Makita B06030J és B06050J Dual Excentercsiszológép

A Makita termékpalettájában többféle excentercsiszológépet találunk, melyek 125 milliméteres méretben akkumulátoros és vezetékes kivitelben is elérhetők. Jelen bemutatónkban a két nagyvasat vettük szemügyre – és próbáltuk ki műhelykörülmények között. Aki azt gondolja, hogy nem sok különbség van excentercsiszoló és excentercsiszoló között, az könnyen zátonyra futhat. Kezdjük a sort a háromféle felhasználási területen is jól alkalmazható BO6050J típussal.


Módválasztó és kapcsológomb elhelyezése a markolat közelében.

BO6050J DUAL EXCENTERCSISZOLÓGÉP

A „dual” elnevezés igazából két eltérő mozgásmechanikát takar, de valójában háromféle felhasználást kínál. Az úgynevezett kényszermenesztett csiszolás nagyolási vagy durvacsiszolást tesz lehetővé. A kapcsolót balra fordítva a motort és a talpat a normál excenterező mozgás mellett össze is kapcsolja. Ezáltal bármennyire is terheljük a gépet csiszolás közben, nem fog egy helyben tétlenkedni, hanem végzi a dolgát szakadatlan. Az egyidejű excenteres és rotációs mozgás gyors és hatékony anyagleválasztást eredményez. Ugyanezzel a funkcióval, de kisebb fordulatszámon, polírozási műveleteket is végezhetünk megfelelő polírkorong használata mellett.

A másik funkció a hagyományos excenterezés, amivel simább, finomabb felületet kapunk. Ehhez természetesen kisebb anyagleválasztás tartozik. Mindkét esetben a rezgőkör 5,5 milliméteres marad, csupán a mozgáskoreográfia változik.

FELÉPÍTÉS, KEZELŐSZERVEK, ERGONÓMIA

A gép súlya 2,6 kg, 330 mm hosszú és 146 mm magas. Egy 750 wattos motor végzi a munka oroszlánrészét. A kezelőszervek tekintetében majdnem minden a megfelelő helyen van. A kapcsológomb folyamatos működést tesz lehetővé, a módválasztót a markolat tetején találjuk. Az aktuális beállításról egyértelmű piktogramok tájékoztatnak. A hajtómű oldalán egy négyszögletes gombot találunk, mely a tengely reteszeléséért felel. A gép egyébként szerszámmentes talpcserét tesz lehetővé. Három különböző keménységű talp szerelhető fel, az igényeinknek megfelelően. Alapesetben a „médium”, vagyis közepes talpat kapjuk a géphez.

Sajnos a fordulatszám-szabályzó ergonómiailag meglehetősen furcsa, de logikailag teljesen jó helyre került: a gép tápkábele mellett található. Mivel a motorhoz így van a legközelebb, s mert viszonylag ritkán állítunk fordulatot menet közben, ez nem jelent problémát.

Viszont munka közben kicsit gimnasztikázni kell a tájékozódás miatt – ha elfelejtettük, vagy más után használjuk az eszközt. A géphez kapunk két oldalra is felszerelhető markolatot, melynek inkább a polírozásnál lesz szerepe, de ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. A gép teste egyúttal az egyik fogási pont, ami kényelmes kialakítású. Igazából a sarokköszörűknél alkalmazott megoldást másolja. A motor feletti markolat is kényelmes, stabil fogást biztosít.


igyekeztem a művelet előtt eltávoA fordulatszám-szabályzás fokozatmentesen történik

Számomra a gép súlypontja az, ami nem passzol a képbe. A gép nem marad meg a talpán. Ezt tovább rontja a csatlakoztatott porszívócső súlya. Ha sokáig így tároljuk a gépet, a talp és a csiszolóanyag deformálódhat. Természetesen a gép az oldalára is fektethető, vagy kampóra akasztható, így a tárolásból származó problémák kiküszöbölhetők. Viszont munka közben kis erőt a fejre ki kell fejtenünk. Még akkor is, ha a porszívó vákuuma megfelelően teszi a dolgát. 

A kezelőszervek és a géptest kialakítása jobb- és balkezesek számára is megfelelő, illetve nehezen elérhető helyeken biztosítja a kéztartás cseréjét. A talpvédő leszerelhető és sarkok esetében jó szolgálatot tesz. Az illesztések tökéletesek, az egész gép egyben van. Látszik, hogy ipari felhasználásra tervezték.


A hajtómű robusztus és hosszas használat után sem találkozunk benne porral.

ELSZÍVÁS

Az elszívás kialakítása megfelelő, egyik módban sem tapasztalható porszállingózás a gép közelében. Ezt a tányér felett elhelyezett gumigyűrű is szavatolja. Az elszívás kivezetése csavarkötéses biztosítást kapott a géptest végén. Ez jól pozícionálja a csövet. Az elszívás a gépet is „ráhúzza” az alapanyagra, de kis erőt azért ki kell fejtenünk a teljes sík tartásához, ami fura lehet elsőre, de pár perc után megszokható.


