Felder:PCS® Preventive Contact System

Úgy tűnik, minden faipari gépfejlesztő előtérbe helyezi a balesetmentes munkavégzést. Évekig néztük azokat a videókat az interneten, ahol egy virslivel közelítettek a körfűrészlap felé, majd az hirtelen eltűnt. Ma már tudjuk, hogy a SawStop-AIM rendszer működése két részből áll. Az egyik a körfűrészlap hirtelen blokkolása, ha emberi szövettel találkozik (ez áll a hivatalos közleményben, de hogy a virslit Dr. Hannibal Lecter pincéjében töltik-e, az egy másik történet). A másik, hogy a blokkolással párhuzamosan megkezdődik a körfűrészlap süllyesztése a munkaasztal síkja alá.

Ennek a rendszernek két hátránya van. Az egyik a körfűrészlap és a blokkoló mechanizmus tönkremenetele és ez által a cseréjük. Ezzel egyetemben van némi holtidő, amikor az eszköz nem termel, vagyis áll. Természetesen a testi épségünk mindennél fontosabb!

"Az Osztrák Kutatásokat Támogató Társaság/Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft (FFG)/ támogatásának révén a Felder Group és a TU Wien (Bécsi Műszaki egyetem) közösen fejlesztette ki a PCS rendszerét. Ez egy forradalmian új biztonsági berendezés a lapszabászgépek ill. formatizáló körfűrészgépek számára".

 

Működése

A rendszer felismeri ez élő emberi test sejtszövetét, a veszélyes zónában (a demonstráló eszköz olykor itt is a virsli…). Majd pár milliszekundum alatt eltünteti a fűrészlapot az asztal síkja alá. Ezt egy elektromágneses egység végzi. Lényegében a fűrész aggregátot egy erős elektromágnes tartja pozícióban egy ugyancsak erős lefelé irányuló erővel szemben. Hogy ezt az erőt rugó, gázteleszkóp, vagy valamilyen aktív egység végzi, egyelőre homály fedi. Az egészben az a csodálatos, hogy az „eseményt” követő sokkot feldolgozva a gép tovább üzemeltethető egy reteszelést követően. Nincs járulékos veszteség, nincs leállás.

A bemutatók alapján az érzékelés a körfűrészlap síkjában történik, attól pár centiméterre. Tehát ha döntjük a lapot, akkor is megmarad a védelem.

A fejlesztési irány kiváló. A magam részéről annyit jegyeznék meg, hogy az elkényelmesedés nem feltétlenül jó stratégia. Az éberség és a megfelelő fizikai ismeretek alkalmazása továbbra is szükséges a szakmánkban! 

 

Forrás: felder-group.com


Tetszett a cikk?