Akkus, szénkefe nélküli sarokcsiszoló

A sarokcsiszolók megjelenésével sok addigi művelet vált gyorsabbá, pontosabbá. Ahogy a felhasználók kezdték kiismerni a gépeikben rejlő lehetőségeket, úgy jöttek az igények a különböző újabb eszközök, tartozékok fejlesztésére. Ez egy hosszú folyamat volt, amely a mai napig is tart. Számtalan vágó- és csiszolótartozékot fejlesztettek, melyek a napi munkát megkönnyítik. Így lesz a sarokcsiszoló egy igazi sokoldalú alapszerszám. A Bosch GWX 18V-10 SC szénkefe nélküli sarokcsiszoló sok tekintetben igazi kuriózum.

ELSŐ BENYOMÁSOK

A kapott gép a színekkel és a kombinált anyagfelhasználással első ránézésre is kellemes érzetet kelt. Kézbe véve a szokásos Boschfeelinget éljük át, s ez csak fokozódik a kezelőszervek átgondolt elhelyezésével. Kiváló súlyelosztás és kényelmes, csúszásmentes fogás jellemzi. Itt is megtaláljuk az átszerelhető vibrációcsökkentett fogantyút.

KEZELŐSZERVEK

A sarokcsiszolón minden kezelőszervet a hajtómű környékére helyeztek el. A bekapcsológomb a gép bal oldalán található. Balkezeseknek ez rossz hír, de annyira nem zavaró. A géptest tetején, jól látható helyen, kissé süllyesztve helyezték el a szokásos kis panelt. Ez egyszerre kijelző és módválasztó is egyben. Egyfelől információt kapunk az akkumulátor töltöttségi szintjéről, másfelől túlmelegedés esetén felgyullad egy piktogram.


Stabil fogási lehetőségek, jó egykezes használattal párosul.


Átgondolt, informatív és látványos…


A fekete „tányér” mögött rejtőzik a kommunikációs egység

Három fordulatszám közül választhatunk alaphelyzetben: 4500, 6000 és 9000 1/perc. Mivel a gép típusjelzésében szerepel a „C”, vagyis a Connected, ezért jogosultakká válhatunk a gép lelki világának módosítására is. Ez egy beépített Bluetooth-egységet takar a géptest végében, az akkutól nem messze. A Bosch Toolbox okostelefon-applikációjával és Bluetooth-kapcsolattal személyre szabhatjuk gépünk néhány paraméterét. A GWX 18V-10 SC esetében ez többek között azt jelenti, hogy az előredefiniált fordulatszámokat módosíthatjuk. 100 1/min lépésekben írhatjuk felül a gyári értékeket. Így egy jól kitapasztalt alapanyagnak megfelelő fordulatszámot pillanatok alatt lehet a gép vezérlőjébe „átvinni”. A gyári értékek egyetlen „gombnyomással” visszaállíthatók. A telefonunkon követni tudjuk az akkuállapotot is.

AZ X-LOCK TARTOZÉKFELFOGATÁSI RENDSZER

Amikor 2019-ben első ízben találkoztam az X-LOCK rendszerrel, meglepődtem. A sarokcsiszolóknál fellelhető innovációk közt mindenre számítottam, csak arra nem, hogy a Bosch előrukkol egy ilyen szerszámmentes fejlesztéssel. Valljuk be, a rendszer frappáns megoldást nyújt az egyszerű, ám igencsak Noé-korabeli M14-es rögzítéssel szemben. Ez utóbbival mindenki küzd egy kicsit, mert vagy nagyon rá van húzva, vagy nincs meg az a kulcs, ami szükséges, vagy elveszik a rögzítőanya. Viszont megszoktuk ezeket a kis performanszokat, néha üdítően hat, ahogy a kollégánk 12 perce rohangál a körmöskulcsot keresve. Persze az M14-es befogatásra is vannak alternatív megoldások, de épp pár hete voltam úgy az egyik ilyennel, hogy lehetetlen helyzetben kellett egy kombinált fogóval bajlódnom. Egy tetőgerincen fohászkodtam a környék varjaihoz, hogy hozzák a megváltást, mint Gandalf A Gyűrűk Urában.


