Makita BL motoros akkumulátoros sarokcsiszoló

Sok szakma közös nevezője kisgépek terén a sarokcsiszoló. Számos műveletre alkalmasak, és szinte minden szakterület egy kicsit a magáénak tekinti. Asztalos vonatkozásban is elmondhatjuk, hogy a szerszámosládákban fix helyet foglalnak. Pedig első ránézésre nem feltétlenül egy kifejezetten asztalosoknak szánt eszközről van szó. Ezelőtt 15 évvel egy asztalosműhelyben a vasaló nagyobb kérdőjeleket vetett fel, de ahogy tágul a felhasznált alapanyagok köre, úgy kerülnek be a műhelybe, vagy a szerszámosládákba is az újabbnál újabb eszközök, kisgépek.

A fúrógépek kábelmentesítése után gyorsan megkaptuk az akkus sarokcsiszolókat is. Hamarosan nemcsak kábelmentesen szikráztathattunk, de a kefementes technológia révén ezt még erősebben tehettük – és így tovább. S hogy mire használhatunk manapság egy sarokköszörűt? Kevés lenne ez a rovat, ha mindent felsorolnánk, inkább zárjuk le ezt a kérdéskört azzal, hogy számtalan probléma gyors – igaz, nem megfelelő kézben használva, azért veszélyes módon történő – megoldására. Nézzük meg, mit nyújt a két gép, mert ugye „flex és flex” között is óriási különbség van – főleg, ami a belbecsben rejtőzik.

MAKITA DGA514

A több mint 16 éves LXT- (Lithium-ion Xtreme Technology) technológiájú gép a 18 voltos rendszert használja áramforrásként. Ez azonban senkit ne tévesszen meg, kiforrott és még sokáig fejleszthető platform ez. A géptest 2,3 kg, s mint minden jelen rovatban bemutatott gép, maximálisan 125 mm-es szerszámokat fogad.


Fordulatszám-állító, valamint töltöttségkijelző és a „nagy nyomatékú mód” visszajelzője


Tájékoztató diagram a fordulatszámokról, felette az eltávolított szűrő


A gumiborítás és a test kialakítása kényelmes fogást biztosít

KEZELŐSZERVEK, FELÉPÍTÉS, ANYAGHASZNÁLAT

A korábbi modellekhez képest kecsesebb és formásabb lett a gép. Megmaradt azonban az a tulajdonsága, hogy az akkumulátor aljára helyezve is stabilan megáll. Az akkumulátor felett kapott helyet a fokozatmentes fordulatszám-állító. Ötös osztásban 3000-től 8500-as fordulatig állíthatjuk be a fordulatszámokat. Ehhez közel helyezték el a töltöttségjelzőt, s balra mellette a „nagy nyomatékú mód” visszajelzőt. Ez utóbbi egy bizonyos nyomaték felett aktiválódik, addig az úgynevezett „magas fordulatszámú módban” dolgozik. Igazából, bármennyire is próbáltam ezt a funkciót aktiválni, nem sikerült.

Ugyanitt kell megemlíteni, hogy elektronikus nyomatékszabályzót is beépítettek, amely egy bizonyos határérték felett letiltja a motort, ezzel balesetet előzhet meg. Az újraindításhoz ki kell kapcsolni a gépet. Amennyiben az akkumulátor lemerült és bekapcsolva hagytuk a sarokcsiszolót, a friss akku behelyezését követően nem indul el a gép. A teendő ugyanaz, mint a korábban leírtaknál.

A géptest enyhén ovális, jó fogást biztosít és a súlyelosztás is megfelelő lett.


Régi ismerős a jól bevált excenteres védőburkolat.

A kezelőszervek szimmetrikus kialakításúak, amelyek a jobb- és balkezeseknek is kedveznek. A vibrációcsökkentett markolat is áthelyezhető, biztos fogást ad. A védőburkolat a megszokott gyorszáras megoldást követi. Dedikált pozíciók nincsenek, de a rögzítése és a beállítás gyors és fokozatmentes. A nyak kialakítása lehetővé teszi különböző védő- és elszívóburkolatok felhelyezését, művelettől függően.

