Egy álom vált valóra

Az élmarók népszerűsége az elmúlt években töretlen volt. 2018-ban érkezett az első akkumulátoros változat, amely elindított egy kisebb lavinát. Szinte minden kisgépgyártó azonos koncepciót követett és a meglévő adapterparkot, valamint a géptestet felhasználva hozta létre a saját akkumulátoros élmaróját. Ezzel egyetemben a termékpaletták szélesedtek, a felhasználók pedig elégedetté váltak. Ennek több oka is volt. Természetesen a vezeték elhagyása könnyedséget, szabadságot adott, a meglévő talpak, kiegészítők alkalmazása pedig költséghatékonyságot eredményezett. Az üröm az örömben az akkumulátor miatti súlypont eltolódása volt (sajnos nem a talp irányába), ami élmaróként alkalmazva nehezíti a munkát, szokni kell. Egy másik dolog, hogy a gyártók nem tudták, vagy nem akarták az élmarók után teljes értékű felsőmarókkal elárasztani a piacot. A kis kávédarálók szerszámbefogási kapacitása és teljesítménye kevésnek bizonyult nagyobb forgácsleválasztás, vagy hosszabb szerszámok esetében. A Hikoki kicsit csendben ugyan, de meglépte azt, amit senki más a piacon és a világon: elsőként alkotta meg azt a felsőmarót, amely minden eddigi vágyunkat hivatott kielégíteni. Ezt a gépet volt alkalmam pár hétig kóstolgatni, megismerkedni vele.

ISMERKEDÉS

A gép Hitboxban érkezett. A csatok könnyen járnak, az ember első ujjperce nem szenved természetellenes alakváltozást, miközben kinyitja a dobozt. Mint izgatott kisgyerek, úgy ragadtam magamhoz a 3,4 kilós gépet és már fel is helyeztem az akkut, majd indítottam. Miután a motorfék „megfogta” a tengelyt és a halk egyenletes gázturbinahang is alábbhagyott, átjárt az az érzés, amikor az agy megálljt parancsol a szívnek. Ki kell élvezni minden pillanatát ennek a pár napnak, amíg a gép nálam van. Nehéz volt, ezt szögezzük le! Annyi jót hallottam a gépről, hogy kicsit szkeptikusan álltam a dolgokhoz, és a szokásos műveleteimet rendre végigjátszottam a kis „kurtafarkúval”. Hozzáteszem, több éve gyűrök egy M12V2-es modellt, ami ugyan nem ez a kategória, hiszen a Hikoki zászlóshajója olyan, mint Optimusz fővezér. Elpusztíthatatlan.


Semmi sincs túlgondolva. A revolverütköző és a tengely reteszelése is egy oldalra került.

A kiforrott technikai megoldásokat preferálták, némelyiken kicsit javítottak. Látszik, hogy a cél valóban az volt, hogy az első és használható teljes értékű felsőmaró legyen és ne csak egy négyzet, amit kipipálhatnak a szortimentben.

FŐBB KEZELŐSZERVEK

Az egész gépet átjárja a letisztultság. Semmilyen felesleges kockázatot nem vállaltak a tervezők. A kiforrott technikai megoldásokat preferálták, némelyiken kicsit javítottak. Látszik, hogy a cél valóban az volt, hogy az első és használható teljes értékű felsőmaró legyen és ne csak egy négyzet, amit kipipálhatnak a szortimentben. Az ergonómia követi a klasszikus receptet, de kicsit sikerült javítani rajta. Eleve ez egy kétkezes gép, ezért két markolatszarvat kapunk. Ezek hihetetlenül jó szögben és méretben lettek megformázva. A markolat borításai kényelmesek és csúszásmentességet biztosítanak. A bekapcsoló gombnak három állása van – és a kivitelezés is zseniális.


Markolatba integrált, hármas funkciójú kapcsoló.

A kapcsoló egyszerre tartalmazza a véletlen elindítás, a pillanatkapcsoló és a folyamatos üzem funkciót. Működését nem ecsetelném, mivel magától értetődő, mégis innovatív megoldás. A kapcsoló egyébként könnyen, de határozottan működik, kifejezetten kellemes érzete van.

