Flexibilis ék, az új munkatárs


Ablakok, ajtók beépítésekor a hagyományos faékeket szoktuk alkalmazni. Olcsó és egyszerű. Igaz, néha elkallódik, illetve nem pont olyan méretű vagy húzású kerül a kezünkbe, amire szükségünk lenne. További probléma, hogy az ék egyirányú, tehát emelni lehet vele, de süllyeszteni nem. Pontosabban nem akkor, amikor szeretnénk. Ha az ék szöge meredek, könnyen lazul a rázkódásoktól, ha kicsi a szög, akkor pedig az emelés átfogás csorbul. Persze az ellenékelés is megoldás, de közben a síktól is eltérhetünk, és sorolhatnám… A nagy tömegű keretekről már nem is szólva. Az ékek kiváltására egy jó alternatíva az emelőpárnák alkalmazása. Ezt az autótolvajoktól sikerült áthozni az épületasztalosok kitelepüléseire. Ezekhez is kell némi kompromisszum, főleg az áruk tekintetében.

Több mint valószínű, hogy Tobias Knieglnek is meggyűlt a baja a fent említett tradicionális és korszerű segédeszközökkel. A felső-bajorországi Warngauból származó asztalosmester kifejlesztette az egymáson elmozdítható páros műanyag éket, amely kalapács helyett egy bitfejjel működtethető.

A FlexKeil 13 születése 2013-ra datálódik. Előtte már régóta keresett egy kereskedelmileg is életképes megoldást, de a rendelkezésre álló segédanyagok egyike sem felelt meg a követelményeinek. − A két elemet össze kell kapcsolni valamilyen módon és fokozatmentesen állítani egy eszközzel. A beállításhoz ráadásul finoman és könnyen kell mozognia a két szembe forgatott ékkel. A harmadik fontos dolog, hogy a beállítás végeztével az egész szerkezetnek tartósan tartania kell a méretet – mondta Kniegl.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.