A pormentes munka élménye

Munkáink során egyre nagyobb szerepet kapnak a kézi kisgépek. A különböző forgácsolási eljárások közös velejárója a kisebb-nagyobb mennyiségű por és forgács keletkezése. Műhelyünkben ez különösebben nem jelent problémát, hiszen szinte mindenki felismerte már, hogy a jó elszívás nem csupán a munkakörülményeket javítja, de a megmunkált anyagok is jobb minőségűek lesznek. De mi a helyzet a helyszíni szerelések alkalmával?

A szituáció mindenki számára ismert és két fő részre osztható. Az egyik az elektromos hálózat megléte és elérése. Sok esetben nemhogy messziről kell hálózatot kiépítenünk, de ha több szakember vagy brigád is van az adott helyszínen, komoly viták forrása kerekedhet a hosszabbítók elvezetéséből, avagy a közös dugaljak használatából. És ez csak a jéghegy csúcsa. A sok kisgép sok kábelt is jelent. Ezek gubancolódnak, elakadnak, sérülhetnek. A stresszes beépítések, beszerelések így válnak rémálommá, pedig mi mindent előkészítettünk, leszabtunk, átgondoltunk és bekalkuláltuk a lehetséges helyzeteket. Azt is tudjuk, hogy egy beszerelés minimum 10 százalékos előre nem tervezhető kockázatot tartogat. És ebbe nem számoltuk bele azt, amikor a gépeink energiaellátása nem megoldott. A másik problémakör a helyszín tisztán tartása. Amikor a fehérre kifestett nappaliban kell szalagparkettát ragasztani, lehetetlen környezeti adottságokkal vegyítve… Nos, akkor hiányzik legkevésbé még egy villanykábel!


A két 18 V-os akkumulátoraljzat között helyezték el a 36 V-os akkut fogadó aljzatot

Nemrégiben én is így jártam. Nem tervezett áramszünet fogadott egy építkezésen, mivel a közeli útépítés munkálatai közben egy munkagép elcsípett egy földkábelt… Mondanom se kell, váratlan szituációba csöppentem. Szerencsére a legtöbb gépem már akkumulátoros és ebben a helyzetben kapóra jött a kipróbálásra kapott Metabo porszívó. Szokásunkhoz hűen, egy valódi élményalapú beszámoló következik

AKKUMULÁTOROS PORSZÍVÓ = HÁLÓZATI PORSZÍVÓ?

Akkumulátoros gépekből lassan már minden elérhető a piacon. A porszívók azért kicsit sokat várattak magukra. Pontosítva az ipari porszívók. A morzsaporszívók, vagy kisebb álló kivitelű többfunkciós társai már régóta a piacon vannak, de az igazán erős és teljes értékű ipari akkus porszívók szegmense nagy falatnak bizonyult. Mit is értünk ezalatt? Azt, hogy minimum tudja azokat a műszaki paramétereket a „farkinca” nélküli porszívó, mint a vezetékes társa. Nézzük, melyek is ezek! Az elszívási teljesítmény (maximális térfogatáram) 4000 l/ min. Ez egyébként három fokozatban kapcsolható, ami az akkuidőre is jótékony hatással van. A maximális vákuumra sem lehet panaszunk, mely 240.000 Pa. Nem SI mértékegységben ez 240 hPa vagy mbar (ezt a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért írom). A szűrőfelület 8600 cm2. A tartály űrtartalma sztenderd 25 liter. Szerencsére a Metabo nem egy teljesen új alapokra épített eszközt fejlesztett, hanem a már meglévő, jó konstrukciót gondolta át. Ennek megfelelően a régebbi modelleknél bevált szűrőzsákokat és szűrőket alkalmazza továbbra is. A felépítésről később írok részletesen. Az alcím megtévesztő lehet, mivel azt csak a műszaki adatokra értettem – ám talán mégiscsak ez lesz a világ első olyan akkus gépe, amely egy kiegészítő adapterrel „hálózativá” tehető. Ezt egyébként sokan igénylik, s valljuk be, lenne is létjogosultsága. A kapott információk szerint, ez a Metabónál elméletileg megvalósulhat.

Szerencsére a Metabo nem egy teljesen új alapokra épített eszközt fejlesztett, hanem a már meglévő, jó konstrukciót gondolta át. Ennek megfelelően a régebbi modelleknél bevált szűrőzsákokat és szűrőket alkalmazza továbbra is.