BIZTONSÁGI FUNKCIÓK

A gép tartalmazza az XPT- (eXtreme Protection Technology) technológiát, amely por- és cseppvédelmet biztosít. Automatikus sebesség- és nyomatékszabályzása révén (ADT) minden esetben garantált a megfelelő munkavégzés. Az AFT-technológia felelős azért, hogy a motort „letiltsa”, ha a sebesség hirtelen lelassul vagy megáll. Ami az egyik legjobb – amit sok gépből hiányolok, – az az elektromos motorfék. Mindenki találkozott már azzal, hogy nem tudtuk biztonságosan félretenni a gépet, mert a befogott szerszám még javában forgott. A burkolatok állítása is sokszor időkéslekedéssel történik, s ez adott szituációban idegtépő lehet. Nos, ennek vége, mivel a tengely egy nehezebb szerszám esetén is három másodperc alatt megáll.


A por- és cseppvédett ablak mögött rejtőzik az AWS stick

AWS-TECHNOLÓGIA

Az AWS (Automatikus vezeték nélküli rendszerindítás) nem más, mint a Makita Bluetooth-kapcsolatot létesítő szolgáltatása. Jelen esetben a géphez csatlakoztatott porszívó fog automatikusan bekapcsolni, majd lekapcsolni. Ehhez a géptestben helyeztek el egy kis rekeszt, amelyben egy kis stick foglal helyet. Ehhez nyilván olyan porszívóra van szükség, amely képes kapcsolatot teremteni Bluetooth-on keresztül. Vagyis párosítanunk kell a két eszközt.

Nem kell aggódnunk, ha nem rendelkezünk AWS-kompatibilis Makita, vagy más gyártó porszívójával. A Makita WUT02U vevőegységével, bármilyen automata indulásra képes porszívó alkalmassá tehető erre a funkcióra, csupán a készülék dugaljába kell csatlakoztatnunk, majd párosítani a készülékeket.

MIBEN MÁS AZ ÚJ AKKUTECHNOLÓGIA?

Az XGT-technológia gépei és akkumulátorai beépített programmal rendelkeznek, amely digitális kommunikációt biztosít az akkumulátor és a gép között. Ez teszi lehetővé, hogy az akkumulátor ne csak a géppel kommunikáljon, hanem a gép is információt küldjön az akkumulátornak. Ez megfelelő alapot nyújt a Makita XGT-nek a jövőben a még magasabb technológiai fejlődéshez. Az akkumulátor tokozása nagy teherbírású és az esetleges ütésekhez csillapító párnákat tartalmaz. Az XGT akkumulátorokat és gépeket úgy tervezték, hogy mostohább külső környezeti körülmények között is megbízhatóan működjenek. A gyártás során felhasznált elemeket, burkolatokat IPX4 minősítésű vízállósági és porvédelemmel látták el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gépek és akkumulátoraik ellenállnak a véletlenszerű fröccsenő víznek és a por okozta szen - nyeződési hatásoknak. Ha ez kevés lenne, akkor a töltési időt még nem is említettem: kevesebb, mint fél óra.

KONKLÚZIÓK


Makita WUT02U adapter az AWS-képesség létrehozásához.

A DGA514 egy igazi fenevad. Aki jelenleg is LXT akkucsaláddal rendelkezik javarészt, annak az akku nélküli csomag kötelező darab. Átgondolt és kiforrott konstrukcióval volt dolgom. Zártszelvények, izmosabb menetesszárak vágására, csiszolási és köszörülési feladatokra kiválóan alkalmas. Nagy előnye a BL-technológia számlájára írható egyenletes teljesítményleadás és a takarékos energiafelhasználás. Olyan szerkezeteknél, ahol az adott alkatrészben mechanikai feszültség sejthető, biztonsággal alkalmazható, még akkor is, ha tapasztalatlanok vagyunk, mivel a gép „megvéd” minket azáltal, hogy letiltja a motort. Ettől függetlenül ez a funkció nem korlátoz minket a munkában, csak ha baj van. A vezeték nélküli porszívóindítás lehetősége is hasznos lehet. Kerámiaburkolatok vagy beton vágásánál a megfelelő burkolattal pormentesen és kényelmesen tudunk dolgozni. Lamellás koronggal történő nem fémes alkatrészek megmunkálásánál is előnyünkre válhat a megfelelő elszívás. A hajtóműház kialakítása révén szűk helyekre is befér. A kiszedhető szűrők pedig nagyon praktikusak poros környezetben. Jól is végzik a dolgukat, könnyen tisztíthatók. Egyetlen hátrány a szerszám nélküli szerszámcsere hiánya, de ezt egy adapterrel pótolhatjuk.