A kívánt fordulatszámot egy hatos osztású forgótárcsán állíthatjuk be. Ezt a géptestbe helyezték el, kicsit takart helyre, azonban a véletlen elállítódás kizárt.


Párhuzamvezető és a gép felénk eső része – a fordulatszám-állítót a vezetőoszlop fölé helyezték.

A marótengely reteszelése a Hikoki gépekre jellemző helyre, a csapágyazás közelébe került. Vakon fellelhető és határozott rögzítést biztosít.


Hagyományos ütközőpálca, melyen a relatív- és finomállító is megtalálható. Jól látható a csonkolt kör alakú talp is.

SZERSZÁMCSERE

A szerszámcsere alkalmával válik világossá, hogy a gépet nem egy péntek délutáni műszak alkalmával tervezték. Apróság ugyan, de a befogópatron oldása és meghúzása közben a géptest nem illeg-billeg. Ennek oka, hogy a géptalp oldala és a két markolatszarv teljes síkban felfekszik. A géphez 6 mm-es redukálóhüvelyt, valamint egy 8-as és egy 12 mm-es teljes értékű befogópatront kapunk.

MÉLYSÉGÁLLÍTÁS

A kis kávédarálókkal szemben a talp és a géptest egy egységet képez, ami a hagyományos konstrukciókat követi. A vezetőkön szabályosan siklik a gép, ami ebben a kategóriában hatalmas előny. Az ütköző nem rendelkezik finomállítóval, de az ortodox gépbeállítást ismerőknek ez nem okoz problémát. A talpon megtaláljuk a szokásos revolverütközőt. Három lépcsőből kettő csavar ellenében állítható. Itt nem beszélhetünk előrelépésről. Bevált megoldásokkal operál a gyártó. Egy biztos, tönkre nem fog menni. A rögzítőkar eltér a szokásostól. Egy derékszögű kart kapunk, ami minden helyzetben könnyű oldást és rögzítést tesz lehetővé. A gép talpa egy 150 mm átmérőjű csonkolt kör.

A géphez egy hagyományosnak mondható strapabíró és relatíve finomállítható stellert is kapunk. A párhuzamvezető alumíniumöntvény, mely két 8 mmes köracélt fogad, melyet a szokásos furatokba tudunk csúsztatni a géptalpon.


Stabil, nem lötyögő párhuzamvezető, némi fejlesztést mi magunk is végezhetünk, a nagyobb felfekvés érdekében.


A marótalp kialakítása és a vezető rögzítését biztosító csavar a rugóval.

PÁRHUZAMVEZETŐ

A géphez egy hagyományosnak mondható strapabíró és relatíve finomállítható stellert is kapunk. A párhuzamvezető alumíniumöntvény, mely két 8 mm-es köracélt fogad, melyet a szokásos furatokba tudunk csúsztatni a géptalpon. A talpon található rögzítőcsavarok alól kihagyták a rugót, ezért azok kitekeredhetnek, elveszhetnek. Ám mint kiderült, van rugó, csak a kiegészítők csomagolásában kell keresni. Ez a csomagolás egyébként kritikán aluli. Az öntvény fogadja a finomállítóval ellátott vezetőt. Ránézésre semmi komoly, azonban közelebbről megvizsgálva, egy elég vastag és merev holmival van dolgunk. Sajnos, felületvédő papucsokat nem mellékel a gyártó, de ezt magunk is elkészíthetjük a saját igényeinknek megfelelően. Ehhez akár akrillemezt is használhatunk. Körvonalzót nem kapunk a géphez.