FELÉPÍTÉS, ELSŐ BENYOMÁSOK

Első ránézésre az ember egy szokványos porszívót sejt a burkolat alatt. Egyedül a főkapcsoló alatt elhelyezett akkutöltöttség- (kapacitás) kijelző árulkodik a gép energiaellátásáról. Súlya akkukkal 13 kg. Ebből az akkuk 2 kg-ot tesznek ki. Ha már akkumulátorokról írok: meg kell említenem, hogy bár két 18 V-os egységről működik a gép, igazából 36 V-os a rendszer. Ezért mód van a CAS-rendszer 36 V-os akkumulátorának az alkalmazására is.


Indulásra készen.


A csőcsatlakozás egy gumidugóval lezárható, amit egy véletlen gépdőléskor fogunk értékelni az autóban.

Hátul két nagyobb, elöl két fékes önbeálló kereket találunk. Ezek gondoskodnak a könnyed mozgatásról. A gép hordfüle jó fogást biztosít, s megfelelő súlypontban van. Ez azért érdemel említést, mivel a porszívót úgy tervezték, hogy minden tartozékot magán hordjon. Ehhez tartófüleket és egy polcot alakítottak ki. A négyméteres gégecsövet a gép köré tekerhetjük, míg a csöveket és az elszívófejeket a gép hátulján kialakított polcba rögzíthetjük. A tartófülek behajthatók, nehogy elakadjunk benne.

Van olyan gyártó, amely a csöveket a géptestben kialakított tárolórekeszbe száműzi. Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya. Én a Metabo megoldását abból a szempontból tartom előnyösnek, hogy mivel nincsenek takarásban a tartozékok, egyből látható, ha valami hiányzik. Egy helyszíni szerelés levonulásakor ez fontos szempont. Nyilván megfelelő odafigyeléssel a másik filozófia is működik, csak az a fránya kapkodási faktor… Az bizony tönkrevághatja a hétvégét, amikor kiderül, hogy elhagytunk valamit. A porszívóról elmondható, hogy kellemes megjelenésű, összetéveszthetetlen. Átgondolt ergonómiával rendelkezik és sok praktikus megoldást tartalmaz.


Ki kivel van?

KEZELŐSZERVEK

A kapcsolópanel a szokványosnál több gombot takar, de teljesen logikus a felépítés és a hozzárendelt funkció is. A középső módválasztó két irányban forgatható el. Balra az AUTOmatikus indítás választható ki, a már említett három teljesítmény valamelyikére kapcsolva. Ehhez azonban szükségünk lesz a Metabo Cordless Control eszközére. Erről bővebben írtunk a januári számban. A lényege, hogy nem kell semmilyen párosítás az eszközök közt. A rendszer márkafüggetlen. Mivel a jeladó a gégecsőre van helyezve, ezért egy másik művelet másik gépére áthelyezve az elszívást, nem kell semmilyen párosítást, dugaszolást végezni. A jeladó érzékeli a gép vibrációját és utasítást ad a porszívónak az elindulásra. A jeladó manuálisan is működtethető. Óriási előnye, hogy ha találunk a megmunkálás során maradványforgácsot vagy port, akkor ezzel aktiválva a porszívót, felszippanthatjuk azt anélkül, hogy a porszívóhoz kellene rohangálnunk. A 4 méteres, vagy az ennél hosszabb gégecső alkalmazásánál ez már nyomós érv. Az AUTOmata üzemmód a kiválasztását követően az utolsó porszívózástól számítva 10 órán át aktív. Ezután „elmegy aludni” a gép. A felébresztéshez vagy a főkapcsolóval kikapcsoljuk, majd újra bekapcsoljuk a gépet, vagy megnyomjuk a kapacitáskijelző gombját.

Jobbra tekerve a módválasztót, direkt bekapcsolást aktiválhatunk. Ebben az esetben is három erősségi fokozat érhető el.


Könnyen áttekinthető kezelőfelület

A jobb felső kapcsoló a szűrőtisztításért felel. Fontos, hogy az alatta lévő kapcsolóval együtt kell értelmezni a funkciót, mivel ez egy komplex rendszer, legalábbis az automata üzemmód tekintetében. Balra az automata üzemmód, jobbra a manuális tisztítás (itt nincs öntartása a kapcsolónak), középen a kikapcsolt állapot. Ez utóbbit akkor célszerű „bekapcsolni”, ha szűrőzsákot alkalmazunk, vagy ha élünk a nedves porszívózás lehetőségével.

