Szemet is gyönyörködtető kényeztetés

A Bosch két új excentercsiszolóval is kényezteti a felhasználókat. A GET 75-150 a GEX 150 Turbót váltja, míg a GEX 40-150 a GEX 125–150 AVE-t. Érdekesség, hogy mindkét gép fejlesztésekor az asztalosok voltak a fókuszpontban. A két gép első ránézésre is szemet gyönyörködtető. Az anyagok felhasználása, a színek kombinációja és a formák az erre fogékony társaimat elbűvöli, bár ez nagyon szubjektív nézőpont. További érdekesség, hogy a gépeket idehaza gyártják és ez az adattáblán meg is jelenik.


A kék Beluga és az „Akrapovic leömlő”…

BOSCH GET 75-150 PROFESSIONAL – A „NAGYVAS”

Szintén egy 3 az 1-ben géppel van dolgunk. 2,6 kg-os súlyával az átlaghoz tartozik, ám a súlypont a talpra esik, ezért a talp nem fog deformálódni a tároláskor. A teljesítmény egy lóerőre rúg. 140 milliméteres magassága viszonylag alacsonynak számít. Az excenterlöket 4,5 mm. Ez ugyan elmarad a konkurenciától, de látni fogjuk, hogy miért ez a kisebb mérvű számadat. A gép két eltérő mozgásmechanikát rejt, de valójában itt is háromféle felhasználást nyújt. Az úgynevezett kényszermenesztett mód a durvacsiszolást teszi lehetővé. A talpközeli piros (szokásos színkódos jelölés) kapcsolót előre tolva, a motort és az excenterező mozgást végző mechanika összekapcsolódik. Ezzel egy folyamatos nagy teljesítményű, mégis véletlenszerű pályagörbét kapunk. Az egyidejű excenteres és rotációs mozgás gyors és hatékony anyagleválasztást eredményez. Ugyanezzel a funkcióval, de kisebb fordulatszámon a polírozási műveletek is nagy gonddal végezhetők, a megfelelő polírkorong használatával.

FELÉPÍTÉS, KEZELŐSZERVEK, ERGONÓMIA

Valamiért nekem a gépről a Beluga (fehér delfin) ugrik be. Szokatlan a hajtómű alakja, viszont nagyon kényelmes és jól irányítható a gép. Gyakorlatilag csak az irányítással kell foglalkoznunk. A csiszológép kezelőszervei nem szimmetrikus elhelyezésűek, ez a balkezesek számára rossz hír lehet, de könnyen megszokható.

A kapcsolók finomjárásúak, könnyen működtethetők és a piktogramok is egyértelműek. A fordulatszám-szabályzás itt is a gép hátulján kapott helyet. A hálózati kábel gumírozott és 4 méter hosszúságú.

Az elszívás kivezetését egy alakos tuning kipufogócsőre emlékeztető, egyetlen gombnyomással kön - nyen eltávolítható alkatrésszel spécizték fel.

Erre akkor lehet szükség, ha szűk helyen dolgoznánk és a porelszívó csatlakozója nem férne el. A 2 608 000 585 cikkszámú adapterrel bármilyen porszívóhoz csatlakoztathatjuk a gépet. Egyébként ez erősen javasolt, mivel a talp a multi-hole rendszert használja.

MULTI-HOLE

A multi-hole egy új fejlesztés. Lényege, hogy bármely gyártó bármely csiszolóanyagát fogadja a talp. A másik nem elhanyagolható törekvés, hogy a rendszer hatékonyabban használja a csiszolóanyagot, nem engedi a keletkező szemcséket sodródni. Ezzel növeli az élettartamot és a lehordási teljesítményt. Ha ez nem lenne elég, akkor a multi-hole kiegészítőkkel tovább javíthatjuk a hatásfokot. Például talpvédő is felszerelhető, ami védi a talp eredeti tépőzárját és esetleges rongálódás esetén olcsóbb a csere, mivel csak a védőt kell pótolnunk. Ezek összessége magyarázza a kisebb, 4,5 milliméteres löketet is. Vagyis a lemunkálás sokkal hatékonyabb az eddigieknél. Mindezt pár plusz lyukkal, kis áramlásoptimalizálással. Zseniális.

Sajnos, szerszám nélküli talpcsere nem került integrálásra, de van egyéb innováció a talpak területén.


A csiszolási módot a hajtóműház oldalán, míg a fordulatszámot a gép hátulján tudjuk állítani. A kapcsoló könnyen elérhető.

TALPCSERE

A talp és a főtengely találkozása egy igazi precíz randevú, akárcsak az űrhajók dokkolása. A reteszelés egy három körömmel ellátott biztosítót kapott. Viszont a tányér egyenletes futásáról hat darab kis korong gondoskodik. Ezek határozottan, de kis pontokban fekszenek fel a főtengelyre szerelt tányéron. Így a szennyeződések esetén is biztos a felfekvés. A gépvázon itt is megtaláljuk a tömítettségért felelős gumigyűrűt.