Bosch Toolbox applikáció

Ha akkor az X-LOCK-os gép lett volna nálam, ez a gondolatsor talán meg sem fogalmazódik. De a normál rögzítőanyát is ütöttük már le mindannyian dornival… Szóval az X-LOCK-ra visszatérve, nem ez az első olyan fejlesztése a Bosch-nak, ami gyakorlatilag ipari szabvánnyá nőtte ki magát.

1975-ben érkezett az SDS plus, majd 1990-ben az SDS max a nagy teljesítményű fúrókalapácsokhoz. 2000-ben a T-befogószár kiütötte az „U” befogást a szúrófűrészeknél és hat év múlva a Feinnel közösen fejlesztve jött a Starlock rögzítés a multifunkciós rezgőfűrészekhez. A közös ezekben, hogy nem is tudjuk, ki áll életünk megkönnyítése mögött. Mindegyik ott van a polcainkon, a szerszámosládáinkban.


A Bosch története során számos gyors tartozékcsere-rendszert fejlesztett ki

Az X-LOCK-ban az is jó, hogy a hagyományos tengelyekre is felszerelhetők bizonyos termékek. A kipróbálást követően csak azt nem értem, hogy a többi gyártó miért nem kezdi bevezetni ezt a rendszert. Azokon a területeken, ahol rövid időn belül akár többféle szerszámot is használnak, ez egy igazi megváltás. Úgy tudnám megfogalmazni, mintha hirtelen mindenhol csak USB C csatlakozó lenne.

A kis kitérő után térjünk vissza a géphez. Az X-LOCK valóban egy pofonegyszerű és stabil befogatást biztosító tartozékcserét takar. A hajtómű tetején találjuk az oldókart. Nem kell reteszelni, csak felhúzni, s már ki is esik a szerszám, mint fájrontkor a traktorgyárban a szerelő kezéből. Az új szerszámot ezután csak be kell pattintanunk a helyére, mint egy CD-lemezt a tokba.

A rögzítés egyébként kettős funkcióval bír. Az egyik, hogy síkban tartja a befogott tartozékot, míg a másik, hogy a karmok a nyomaték átadását hivatottak biztosítani. Ez utóbbi az M14-es rendszernél eleve hiányzik, mivel ott az egész nyomatékátadás a súrlódásra van bízva. Itt kell azt is megemlíteni, amire kevesen gondolunk. Ez pedig a fék! A Bosch sarokcsiszolója azért tud lényegében azonnal megállni, mert nincs anya, melynek a súlya leálláskor közrejátszana a saját letekeredésében. Nem véletlen, hogy a körfűrészlapok a nagyobb gépeken stifteken „csücsülnek”. A hirtelen tengelyleállásra az anya (stift nélkül) úgy reagál, mint satufékezéskor a rosszul felhelyezett dísztárcsa a gyalogosátkelőnél. Megy tovább, mert dolga van!


A hajtóműház elölről, egy kis AN 225 beütéssel és az X-LOCK karral

Az X-LOCK másik két nagy előnye, hogy nem tudjuk rosszul felrakni a tárcsát. A mechanika kattan, ha készen vagyunk. Előfordul, hogy a normál tárcsákat a kezdők rendszeresen fordítva szerelik fel. Velem is megesett. Nyilván lamellás koronggal ezt nehéz elkövetni, de normál vágókorongok esetében ez releváns probléma. Viszont sok szerszámnak forgásiránya van, fordítva nem lesz ugyanaz a hatásfok.

Az X-LOCK rendszerhez minden eddigi sarokcsiszoló-tartozék beszerezhető. Vagyis nem kell attól tartani, hogy csupán pár művelettípusra vagyunk kárhoztatva. Ez számokban több mint 170(!) különféle tartozékot takar.


Az X-LOCK befogatás mechanikája. A jobb oldalon az edzett karmok rögzítik a vágókorongot

EGYEBEK

A gép kapott két finomszűrőt, hogy a Brushless-motor hűtését kellően tiszta levegővel támogassák meg. Erre a különböző anyagok megmunkálásakor keletkező por, illetve az adott környezetben lévő szen - nyeződések miatt is szükség van. Külön érdekesség a védőburkolat állíthatósága. A burkolat felett a gép jobb oldalára helyezték azt a kart, amit felfelé billentve lehetővé teszi a védőburkolat elfordítását. Mindezt dedikált helyekre állíthatjuk. Gyors, elegáns és biztonságos megoldás. A hajtómű tetején két LED-lámpát is kapunk. Nekem nemrégiben ez is óriási segítség lett volna.


