A könnyed mindenes

A Bosch ipari felsőmarói között hiányzó láncszem volt egy könnyen kezelhető, relatíve olcsó, mégis erős, megbízható belépő szintű gép. Ezt igyekszik pótolni most a Bosch a GOF 130-as típussal. A fejlesztés során a fő szempont a könnyű kezelhetőség, a megfelelő minőség és ár lehetett. Ezért lelhetünk fel a gépen több olyan megoldást, amit már korábban is láthattunk, de így egyben talán még sosem. Nézzük ezeket!

Legyünk túl a száraz számokon és utána rátérhetünk a tapasztalati oldalra. A gép súlya 3,5 kg, ez sem könnyűnek, sem nehéznek nem mondható. A teljesítménye 1300 watt, ezt viszont egy konstans elektronikával támogatták meg, ami sokat dob a gép használhatóságán. Az elektronika gyorsan reagál és nem ingadozik, stabil fordulatot és nyomatékot szolgáltat. A fordulatszámot fokozatmentesen állíthatjuk 11.000–28.000 1/perc között, ami kis átmérőjű marószerszám esetén is megfelelő forgácsolási sebességet eredményez. A marószerszámok maximális átmérője 40 mm. A befogópatronokból kettőt kapunk, 6 és 8 milliméterest. A szerszámokat 55 mm mélyen „márthatjuk” a munkadarabba.

A fő irány a klasszikus felsőmarógép-forma megtartása volt, de kicsit továbbgondolva. Ezt a két döntött markolat és a köréjük szervezett kezelőszervek teszik korunk elvárásainak megfelelőnek.

FELÉPÍTÉS, ANYAGHASZNÁLAT

Belépő géphez képest a szokásos Bosch-feelinget kapjuk. Minőségi műanyaggal és gumiborításokkal, szépen megmunkált alumíniumöntvényekkel találkozhatunk. A fő irány a klasszikus felsőmarógép-forma megtartása volt, de kicsit továbbgondolva. Ezt a két döntött markolat és a köréjük szervezett kezelőszervek teszik korunk elvárásainak megfelelőnek.

KEZELŐSZERVEK

A látszat néha csal – és a kevesebb mindig több. Annak ellenére, hogy kicsit spártainak tűnik a gép, ez csak látszat. Mint tudjuk, a Boschnál minden, ami piros, az tekeredik, fordul, benyomódik. Itt sincs ez máshogy.

A bal oldali markolatba integrálták a fordulatszám-szabályzót, így kézváltás nélkül tudjuk a művelethez igazítani a fordulatszámot. Ezen az oldalon kapott helyet a mélységet rögzítő kar is. Ez nem a szokásos módon rögzít. Lényegében folyamatos a rögzítés, inkább oldásról beszélhetünk. A szokásostól eltérő fordított működés elsőre furcsa volt, de hamar megszokható és nagyon erősen tartja a beállított méretet. A fogásvétel ilyenfajta állítása kisebb bemozdulást eredményez munka közben.


Kényelmes fogást biztosít a markolat.


A biztosító kart lefelé nyomva oldódik a rögzítés.

A jobb oldali markolatba csatlakozik felülről a hálózati vezeték, ami kellően rugalmas. A kapcsoló egy kombinált megoldással operál. A kapcsológombon túl itt egy további gombot helyeztek el. Ez felelős a véletlen elindítás kiküszöböléséért. Megnyomása nélkül a kapcsoló nem működtethető. Azonban, ha a bekapcsolást követően a biztosítógombot mélyebbre nyomjuk, elérhetővé válik a folyamatos üzemmód. Itt éreztem egy kis bizonytalanságot a kialakításnál. Túl mélyen kell a biztosítót benyomni, ami nem mindig sikerül. A szerszámcseréhez manuális tengelyreteszelést kapunk, ebben az árfekvésben ez teljesen megfelelő. Viszont a reteszelés, nem az a nyúlós, stabilan tartja a tengelyt. A kapott kulcs használata elsőre nem egy elegáns megoldás, lévén, lemezkulcsról van szó. Ám a hossza egyben garantálja, hogy a meghúzási nyomatékot nem fogjuk túllépni (legalábbis átlagos erejű felhasználókat feltételezve).


