Sokoldalú, masszív és meggyőző gép

Noha a DeWalt akkumulátoros asztali körfűrésze nem a legfrissebb modell a piacon, népszerűsége a mai napig töretlen. Ennek részben az lehet az oka, hogy a jól bevált DWE7485-ös vezetékes alapmodellből fejlesztették tovább. Nem is akárhogyan, s a világon elsőként. A nálunk járt gép a mai napig felveszi a versenyt bármelyik hasonszőrű társával, ezért kicsit vizsgáljuk meg felhasználói oldalról. Nyilván sokunkat az akkumulátoros energiaellátás és a vele együtt dolgozó kefe nélküli motor adta teljesítmény foglalkoztat. Van élet az aszinkron motorokon túl, viszont a gép szolgáltatásai mellett sem mehetünk el szó nélkül.

ASZTALI KÖRFŰRÉSZEK LÉTJOGOSULTSÁGA

Amikor első ízben hallottam az asztali körfűrész kifejezést, a hátamon futkosott a hideg. Számomra a körfűrészgép szent és sérthetetlen, minimum mázsa, de inkább féltonnányi tömör acél és erő. Olyan gép, amire ha felrakok egy háromcolos erdeifenyő, vagy tölgyfa pallót, az nem kérdez, teszi a dolgát. Amikor a süvítő hasító lap beleharap az anyagba, az nem torpan meg, de én azért óvatosan a hasítóék eléréséig finoman tolom az anyagot. Majd, mint egy csibész kissrác, aki kacérkodik a palackba zárt szellemmel, elkezdem növelni az előtolást, hogy tudjam, érezzem, mit bír a vas… Évekig szinte csak műhelymunkáim voltak és tökéletesen megfeleltek az asztalos körfűrészek és lapszabászok az igényeimnek. Aztán a válság idején jöttek olyan munkák, ahol kitelepülésre volt szükség, s ezzel együtt gépbeszerzésekre is. Akkor kezdtem vágyat érezni egy kompakt, de nagy tudással rendelkező, kis méretű, hordozható körfűrészre. Nyilván nem laminált lapot vagy gerendát akartam a helyszínen megmunkálni. Az első komolyabb gépekre még pár évet várni kellett, pedig az ELU már a ’90-es évek derekán gyártott hasonló, igaz, kétfunkciós állványos masinákat. Ezek egyébként a mai napig teszik a dolgukat. Igaz, viszonylag nehezek és foglalkozni is kell velük. Nehéz elfogadnunk, de kisebb műhelyeknek (de igazából minden területen) egy kötelező szerszámgép kellene, legyen az asztali körfűrész. Legalábbis észszerűnek érezzük, de a szakmai neveltetésünk egyfajta gátat szab, mert unortodoxnak hat. Pedig minimum két okból is könnyebb lenne az életünk.

Nehéz elfogadnunk, de kisebb műhelyeknek (de igazából minden területen) egy kötelező szerszámgép kellene, legyen az asztali körfűrész.

Az egyik, hogy az elmaradt alkatrészeket gyorsan lehet velük pótolni anélkül, hogy a nagytestvéren átállást kellene végrehajtani (szerszámcsere, steller, magasság, szögállítás), vagy valakit arrébb tessékelni. A kisebb méretű alkatrészek megmunkálása is sokkal kényelmesebb. A másik, hogy helyszíni szerelésekkor nyugodtan támaszkodhatunk egy ilyen gépre. Bármennyire is előkészítettük a feladatot, mindig elhangzik az a mondat, hogy „országomat egy körfűrészért” (III. Richard után szabadon). És tényleg. Ahányszor ezt mondtam vagy hallottam, s kapnék utána egy olyan papírfecnit, melyen Széchenyi arcképe néz rám, már lenne egy ilyen gépem.


Indulásra készen, minden a helyén.

DE MIÉRT AKKUMULÁTOROS?