A szűrő könnyen eltávolítható és tisztítható

Gépünk a hagyományos régebbi 18 V-os és az újabb nagy akkukapacitású ProCORE akkukkal is üzemeltethető. Nyilván az újabb akkuk jobb energialeadásra és teljesítményre képesek. Azonban a nálam járt gép tudását így is kiválóan meg tudtam ismerni.

Vágó- és csiszolótárcsák (fémhez vagy rozsdamentes anyagokhoz) Bevonatos és nem szőtt csiszolóanyagok (fémhez vagy rozsdamentes anyagokhoz; legyezőtárcsák, fíber csiszolótárcsák, csiszolótárcsák, SCM-filctárcsák)
Alátéttányérok (fíber csiszolótárcsákhoz, tépőzáras alátéttányérokhoz, X-LOCK rögzítőkhöz, SCM-filctárcsákhoz használható SCM-alátéttányérokhoz)
Acélkefék (fémhez vagy rozsdamentes anyagokhoz; fonatos csészekefe, drótkorong)
Gyémánt vágótárcsák (beton, univerzális, kerámia, fém)
Gyémánt körkivágók (DrySpeed gyémánt fúrószárak, gyémánt marószár)
Carbide Multi Wheel (faanyag, szegelt deszka, műanyag, gipszkarton és rézcsövek vágására)

KONKLÚZIÓK

A Bosch GWX 18V-10 SC szénkefe nélküli akkumulátoros sarokcsiszoló egy igazi kis gyöngyszem. Nem ez a gép a Bosch zászlóshajója, de felépítésében, tudásában egy asztalos is kiváló társra lelhet benne. A különböző biztonsági funkciói és az ergonómiai kialakítása miatt alkalmazottainknak is kiadható munkavégzésre. Leégetni, vagy kárt tenni magukban a munkavédelmi szabályok betartása mellett akkor sem fognak tudni, ha a megmunkálandó anyag abban a pillanatban éppen nem partner eme törekvésekben. Vagyis az esetleges beszorulás, visszarúgás esetén a gép azonnal megáll. Ahogyan akkor is, ha a gép leesik (DropControl). Itt megtaláljuk az úgynevezett Restart Protection funkciót, ami egy esetleges bekapcsolt állapotban történő akkucserénél nem engedi a gép elindulását. A gép csekély súlyú, mégis masszív, merev. A keskeny markolatnak köszönhetően jól lehet vele formákat lekövetni egy kézzel is, de ha erőteljes vágási teljesítményre van szükségünk, akkor két kézzel „kapaszkodva” sem kell befulladástól tartani.


Átfordított védőburkolat, így látható az állítókar és működése

Az X-LOCK rendszer elsőre amiatt hátránynak is tűnhet, mivel kevesen ismerik. Viszont ugyanaz a helyzet, mint minden hasonló esetben. Fel kell mérni, mire van szükség és időben beszerezni. Szerencsére én is pillanatok alatt jutottam vágókorongokhoz, csiszolótárcsákhoz. Ha ráérzünk a pár másodperces szerszám-, vagy tartozékcsere ízére, azt fogjuk kérdezni, hogy miért nem volt eddig? Az az érzésem, hogy pár éven belül ez a technológia is teret fog hódítani. Ehhez az kell, hogy elkezdjük használni és más gyártók is elkezdjék ezt alkalmazni, ahogy az a már említett szerszámcsere-rendszerekkel is történt. Az X-LOCK rendszer nemrég óta van a piacon – és sajnos kevesen ismerték még fel a benne rejlő potenciált. Jelenleg negyvennél több gyártó vette át és kapta meg a Bosch-tól a rendszerrel kapcsolatos információkat. Köztük a Tyrolit, a siaAbrasives, a Klingspor, a Husqvarna, a Berner és a Makita. Ez utóbbi már gyárt is tartozékokat és sarokcsiszolót is. Mihelyst felismerik a szakemberek a rendszer biztonsági és kényelmi funkcióit, egy újabb ipari standarddal bővülhet a Bosch portfóliója, amelyből mi, felhasználók nyerjük a legtöbbet.

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Robert Bosch Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!


Kapcsolódó dokumentum:


bosch-brushless-gwx-18v-10-sc-professional-akkus-szenkefe-nelkuli-sarokcsiszolo


Tetszett a cikk?