Format4 Kappa 590

A fűrészelési technológia az egyik legfontosabb a faiparban. A forgó főmozgású szerszám és a köréje integrált szolgáltatások nagyban befolyásolják a munka hatékonyságát, pontosságát és a dolgozó munkabiztonságát. A FORMAT4 kappa 590 formatizáló körfűrész egy új szintre emeli a körfűrészekkel kapcsolatos elvárásainkat.

Röviden tekintsük át a gép főbb paramétereit.

Az első és legfontosabb a 920-os lapdöntés. Ezt mindkét irányban tudja a gép 460-ban. Ezt az új fejlesztésű Format4 „TOP” aggregát teszi lehetővé. A körfűrész tengelye kettős csapágyazással bír, és masszív szürkeöntvény házban foglal helyet.

Az átvágási teljesítmény 202 mm. +450-ban ez 140,8, míg -450-ban 118,7 mm. Ehhez 550 mm-es körfűrészlapra van ugyan szükség, de az elővágó körfűrészlapot nem kell leszerelnünk, elegendő parkoló állásba állítani.

Opcionális, de nagyon fontos kiegészítő a piros színű LED sáv az elővágó jobb oldalán, amely azonnal jelzi, ha üzem alatt van az elővágó.

A körfűrészlapot az Easy lock technológiának köszönhetően, szerszám nélkül behelyezhetjük. Többé nem kell kulcsokat keresgélnünk.

A körfűrészlap fordulatszámát 2000- 5000 1/perces fordulatig állíthatjuk elektronikusan a nagyhatékonyságú szinkronmotorral.

Eltávolodva a fűrészlaptól van még pár érdekesség. Ezek közül lássunk néhányat, a teljesség igénye nélkül.

A párhuzamütköző pozicionálása elektromotorral, az asztalba pormentesen integrált speciális orsóval történik. A 1/10 mm-es pontosság, a nagy mozgatási sebesség, valamint a párhuzamütköző, a fűrészlap-magasság és a fűrészlap-döntés egyidejű pozicionálása biztosítja a precizitást és értékes munkaidőt takarít meg.

Az „X-Roll” tolóasztal természetesen nem maradhat el.

Ezt kiegészítették az „X-Roll” oldalasztallal, amely nyolcszorosan golyóscsapágyazott, beépített vezetőgörgők és csapágyak gondoskodnak maximális terhelés mellett is a rendkívül nyugodt futásról. Finoman és gyorsan beállítható a felfekvősín, ami az „X-Roll”-vezető fölött eltolható. A szög 1/100-ad pontossággal olvasható le a digitális kijelzőn. A döntés fokozat nélkül történik a -45° és +45° közötti tartományban. Így nem szükséges (de van erre is lehetőség) a szokásos szegmensvonalzó alkalmazása.

További érdekesség, hogy a tolóasztalra felszerelhetünk egy párhuzamütközőt a hosszabb anyagok formatizálásához. Ez főleg keskeny, de hosszú alkatrészek esetében hasznos.

A védőberendezések is a példásan lettek kialakítva. A védősisak konzolja mindkét irányba elforgatható és a sisak szögbe is dönthető a szögvágások során.

Természetesen az érintőképernyős vezérlés sem maradhat ki.

A gépnek valamennyi tengelyét vezérelni tudjuk a 15" touchscreen képernyővel rendelkező központi kezelő egységről. Rengeteg funkciót integráltak a vezérlőbe. Funkciók és vágási programok is tárolhatók, vagy kimenthetők. Falcok, nútok, nútsorozatok, szögvágás, ferdevágás, kettős ferde vágás, rejtett V alakú kivágás, gerincvágás ("grót-vágás"), szarufák és különböző geometriai formák vágása, mind tárolhatók. Ezáltal egy ritkábban alkalmazott vágási feladat paraméterei, időről időre előkereshetők és alkalmazhatók.

Egy külön fejlesztés teszi lehetővé, hogy a körfűrészlap folyadék- hűtést kapjon könnyűfémek, vagy műanyagok vágásánál.

Ezen kívül számos kiegészítő és hasznos funkció került a gépbe. Ezekről érdemes tájékozódni, hogy maximálisan kitudjuk használni a körfűrészt.

Szerszámcsere:

 

Szögállítás a keresztvonalzóval:

 

Forrás:
felder-group.com


Tetszett a cikk?