Mert menő! Jó, nyilván nem ez a domináns ok, de az utóbbi időben, amikor előkerülnek a vezeték nélküli szerszámok a furgonból, mindenkinek leesik az álla. Persze vannak szkeptikusok is, de őket hamar ki lehet billenteni ebből az állapotból, csak legyenek feltöltve az akkuk. A Metabo akkus porszívó kapcsán írtam az áramszünetről, ami az egyik ügyfélnél fogadott. Ehhez egyébként hozzá kell szoknunk. Egyre több az építkezés, az állami vagy a privát szféra által finanszírozott beruházás. Vannak területek, ahol az infrastruktúra elöregedett és ebbe a villamos hálózat is beletartozik. A nyugati határszélen (is) egy kisebb szél képes a sötét középkorba visszaröpíteni a lakosság egy részét. A napszak teljesen mindegy, a lényeg, hogy az oly természetes áramszolgáltatás kimaradása hirtelen nyomasztó hátráltató tényezővé alakul át, s ilyenkor próbáljuk kimaxolni azt a hátralévő időt, ami bizonytalanságával nyomja rá bélyegét az adott napra. Igyekszünk alternatív áram nélküli tevékenységeket végezni, de hamar szembesülünk vele, hogy ez sokszor lehetetlen. Na, ekkor is hasznos, ha van mivel visszahozni a kiesőnek látszó munkanapot. Sokszor már az lendületet ad a munkának, ha van mivel dolgozni és nem kell levonulni a helyszínről. Az, hogy ezáltal pedig hősök lehetünk az ügyfél szemében, mindent megér.

ELSŐ BENYOMÁSOK

A kissé szentimentális bevezető után nézzük a gépet! Első benyomásról igazából nem tudok beszámolni, mivel az alapgéppel (DCS7485) már korábban is volt némi kapcsolatom. Kompakt kialakítása és bizonyos megoldásai vitathatatlanul a mai napig megállják a helyüket. A gép 22 kg körüli súlya nem tér el különösebben a versenytársak gépeitől. Az asztal és a hegesztett csőváz kialakítása robusztusságot kölcsönöz a gépnek.

A gép 330 milliméter magas, de csak abban az esetben, ha a vezetővonalzó és a hasítóék le van szerelve, illetve a körfűrészlap süllyesztett állapotban van. Így könnyen szállítható, „rejthető” akár a párunk elől is. Az egész gép 610x610 milliméteres alapterületen elfér. Az asztal 485x485 mm, de kisebb kinyúlások vannak a sarkokon, amitől csak kellemesebb az összhatás.


A fűrész emeléséről is acél kúpkerekek gondoskodnak, és külön rudazaton csúszik az aggregát.


A vezetővonalzó rögzítése egy állítható erejű, elnyűhetetlen excenteres mechanikát kapott, acélból!

A kiegészítők és szerszámok elhelyezése, tárolása szintén átgondolt. Minden kéznél van a megfelelő műveletek elvégzéséhez. Egyedül a tartalék körfűrészlap nem kapott helyet.

MOTOR ÉS AKKUMULÁTOR

A DCS7485T2 egy speciálisan kialakított háromsoros, 18/54 voltos akkuját alkalmazza. Ennek technikai részleteit most nem fejtem ki, de a DeWalt FLEXVOLT-rendszer egy eleve izgalmas akkutechnológia. Én két 6 Ah-ás akkut kaptam a géphez, s amíg az egyik töltődött, addig a másik tette a dolgát és meghajtotta a Brushless-motort.

FELÉPÍTÉS, ANYAGHASZNÁLAT

Amikor 2017-ben megjelent a sorozat, még nem volt érezhető a gyártók minimalista anyagfelhasználásra való törekvése. Rengeteg az acél a gépben, de a súlyhatárok megtartása miatt a műanyagok és alumíniumöntvények száma is jelentős. Amolyan egyensúlytészta, csak ez nem piskóta. Acélból készültek: a csőváz, a forgó, csúszó, rögzítő mechanizmusok. Alumíniumot alkalmaztak az aggregátnál, a stellernél, az ajaklemeznél és a vezetővonalzót mozgató vezetősíneknél. A burkolatok, kapcsolók, lábelemek, tekerők pedig ABS-anyagúak. A mellékelt képeken minden világosan kivehető, semmit nem bíztak a véletlenre. Maga a fűrészaggregát egy komplex egységet alkot és még a megfelelő burkolatokra és a biztonságtechnikai eszközök elhelyezésére is nagy súlyt helyeztek. Eleve nem egyszerű egy szögbe dönthető szerkezetet úgy kivitelezni, hogy a burkolat megfelelően zárt maradjon. Ebben az esetben ezt egy flexibilis szövettel oldották meg, így az elszívás is jó hatásfokkal működik.