Elszívófej és a kis csavarja

A mélységütköző funkcionalitása nem lett túltolva. A finomállításról a felhasználónak kell gondoskodnia. Aki régi gépeken szocializálódott, annak ez nem jelent problémát, aki nem, annak ez egyfajta tanulási út lesz.

A MARÓTALP

A legkomolyabb előnye a gépnek a talpa. A mélységütköző revolverfeje 3 milliméterenként dedikált. Bevallom őszintén, egy korábbi gépemen volt ilyen és imádtam. Itt is kiválóan alkalmazható. A talpra elszívófej is csatlakoztatható két kis csavarral. Ezekre jó lesz vigyázni, mert nem hagyományos csavarok. Találunk még egy kis lehajtható védőablakot is. A hangsúly a lehajthatóságon van, remek ötlet a csavaros megoldásokkal szemben.

A Bosch elérhetővé tette ennél a gépnél a szerszám és központosítás nélküli felszerelést.

A talp 162 mm átmérőjű, csonkolt kör. A talpra három csavarral csatlakozik a műanyag védőlemez, ami nagyon szépen megmunkált és kellően strapabíró. A szélein még középjelölések is vannak, melyek megkönnyítik a maró beállítását. De ami ez alatt van, az maga a Kánaán. A géphez alaptartozékként kapunk egy 17 mm átmérőjű másológyűrűt. Ezek felszerelése többnyire szerszámot igényel, kivéve a felsőkategóriás marókat.


Két anyagból készített másológyűrű.

Nos, a Bosch elérhetővé tette ennél a gépnél a szerszám és központosítás nélküli felszerelést. Én, aki sokat dolgozom így, igazi megváltásnak éreztem ezt a megoldást.


Kicsit szétszedtem, talán nem derül ki…

A tartozék felszereléséhez a talpon egy kis kart kell elhúzni. Ez viszont nem piros színű, hanem fekete.

PÁRHUZAMVEZETŐ

A géphez kapott párhuzamvezető használható darab, de nem hinném, hogy gyakori társa lesz a gépnek. Sokkal inkább célszerű FSN sínrendszerrel használni. Az esetek 80 százalékában én nem is használok párhuzamvezetőt. Főleg másológyűrű, vagy csapágy mellett dolgozom, de mások szokásait nem ismerem. A lényeg, hogy funkcionális, de nem szép. Persze, ehhez csatlakoztathatunk körzőhegyet is.

KONKLÚZIÓK

Az utóbbi években a felsőmarók piaci szegmensében is megfigyelhető a specializáció. Élmarók, akkus gépek, igazi nagy vasak érhetők el. Lassan ott tartunk, hogy felsőmaróból is legalább négyet kell vásárolnunk a feladatoknak megfelelően. A GOF 130 Professional a nagyobb marók talpméretét és egy közepes maró teljesítményét adja, konstans elektronikával és kellően gyors állításokkal, megfelelő áron. A konstrukció nem megy bele rizikós megoldásokba. Persze a másológyűrű óriási meglepetés volt – és régóta kerestem is egy ilyen megoldással rendelkező gépet. Az ergonómia is megfelelő, kényelmes munkát eredményez, de tökéletes a mélységállítás rögzítése is.

Ha valaki ezt a marót nyomta volna a kezembe 25 évvel ezelőtt, akkor sok időt és idegeskedést takaríthattam volna meg magamnak.


Masszív talp és a másológyűrű

Minden kezdő, haladó, de még jó ideje praktizáló asztalosnak is ajánlom. És nem egyet, hanem mindjárt kettőt. Mert egy kiváló ár-érték arányú, könnyen kezelhető és megbízható maróról van szó. Akár az alkalmazottaknak is félsz nélkül kiadható, de a tanulók is szeretni fogják.

Sajnos a 10-es, vagy 12-es patron hiánya némileg árnyalja a képet, de pont ennél a gépnél próbáltam ki egy 8-as spirálkést sablonmaráshoz 28.000-es fordulattal bükkben. Nagyon jól teljesített. Ne feledjük, hogy a Bosch Professional tartozékokkal a gép tudása kiterjeszthető és a munka hatékonysága növelhető.

 

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Robert Bosch Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!


Kapcsolódó dokumentum:


a-konnyed-mindenes


Tetszett a cikk?