra az eredményre jutottak, hogy a 8,0 Ah-as CAS akkukkal 19 milliméteres (nálunk eleve 1 mm-el karcsúbbak vagyunk) forgácslapot 100 m hosszan, míg 38 milliméterest 66 m hosszban tud a rendszer. Természetesen sok a változó is, nem mindegy milyen az alkalmazott szerszám, illetve mennyire éles.

A CAS kapcsán fontos megemlíteni, hogy nem a Metabo az egyetlen, aki gyártótól független vezeték nélküli rendszert fejleszt!

Horst Garbrecht, a Metabo vezérigazgató a CAS kezdeményezője üdvözli, hogy a Bosch is megnyitja a Cordless technológiáját más gyártók előtt is.

Forrás:
dds-online.de
metabo.com


Tetszett a cikk?