Kompromisszummentes kombinált gyalugép a PANHANS-tól

A kombinált gépek létjogosultsága a mai napig kényes téma. Sokunk a helyszűke és a pénztárcánk vékonysága okán vásárol kombinált gyalugépet. Mindnyájan tisztában vagyunk a korlátokkal, amit egy ilyen konstrukció hordoz. Az átállások kényelmetlenséget jelentenek, és az „egy gépen két művelet” okozta brechti dráma játszódik le minduntalan. Amikor egyengetnünk kellene, pont vastagolóra vagyunk beállva és fordítva.

A PANHANS 546 10-es egyengető vastagoló gyalugép lehet erre a drámai helyzetre a megoldás. Már ránézésre is egy monstrummal állunk szemben. 1,21 tonnájával 2555 mm-es asztalhosszával és 1770 mm mélységével, akad majd némi probléma a telepítés során.

Kapunk egy 7,5 kW-os főmotort és egy 0,75 kW-os előtolómotort. Egyengetésnél 5, vastagolásnál 8 mm-t fogathatunk a 630 mm széles spirálkéssel (igaz, ez opcionális) maximálisan.A kezelőszervek terén két vezérlőt is találunk. Az egyengetésnél a gép jobb oldali traktusába került a bekapcsológomb és a fogásvétel állítója. Az izgalmak most következnek. A gép konstrukciója lehetővé teszi, hogy az egyengetési és vastagolási műveletek akár egy időben is elvégezhetőek legyenek. Nem életszerű, hogy két ember egy gépen egyszerre dolgozzon, de bizonyos feltételek teljesülésekor ez lehetséges.

A gép asztalait nem kell felhajtani a vastagoláshoz. Ilyen nagy asztalméretnél ez már kényelmetlen lenne, ezért a fejlesztők egy frappáns megoldással álltak elő. A lefutó asztal egy része könnyedén kiemelhető a helyéről és a vastagoló asztalra illeszthető. Ezáltal az asztal egyik fele még használható egyengetésre, de ugyanakkor a vastagoló etető oldalát megnöveltük, hogy az anyagot stabilan a behuzó hengerekig betolhassuk. 

Zseniális az ötlet. Persze a konstrukció pár kérdést felvet. Például az elszívó burkolatok kialakítását. A képeken és a videón is jól látszik, hogy a vezetővonalzóba integráltak egy elszívó fejet. A steller is megér egy misét. Robosztus, mégis könnyen és pontosan állítható. Az elfordítható segédütköző biztonságos megvezetést biztosít a keskeny munkadarabok megmunkálásánál.

Az alap védőberendezésen túl, a gép fogadja a „suvamatic és a TX-matic” védőberendezéseket is. 

A vastagoló asztala négy trapézmenetes orsón nyugszik és két erős oldalirányú vezetőt is kapott. A magassági állítás szintén motoros, ahogy az egyengetésnél a fogásvétel. Az opcionális spirálkéses gyalutengely 6 sorban tartalmazza a lapkákat.

A vastagolóhoz kérhetünk osztott behúzóhengereket és gumiborítású kitolóhengereket is.

A fejlesztés során a zajcsökkentésre is hangsúlyt fektettek.

Az alapgéphez hagyományos ékléces késtengelyt kapunk, de TERSA tengelyt is kérhetünk.

Az alábbi videókon egyértelműen látszik, hogy az elgondolás és a megvalósítás egy kiváló gépet eredményezett.

 

Forrás:
panhans.de
hokubema.com


Tetszett a cikk?