KEZELŐSZERVEK

A kezelőszervek jól strukturáltak, járásuk könnyed, de határozott. Az emelés, süllyesztés finoman működik, illetve a szögállítás is precízen megoldható. -2°-tól 48°- ig nyílik lehetőségünk a szög alatti vágásokra. Itt arra kell figyelni, hogy alaphelyzetben 0–45 fokig tudjuk beállítani a gépet. Ha szükség van a szögtartomány kiterjesztésére, úgy az állítható szögütközőt oldani kell egy csavarhúzóval.


A körfűrészlapot egy strapabíró szövet öleli körbe. Az ajaklemez alumíniumöntvény és egy excenteres megoldással könnyen kiemelhető. Egyébként szintezhető is az asztal síkjához.

Egyedül a bekapcsoló gombbal gyűlt meg a bajom. A vészkapcsolóval egybeépített kapcsolónál az a jelenség állt fenn, hogy a vészkapcsolóként szolgáló rugós fedelet visszaengedve, egyből leállt a gép. Ezt a kapcsoló viszonylagos érzékenységének tudom be.


A főbb kezelőszervek.


A vese alakú szögütközőt kell eltekerni, hogy a szögvágást ki tudjuk terjeszteni.

VEZETŐVONALZÓ

A gép stellere egy külön kalandregény. Az asztali körfűrészek egyik legnagyobb konstrukciós hibája a pontatlan vezetővonalzó-mechanika. Ez többnyire egyoldalú rögzítést takar és ebből kifolyólag nem mindig stabil, s nem minden esetben párhuzamos a szerszám síkjával. A DeWalt szakított a régi megoldásokkal és egy szinkronizált, kettős rögzítésű stellert konstruáltak. A rögzítésért egy kar a felelős és mindkét oldalt rögzíti. A méret beállításáért pedig egy fogaskerék– fogasléc kombó felel. Tapasztalataim szerint évek után is pontos, működőképes a konstrukció, még elhanyagolt karbantartás esetében is.


Az asztal alumíniumból készült, és egy „T” nútot is kapott. A skála jól olvasható és a szálkereszt is állítható.


A lehajtott kisebb steller a bal oldalon.

További jó pont, hogy a steller jobbra és bár korlátozottan, de balra is felhelyezhető. A megfelelő pozícióról egy-egy stift gondoskodik. A vezetővonalzó egy lehajtható, alacsonyabb részt is magában foglal, ami kisebb keresztmetszetű anyagok fűrészelésénél hasznos. Ennek egyébként két dedikált állása van. Az egyik az asztal síkjára érkezteti, míg a másik állásban az asztallal egy síkba kerül a felső lapja. Ez akkor hasznos, ha vékony, hajlékony lemezt vágunk nagy szélességben – és félő, hogy a nagy steller alá csúszik az anyag.

Egyedül a vonalzó felcsatolása okoz kisebb problémát, mivel a fémhorog nem minden esetben találja meg a helyét. Gyakorolni kell, nincs mese. Ami nagyon figyelemre méltó, hogy az egymáson csúszó alumíniumprofilok közé egy kopásálló műanyag betét is került, ami megkönnyíti az elmozdulást és megakadályozza a kopást.


A gép hátulja. Fogasléc, evolvens fogazású fogaskerékkel, szerelőkulcsok és keresztvonalzó.

VÉDŐBERENDEZÉSEK, BURKOLATOK, KIEGÉSZÍTŐK

Már esett szó a vészkapcsolóról, ami akár térddel is aktiválható. A védő- és elszívóburkolatokra sem lehet panaszunk. Még aktív elszívás nélkül is kifejezetten hatékonyan „dobja” kifelé a forgácsot a gép. Ettől függetlenül, egy jobb porszívóval a keletkező fűrészpor jelentős része elszívható. Kétféle hasítóéket kapunk a fűrészhez. Az egyik felső védőburkolattal van ellátva. Elsőre kicsit furcsa lehet az átlátszó, kétfelé osztott sisak. Ez a szögállításnál fog jó szolgálatot tenni. Egyáltalán nem zavaró, de maga a sisak három elemből áll, a középső felelős az elszívásért és a felcsapást is meggátolja.