ELSZÍVÁS ÉS MÁSOLÓGYŰRŰ

A dobozban találunk egy mélyhúzott 18 mm-es másológyűrűt. Ennek felszerelése egyszerű, ugyanakkor nem szerszámmentes. Keresztélű (PH2) csavarhúzóra lesz szükségünk. A másológyűrűn két sliccelés is van, a koncentrikus befogatás megkönnyítésére. Ne ijedjünk meg, a csavar túlnyúlik a talpon. Ide kell csatlakoztatni az elszívóburkolatot. Itt éreztem első ízben, hogy a fejlesztők elkezdtek pihenni. Az elszívóburkolat csak abban az esetben szerelhető fel, ha a csavarok a helyükön vannak (a másológyűrűnek nem kell felszerelt állapotban lennie) és a marószerszám még nincs rögzítve. A burkolat rögzítése két kisebb kézikerékkel történik. Ezek kialakítása igényes, ám rövid időn belül ezek lesznek a legkeresettebb részei a műhelynek, ha egyszer leesnek, vagy elgurulnak. Ezt a megoldást nem mondanám méltónak a géphez. Az elszívási teljesítmény megfelelőnek mondható, ha a másológyűrűt nem használjuk.


A két Philips csavart javaslom, hogy cseréljük le belső kulcsnyílásúra.


Másológyűrű, elszívóburkolat, redukálóhüvely, befogópatron. A villáskulcs inkább dísztárgy…


Kis méretű kézikerék rögzíti az elszívóburkolatot.

AKKUMULÁTOR ÉS MOTOR

Bár a Hikoki a Metabo érdekeltsége, mégsem csatlakozott a Metabo CAS-rendszerhez. Ezért a saját MultiVolt rendszerét alkalmazza. A normál 18 volt, 5 Ah-ás akkut a gépre csatlakoztatva bizonyos cellákat sorba köt és ezért 36 V-os áramforrásként működik. Nyilván a kapacitás feleződik. Ennek ellenére a gép még nagyobb terhelés esetén sem torpan meg. 16 mm-es rádiuszmarót alkalmazva nem sikerül tiltást elérnem, és a háromélű spirálkéssel (12 mm) is vidáman elboldogult.

A géptest egy Brushless-motort rejt, ami nyomatékos, halk, és a 11.000–25.000 1/perces fordulatszám-tartományban egyenletes teljesítményt ad.


A Hikoki (Hitachi) Li-ion töltője, ami minden akkuhoz megfelelő. A piktogramok magukért beszélnek.

KONKLÚZIÓK

A Hikoki egy olyan piaci szegmenst fedett le az M3612AD felsőmaróval, amit eddig az újragondolt akkus élmarókkal próbáltunk megoldani, kisebb-nagyobb sikerrel. A gép súlypontja az akkumulátor elhelyezésének ellenére megfelelő. Az 50 mm-es mélységi löket megfelelő, és a fordulatszám-tartomány is alkalmassá teszi nagyobb átmérőjű és profilban gazdag marószerszámok használatára. A csapágyazás is ennek megfelelően lett kialakítva. A gép anyagválasztása nagyon átgondolt és sok öntvényt tartalmaz. Ergonómiája minden szempontból új irányt ad, pedig első ránézésre szokványosnak mondható. A párhuzamvezetőn és az elszívóburkolaton kicsit lehetett volna még finomítani. A gyári villáskulcs azonban gyakorlatilag csak vészhelyzetben alkalmazható, mivel a feje nincs megdöntve. Ebből kifolyólag mindig elakad.

A 12 mm-es befogópatron teszi fel az „I”-re a pontot.

A magam részéről mindenkinek ajánlom ezt a gépet, aki szeretne egy vezeték nélküli, univerzálisan használható gépet. A kiegészítők terén kell csupán kisebb kompromisszumokat kötnünk, de ez a gép mindenkit le fog venni a lábáról. Jelenleg három formában kapható:

  • M3612DA-BASIC − Csak gép, akku és töltő nélkül
  • M3612DA-MV-HSC – Gép + 5 AH akku és töltő + HITBOX
  • M3612DA-BASIC-HSC − Csak gép, akku és töltő nélkül + HITBOX

Így mindenki megtalálja a magának legmegfelelőbb „kiszerelést”, ha például már rendelkezik rendszerakkumulátorral, s csak a géptestet szeretné. 


Kapcsolódó dokumentum:


egy-alom-valt-valora


Tetszett a cikk?