Leszerelt elszívó adapter és a karcsú géptest


Munka közben

Konklúziók

A munkák során vegyesen próbáltam a gépet BSH gerenda durva és finomcsiszolására, keményfa és furnérozott alkatrészek csiszolására. A kényszermenesztett módban a nagy anyagleválasztás nagyon jól működik, de tegyük hozzá, hogy a gépbe azért kapaszkodni is kell, mert képes meglepetésekre. A jó elszívásnak köszönhetően a csiszolószemcsék nem telítődtek. Fontos, hogy előzőleg a gyantatáskákat igyekeztem a művelet előtt eltávolítani. Az elszívás a tányért is hűti, ez a tépőzár élettartamának kedvez. Próbaképpen egy szőrös deszkát P80-as szemcsenagysággal pillanatok alatt borotváltam meg és a 2 millimétert kiálló 35-ös foltot is gond nélkül munkálta síkra. Kis vibráció azonban érezhető volt a megmunkálás során.

A finomcsiszolás is remekül működik, kontaktcsiszolást követően P180-as lappal sem hernyózást, sem felesleges karcokat nem tapasztaltam. Gyorsan lehet haladni a csiszolással, vibráció itt nem tapasztalható. Talán az 5,5 milliméteres rezgőkör már kicsit erős abban a tekintetben, hogy a finiselést nagy odafigyeléssel kell végezni, mert a gép nem kérdez, csak csiszol – és ennek nekünk kell határt szabnunk. Ha zománcos, lakkos, lazúros felületeket kell kezelésbe venni, ez a gép lesz a legjobb társunk a feladatra. Arra kell figyelnünk, hogy az alapanyagnak nem szabad plasztikussá válnia a hőtől, ezért a fordulatszám csökkentése, a gyors talpcsere és a jó elszívás együttesen is mérsékli ennek lehetőségét. A nagy löket a kis fordulatszám-tartományban is megfelelő lemunkálást tesz lehetővé.


Tömzsinek hat, de mintha egy kereskedelmi űrhajó lenne a Csillagok háborújából

Összességében egy sokoldalúan alkalmazható igásló volt a kezeim között. Nem annyira a végcsiszolás bajnoka, sokkal inkább a keményebb munkákat szereti, de azokat gyorsan és biztosan abszolválja. Engem a súlypont zavar egyedül és a fordulatszám-szabályzó elhelyezése. A gép hálózati kábele 4 méter, vastag gumiköpenyes. Megfelelően rugalmas, bírja a mechanikai behatásokat, ami ezen a területen nagyon fontos szempont, bár sokszor elhanyagolják.

BO6030J EXCENTER CSISZOLÓGÉP

A 6030 típus egy 310 wattos 2,3 kg súlyú csiszológép. A nagytestvérhez képest magasabb építésű, mivel a motor nem vízszintesen a markolatban elhelyezett, hanem a hajtómű felett. Ez 36 milliméter különbséget takar, bár ránézésre többnek tűnik. Ez optikai csalódás, mivel a gép tömzsibb. Ennek köszönhetően a súlypont a talpra koncentrálódik és munka közben a gépre nem kell nyomást kifejteni. A csiszoláshoz szükséges erőt a gravitáción kívül a porelszívó vákuuma is segíti, ha elhagyjuk a gyári papírszűrős porzsákot. A standard elszívó fejet egy 195547-8 cikkszámú adapterrel tudjuk felhelyezni.


Szimmetrikus kialakítás
 

FELÉPÍTÉS, KEZELŐSZERVEK, ERGONÓMIA

A gép robusztus felépítésű, jó fogási pontokkal. A műanyagok illesztése jó, sorja- és megmunkálási problémákat nem észlelni. Egykezes csiszolás ugyanúgy lehetséges, mint kétkezes, bár itt két koreográfiát is alkalmazhatunk. A kapcsoló járása sima, könnyen működtethető. 

Pillanatkapcsolóként és folyamatos üzemre is alkalmas. Ez utóbbinál kicsit ügyesnek kell lenni, amikor a reteszt benyomjuk.

A fordulatszám állítása a gép tetején lehetséges, hüvelykujjal is könnyen állítható, miközben a bekapcsoló gombot tartjuk.

A talpcseréhez a géphez mellékelt imbuszkulcsot kell alkalmaznunk. A csere egyébként nem ördöngösség. Szembetűnik a forgattyúsház zártsága és a gumi szigetelőgyűrű. Ezek együttesen biztosítják a jó porelszívást, ami porzsák alkalmazása esetén is hatásos.

KONKLÚZIÓK

A 6030-as egy igazi mindenevő. Másfél éves „kapcsolatunk” során sok munkából kivette a részét a műhelyemben. Lágy járású, nem hangos gép. Kisebb mennyiségű csiszolatlan, vagy nagyobb mennyiségű előcsiszolt anyag megmunkálására kiváló választás. A 3 milliméteres excenterlöket finiselésre is tökéletesen alkalmassá teszi. Szereti a furnérozott felületeket, de akril anyagok megmunkálására is alkalmas. A munka vele nem fárasztó és az a vibráció sem számottevő, amit a géptest ad át a felhasználónak. A kábel ugyancsak gumírozott, de vékonyabb és rövidebb is az előzőhöz képest. Ez nem von le semmit a gép érdemeiből. Ez a gép lazúros felületkezeléshez és olajozott felületek előkészítésére egyaránt alkalmas, szép felületet ad. 

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Makita Elektromos Kisgépértékesítő Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést. 


Kapcsolódó dokumentum:


makita-bo6030j-es-bo6050j-dual-excentercsiszologep


Tetszett a cikk?