A másik hasítóék a falcolást, nútolást vagy dupla átvágást teszi lehetővé. A gép 65 milliméteres vastag anyagot tud átvágni, de tudjuk jól, hogy vannak esetek, amikor a 125-ös gerendát is ketté kell tudnunk vágni. Erre a feladatra ezt az éket kell felszerelni. A hasítóékek cseréje pár mozdulat és nem igényel sem szerszámot, sem beállítást. Csak a sárga tekerőt kell megtalálnunk a gép hátulján az asztal alatt.


Elszívás nélkül is hatékonyan.

A steller küldő oldalán kapott helyet a tolófa, ami sokkal inkább toló-műanyag, de mindig kéznél van. A kialakítása kellő biztonságérzetet nyújt.

A keresztvonalzó talán a gép fekete báránya. Kicsi és az asztal hossza nem teszi lehetővé, hogy szélesebb anyagokat is tudjunk darabolni. Én inkább csak végszükség esetén használnám, akkor is egy kis módosítással. A műanyag vonalzóhoz rögzítenék egy 15 mm vastag rétegelt lemezt, amivel stabilabb ütköztetést biztosítanék.

A gép „nyomokban piktogramokat tartalmaz”. Vagyis minden kezelőszervet vagy tartozékot a használatukról egyértelmű képes információkkal láttak el. Vagyis a használati utasítás bemagolása nem szükséges a használathoz, de a tanulmányozása igen.


Elsőre furcsának hat a védősisak, de kiválóan működik.

FEJLESZTÉSI POTENCIÁL

A DCS7485T2 csak úgy, mint a vezetékes rokonai, nagy tuningpotenciállal rendelkezik. Az asztallapot kiterjeszthetjük. Mivel a gép geometriája lehetővé teszi a könnyű illesztést, ezért gyakorlatilag egy lefutóasztalt és egy oldalasztalt is építhetünk a gép köré.

Egy sűrűbb fogazású körfűrészlappal szebb felületet is létrehozhatunk.

Itt ügyeljünk arra, hogy keskeny vágásrésű lapot válasszunk. Igaz, ilyenkor némi üzemidő-csökkenéssel kell számolnunk. A „T” nút lehetővé teszi egy keresztkaloda fogadását, amivel a keresztvágást pontosabbá tehetjük.


Tolófa és piktogramok a stelleren.


A keresztvonalzó teszi a dolgát, de igazából nem ez a gép erőssége.


Egyszerű keresztszán „T” nútban.

Mindezeken túl a gyári állvány beszerzése is logikus lépés lehet.

KONKLÚZIÓK

A gép erős, jól használható és kiváló tulajdonságokkal bír. Bár típustörténete régre nyúlik vissza, ez azt erősíti, hogy sikerült a fejlesztőknek egy időtálló, strapabíró konstrukciót megalkotniuk. Annyira, hogy több más fejlesztés is a mai napig ezekből az ötletekből táplálkozik. Az anyagfelhasználás és a méretezés tartós igénybevételre lett tervezve. Senkit ne tévesszen meg az akkus meghajtás. Kétcolos erdeifenyővel és tölgyfával is kipróbáltam a gépet. Engem meggyőzött.

Kinek ajánlom? A legnagyobb felhasználási terület az a helyszíni szerelés, ahogy a bevezetőben is írtam. Emellett műhelyben, távol a konnektoroktól, vagy kertben történő lombház készítésénél is sokoldalúan alkalmazható. A 210 milliméteres körfűrészlapok nem tartoznak a kifejezetten drága szegmensbe. Ezért lehetőség nyílik több szerszám beszerzésére és használatára. A szerszámcserét is könnyen elvégezhetjük a mellékelt kulcsokkal. A gép fejlesztési lehetősége is jó alternatíva induló műhelyeknek, de ez a vezetékes társaira is érvényes. A DeWalt akkumulátoros körfűrésze egy kifejezetten kellemes benyomást keltő masszív, sokoldalúan alkalmazható gép.

 

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Stanley Black and Decker Hungary Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!

Forrás:https://www.woodsmith.com/article/easy-to-build-crosscut-sled/


Kapcsolódó dokumentum:


sokoldalu-massziv-es-meggyozo-gep


Tetszett a cikk?