Hogy ne a fal adja a másikat…

A Festool mindig is élen járt a biztonságos munkavégzés területén. Tette ezt a kezelőszervek szervezettségével, a gépek ergonomikus kialakításával és olyan kis apró trükkökkel, melyeket csak a zöld gépeknél tapasztaltunk.

Azonban úgy tűnik, hogy a német gyártó kezdi az aktív munkavédelem irányába fordítani a vitorlákat. A közelmúltban bevezetett SawStop technológia után itt egy újabb, de nem csupán körfűrészekre kifejlesztett védelmi rendszer. Ez a KickbackStop.


A SawStop technológia

Mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a csavarbehajtó vagy fúrógép egy megakadást követően elkezdte a nyomatékot a csuklónkra átadni… Ez akkor a legkellemetlenebb, ha nem is számítunk rá, mert csak egy szokásos rutinfeladatot szerettünk volna végrehajtani. A fejlett BL motoros gépek kicsik, könnyűek és bivaly erősek. Hasonló jellegű probléma léphet fel, ha merülőfűrészünk a bemerülés pillanatában váratlanul kiugrik a sínből. Nem kell ecsetelni, hogy az immáron cseppet sem stabil rendszer milyen láncreakcióba kezdhet és ha nem vagyunk elég tapasztaltak, akkor a sínünk, az anyagunk és legsúlyosabb esetben a testi épségünk is bánhatja.

Ezeket a baleseteket igyekszik hatásosan meggátolni a KickbackStop rendszer.

A TSC 55 K-val történő vágás közben a KickbackStop érzékelőéke a vezetősínnel vagy az anyaggal érintkezik. Ha a munkadarabba merítés vagy a vágás során visszacsapódás alakulna ki, akkor ezt az ék azonnal felismeri és gyakorlatilag egy időben gyorsfékezést vált ki. A merülőfűrész visszafelé történő kitörő mozgása lefékeződik, minimálisra csökkentve ezzel a sérülésveszélyt.

A merülőfűrészek esetében a védelem kikapcsolható. Erre akkor van szükség, ha nem használjuk a sínt, hanem steller mellett vágunk egyenetlen felületű anyagon. Ilyenkor téves „riasztás” történhet és ez gátat szabhat a munkának.

Az akkus fúróknál, behajtóknál a védelmet nem lehet kikapcsolni. Az elektronikus KickbackStop funkció a csukló a fúró-csavarozó hirtelen megakadása miatti veszélyes kicsavarodása ellenében hat, így nagyobb biztonságot ad a munkavégzés során. Az elektronikába épített érzékelő folyamatosan felügyeli a forgómozgás sebességét és az elfordulás szögét. Ha a szerszám leblokkol, a gép azonnal felismeri a kritikus állapotot és lekapcsol.

A fúróknál fény és hangjelzést is ad a rendszer. Ha túlterhelés elleni védelem miatt áll le, akkor kizárólag egyszeri sípolás hallható – és a LED lámpa nem villog ebben az esetben.

Ha a nyomaték kapcsol le, akkor kettőt sípol a gép a beállított nyomaték elérésekor.

Ha aktiválódik a KickbackStop, s ezért áll le a csavarozó, akkor villog a LED lámpa és egy egyszeri sípolás is hallható.

 

Forrás:

Festool.hu

 


Tetszett a cikk?