A Massive Tools állítható kétoldalas stábmarója

Amióta világ a világ, az alkatrészek élének elvétele, kerekítése mindig fontos műveletnek számít. Szériázás során nagy macerát jelent mind a négy oldal kerekítése. Sokszor már az könnyebbség lenne, ha nem négyszer, hanem csak kétszer kellene átengedni az anyagot a marógépen. A Massive Tools állítható stábmarója erre kínál megoldást. Elsőre feleslegesnek tűnhet a szerszám, de mihelyt több folyóméter azonos vastagságú lécet kell hatékonyan, jó minőségben megmunkálni, máris releváns, sőt kis túlzással kedvenc szerszámként üdvözölhetjük.


A dupla rádiuszú marófej, forrasztott lapkával.

A maró felépítése nagy szabadságot nyújt. Eleve kétféle sugarú ívet leszünk képesek létrehozni. A kisebbik 4,8, míg a nagyobbik 6,3 milliméteres. A marófejek között hézagoló gyűrűk és egy csapágy helyezkedik el. Ez utóbbi az egyik legjobb dolog a szerszám kialakításában, hiszen így akár alakos alkatrészek is megmunkálhatóvá válnak. Asztalba szerelt felsőmaróval, de akár kézből is dolgozhatunk. A szerszám megfelelően kiegyensúlyozott, nem tapasztalható vibráció. Természetesen a nagy hosszúság miatt 12-es befogópatronra lesz szükségünk.

Felmerülhet a kérdés, hogy nem bonyolult-e a kések közti távolság beállítása? A 18 darabból álló hézagoló gyűrűkből pár perc alatt végezhetünk a beállítással. Természetesen egy tolómérő szükséges a művelethez. 4,8 milliméternél az elérhető minimális távolság 18,3 mm, a maximális 36,8 mm. 6,3 milliméteres rádiusznál ezek az értékek 21,6–39,9 mm. A legkisebb távolság kismértékben csökkenthető, ha az egy milliméteres hézagolókat 0,7- re változtatjuk. Ennek az a kockázata, hogy a keletkező forgács beszorulhat a csapágy és a marófej közé. Ez MDF esetén nem befolyásoló tényező. A marókéshez 18 hézagoló gyűrűt és egy 7 mm vastag csapágyat kapunk. Ezekből gyakorlatilag bármilyen kombináció összerakható század milliméter pontosságga.


 

Meg kell jegyezni, hogy egyenes éleket steller mellett csapágy nélkül is megmunkálhatunk. Ilyenkor akár 8 milliméterrel szűkebbre is szerelhetjük a szerszámot. Azonban a vezetővonalzó beállítására nagyobb súlyt kell helyezni – és egy fésűt sem árt felszerelni.


Szétszerelt állapotban.

A termékeket a Mester és Hobby – Fotex Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. www.felsomarokes.hu

A cikk a Magyar Asztalos 2021. májusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


szerszamajanlo


Tetszett a cikk?