Multi-hole és talpvédő

KONKLÚZIÓK

Használat során a gép kellemes meglepetéseket okozott. A lemunkálási teljesítménye nagyon jó, stabil, erős géppel dolgozhattam. A súlyelosztásnak köszönhetően a gerendáim megmunkálása sem a nagyolásnál, sem a finiselésnél nem okoztak fáradtságot a karjaimban és a derekamnál. A papírok érezhetően tovább bírták, bár néhol az előbukkanó gyantatáskák ezt szabotálták. A kényszermenesztett csiszolás során szőrös fűrészárunál a lemunkálás hatékony, pormentes volt. A gép ugrálása, táncolása ebben a módban is jelentkezik, de kisebb mértékű, mint az eddigi gépeimnél (Rotex).


A puha, de csúszásmentes markolat biztos fogást biztosít.


Jól kivehetőek a rögzítési pontok a talpon és a géptengelyen.

A normál excenter módban is megmarad a kényelem, s akár furnérozott felület is megmunkálható. Összességében egy sokoldalúan használható komplex megoldásokat alkalmazó gépet próbálhattam ki, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A géphez háromféle keménységű talp szerezhető be, én a gyári közepeset használtam. A papírcsere könnyű, bár a lyukak közt el lehet veszni, de ez is megszokható. Ránézésre is egy kecses, bizalmat sugárzó gép, ami a csiszolásokon túl a polírozásban is nagy segítségünkre lehet. Külön előny, hogy a talp relatíve gyorsan megáll a lekapcsolást követően, ami az alapanyagok közti gyakori váltásnál lehet hasznos.

BOSCH GEX 40-150 PROFESSIONAL EXCENTERCSISZOLÓGÉP

Ez a gép is formailag új színt visz a szürke hétköznapokba. Első ránézésre két szembeötlő dolgot találunk. Az egyik a hajtómű ferde kialakítása és az átlátszó műanyag tokozású porgyűjtő. Az excenterlöket ebben az esetben 2 milliméter, ami a megszokottól merőben eltér. Főleg, ha a motor teljesítményét nézzük, ami 400 W. Ez harmadával több a megszokottnál. Lényegében ez egy igazi köztes és végcsiszolást lehetővé tevő gép – és látni fogjuk, hogy ezekre a feladatokra kiválóan alkalmas. Súlya 2,4 kg. Magassága szokatlanul nagy, 197 mm. Erre lesz külön magyarázat, hogy miért. Menjünk sorjában.

FELÉPÍTÉS, KEZELŐSZERVEK, ERGONÓMIA

Zömök, szépen felépített géppel van dolgunk. A már említett markolathéjak itt is remekül funkcionálnak. A fordulatszabályzás a gép jobb oldalán kapott helyet, könnyen elérhető. A kapcsoló pillanat és rögzített módban is működtethető. Szépen, finoman járnak a kapcsolók. Szerszám nélküli talpcserét nem kapunk. A talp itt is multi-hole. A gép megfogása itt 3+1 koreográfiát tesz lehetővé. Súlypontja a tányérra mutat.

MULTI-HOLE ÉS AZ ELSZÍVÁS

A multi-hole lényege a porhatékonyság. Erről itt egy beépített elszívó (is) gondoskodik, de a már említett porelszívás is működik. Viszont a helyi elszívás esetében a gyűjtőedény teljesítménye is mérvadó. Könnyen üríthető, tisztítható, felhelyezhető. A szűrőfelület óriási, ezért telített tartálynál is még jó az elszívás.


A szűrő egy menetes kupakkal záródik.

A VIBRÁCIÓMENTES MUNKÁÉRT

Minden forgó mozgást végző gép rákfenéje a vibráció. Ez hatással van az emberre, az anyagra. Ez a gép azért magasabb a szokásosnál, mert csökkentették a felhasználóra jutó vibráció mennyiségét. Ez szép marketingszöveg, csakhogy igaz is. Lényegében úgy lehet csiszolni a géppel, mintha nem is lenne gép a kezünkben. Semmi visszajelzést nem kapunk a szokásos rezgések által, hogy mi is történik. Kicsit nehéz megszokni, de utána már nehezen engedi el az ember, úgy hozzászokik. És fél, egy napot így dolgozni nem is megterhelő.

Ehhez a házat el kellett választani a hajtóműtől. Ezért a magasabb építés. Az egészet úgy kell elképzelni, mint amikor látjuk a nagy nyerges kamionokat, ahogy egy hatalmas kátyúba süpped a kerekük, de a kabin szépen simán reagálja le azt a traumát, amit a futómű majd az anonim McPherson-klubban mesél el…

Ez a gép is egy jól átgondolt és a közös építőelemekből jól összerakott csiszoló. Bátran ajánlom köztes és végcsiszolásokhoz. Hosszú kitartó munkáknál igazi felüdülés. Legyen szó természetes fából készített bútorokról, épületasztalos-termékekről vagy furnérozott, esetleg akril anyagokról, magabiztosan, erőlködésmentesen birkózik meg a feladatokkal.


Ferde kialakítású kapcsolat a hajtómű és a géptest között a vibrációmentes munka megteremtéséért

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Robert Bosch Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!


Kapcsolódó dokumentum:


szemet-is-gyonyorkodteto-kenyeztetes


Tetszett a cikk?