Moduláris kalapács - nem csak koncepció szinten

Vagyunk egy páran asztalosok, akik szeretjük a szép szerszámokat. Vagyunk páran, akik szeretjük a szép és praktikus szerszámokat is. Léteznek már olyan tervezők a világban, akik ilyen eszközök megálmodásával hivatásszerűen foglalkoznak. Vannak, akik csupán koncepciókat vázolnak fel és vannak,akik le is gyártják, vagy gyártatják az ötletet, majd várják, hogy egy nevesebb brand megvásárolja tőlük.

A kalapácsok, bár rendkívül egyszerű eszközök, sokféle munkára alkalmasak. Hátrányuk, hogy sokféle funkciójú kalapács létezik. Az egészen egyszerű műhelykalapácsoktól a söréteseken át a speciálisabb darabokig.

Egy ausztrál cég (ahol a lefolyóban fordított irányban folyik le a víz és korábban fegyencsziget volt) a Whistledesign (LINK: https://whistledesign.com.au/wp/) nemcsak szép designokat tervez (papíron), hanem gyártásba is adja őket. Ezen túl még vállalják, hogy amit kitaláltak, az a való életben is megállja a helyét.

Nézzük, mit tud a „vas”. Már a nyél is olyan, hogy nem fog kicsúszni a markunkból, mivel a vastagsága állítható.

A fej is testre szabható, mégpedig kétféleképpen. Az egyik mód, hogy a fej súlyát illeszthetjük a feladathoz, ami nagyszerű megoldás.

A másik, hogy a fej típusát is a feladatoknak megfelelően választhatjuk ki. Gumikalapácstól kezdve, a peremező kalapácsig gyakorlatilag bármit felszerelhetünk a nyélre, de még a szeghúzót is cserélhetjük a feladat függvényében.

A Whistledesign egyébként már több feltörekvő szerszámgyártónak is tervezett. Többek közt a Batavianak is.

Sokan biztosra megyünk, és csak a nagy brandektől vásárolunk. De gondoljunk bele, hogy 60, 70, 80 éve ezek a márkák, még ugyanúgy „húzták a lyukas lábast a homokozóban”, mint a mai új belépők.

Mitől lesznek ők jók? Azt majd az idő, a termék, a marketing és a felhasználók eldöntik, de addig is ismerkedjünk olyan eszközökkel is, amiket első ránézésre ignorálnánk, mertnem ismerjük.

Elég, ha Lamborghinire gondolunk, akinek a szupersportautó ötletét Enzo élből elutasította. Vagy szegény Les Paulra, akit maga Gibson kergetett el. Igaz, később együtt dolgoztak.

Ezzel csupán arra szeretnék rávilágítani, hogy az új, más gondolatiságból születő dolgok megfelelő környezetben működhetnek és minőséget teremthetnek, akár Góliátok árnyékából kinőve.

Forrás:
netszerszam.blog,hu
whistledesign.com.au


Tetszett a cikk?