A Metabo megoldását abból a szempontból tartom előnyösnek, hogy mivel nincsenek takarásban a tartozékok, egyből látható, ha valami hiányzik. Egy helyszíni szerelés levonulásakor ez fontos szempont.

Az alsó kapcsolót az adott gép elszívóburkolatának átmérőjéhez kell igazítani. A beállított érték alapján fogja az automatika üzem közben a tisztítást végezni.


A felső rész kialakításának köszönhetően, sima felületre helyezhető.


A tartály belseje a csatlakozóval.

Két dolog maradt hátra. Az egyik a tartály, a másik a szűrők tisztíthatósága. A gép a szokásos két fő részből áll. A tartályt két piros patentfüllel lehet leválasztani a felső résztől. Külön jó pont, hogy a felső rész az aljzatra helyezhető, mivel belső filteres, de erről kicsit később. Ha zsák nélkül használjuk a gépet, nagyon könnyen tisztítható. Pamut- vagy poliészterzsák esetén is gyors a csere. Egyedül a kis piros bilincsre kell vigyáznunk, amivel a poliészterzsák rögzíthető. A cső csatlakozása is itt található, ami bajonettes kialakítású, pár fokot kell csak forgatnunk a felrakásához. Fontos, hogy a normál 35 mm-es csatlakozás mellett nagyobb cső is csatlakoztatható.A felső rész tartalmazza az erőteljes Brushless-motort, ami a sok egyéb mellett a gép egyik legnagyobb erőssége. A kapcsolópanel alatt, a Metabo felirat mellett találunk egy kis elfordítható gombot. Ez egy zár, amit kinyitva a felső rész felhajtható és így elérhetjük a szűrőket.

Ezek egyébként a rázófunkciónak is köszönhetően rendkívül jól teljesítenek és „M osztályú” szűrést tesznek lehetővé. (Porok max. munkahelyi határértéke (AGW) ≥ 0,1 mg/m³, fűrészporok = M porosztály.)


A két szűrő könnyedén cserélhető.

KONKLÚZIÓK

A Metabo ASR 36-18 BL 25 M SC akkumulátoros ipari porszívó egy sokoldalúan alkalmazható ipari berendezés. Műhelyben, vagy helyszíni szerelésnél is hozzájárul a tiszta környezet fenntartásához és a biztonságos munkavégzéshez. Nem kell a kábelekkel bajlódnunk. Akkus gépeinket is megfelelően szolgálja ki, de az aljzat portalanításakor, vagy az egyéb módon keletkező szennyeződésektől is megszabadít minket. A kipróbálás során gérfűrészre, merülőfűrészre, szúrófűrészre is gond nélkül csatlakoztattam, pedig eltérő gyártók termékei voltak. 70 négyzetméter estrich aljzatot porszívóztam fel, illetve egy garázs műgyanta padlóját, ahol a gépekkel dolgoztam. Külön megváltás a Cordless Control, ami bármilyen energiaellátású géppel együttműködik – köztes takarításoknál is. Csupán a hátam mögé nyúltam a csőért és egyből tudtam indítani a porszívót.

A Brushless-motor erős és takarékos. A két 18 voltos, egyenként 10 Ah-ás akkuval egy egész napot tudtam dolgozni. Ráadás, hogy a szokásos erős porszívóhang sem tapasztalható. Meglepett, hogy az akkumulátortöltővel a csaknem teljesen lemerült akkukat két órán belül teljesen feltöltötte, pedig 10 Ah-ról beszélünk. A porszívó méreteit tekintve nem mondható kicsinek. 400 mm széles, 450 mm mély és 575 mm magas, mégis kön - nyen kezelhető. Egy viszonylag szűk, húzott lépcsőt is többször megjárt a napok során, de a súlypontjának hála, nem kellett a festőket visszahívni. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki sokat dolgozik helyszínen, de azoknak is, akiknek a műhelyében távoli munkaállomások között kell hatékony elszívást biztosítani és unják a dugaszolásokat.


Robusztus megjelenés, hatékonyság jellemzi.

A porszívó fenntartása sem eget rengető. A gyári zsákok és szűrők hosszú élettartamúak. Moshatók is, a motorvédő szűrővel egyetemben. Nem egyedi termékekről van szó, ezért beszerzésük sem okoz problémát.

 

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Metabo Hungária Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!


Kapcsolódó dokumentum:


a-pormentes-munka-elmenye


Tetszett a cikk?