Összességében egy karcsú, ám robusztus, jól kezelhető, nagy tudású gépet próbálhattam ki.


Makita GA005GM201

Amióta a Makita bejelentette az XGT akkumulátortechnológiáját, szerettem volna kipróbálni, hogy mire is képes. Fontos, hogy az XGT nem váltja, hanem vállvetve működik együtt a régebbi LXT-technológiával. Az XGT nem titkolt szándéka, hogy a vezetékes gépek teljesítményével megegyező, ugyanakkor nagyobb szabadságot biztosítson a felhasználóknak. Nézzük, sikerül-e?


Felépítés, anyaghasználat, kezelőszervek

Ami elsőre szembetűnik, az a méret. A géptest hosszabb és karcsúbb lett, nekem jobb fogást biztosított. A géptest kialakítása itt is szimmetrikus, ami nagyon jó dolog. A hajtóműház keskenyebb kialakítást és nemesített bevonatot kapott. Anyagfelhasználásban sem tért el a gyártó a megszokottól, minden porcikája az erőt sugallja. Az akkumulátor ferdén kapcsolódik a testhez. Ez a design számlájára írható, bár helykihasználás szempontjából egy pakolás esetében nem túl előnyös. Kezelőszervek tekintetében kicsit spártaibb a kép. Összességében egyetlen bekapcsológombot kapunk. A korábbi géphez hasonlóan a bekapcsolt állapotból kizökkenteni a gépet a gomb végének megnyomásával lehet, ami gyors és biztonságos módja a leállításnak.

Sajnos a fordulatszámunk fixen 8500 1/perc. Az XGT akkus gép természetesen szintén megkapta az XPT-, AFT-, ADT-technológiákat és az elektromos féket. Ezen felül erősített csapágyazásban is részesült a nagyobb teljesítmény miatt. A védőburkolat eltér a korábbi modellekétől és nagyon jó koncepciót takar. Megmaradt a szerszám nélküli állíthatóság, de immáron dedikált pozíciókat kapunk. Ahhoz, hogy oldani tudjuk a burkolat rögzítését, egy kis kart kell a gép hajtóműháza alatt benyomni. Ez egy igen stabil, erős rugós mechanizmust működtet.


Balra az XGT, jobbra a kistestvér LXT


Kapcsolókkal, tekerőkkel nem kényeztet el a GA005

KONKLUZIÓK

A GA005GM201 egy minden eddigi gépnél masszívabb, erőteljesebb sarokcsiszoló. Sajnos pár kényelmi funkció kimaradt belőle, viszont ezt a gyártó az erőteljes BL-motorral és a robusztus felépítéssel igyekszik ellensúlyozni. Az 1100 wattos hálózati teljesítménynek megfelelő akkus gép semmitől sem riad vissza. Vastag falú zárszelvények, építőipari alapanyagok, köztük kerámia, vagy betoncserép, profilok vágása nem jelent problémát.

Szerszám nélküli tárcsacserét itt sem kapunk alapból. Azonban a Makita 195354-9 cikkszámú Ezynut gyorsbefogójával ez kiváltható. Fontos megemlíteni, hogy a nálunk járt XGT sarokcsiszolónak létezik több szolgáltatást nyújtó változata (fordulatszám-szabályzás, AWS stb.).


A gép bal oldalán került elhelyezésre a burkolatpozíció gomb


Ezynut, ami könnyűvé teszi a szerszámcserét

A bemutatóra a gépeket a Makita Elektromos Kisgépértékesítő Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!


Kapcsolódó dokumentum:


makita-bl-motoros-akkumulatoros-sarokcsiszolok


Tetszett a cikk?