Kipróbáltuk a BOSCH GTS 18V-216 Professionalt

Az akkumulátoros asztali körfűrészek piacától ez idáig a Bosch távol maradt. Nem is olyan régen fedeztem fel, hogy a Bosch is kijött a maga vezetékmentes modelljével. Ez azt jelenti, hogy a jól bevált konstrukción érdemben nem változtattak, csupán a meghajtó egység kapott egy kiváló szénkefe nélküli motort. Nagy izgalommal tettem állványra a gépet és kezdtem el vele a munkát.

ELSŐ BENYOMÁSOK

A gép a nem is olyan régen debütált GTS 635 alapjain nyugszik. Megjelenése a kompaktságot sugallja. Masszív hordfülek, kézre álló kezelőszervek jellemzik. Sikerült mindent jó helyre koordinálni, ami nagyban könnyíti a munkát. Mint egy jól olvasható szakrajz, olyan az elrendezés. A kezelőszervek előre, a segédeszközök a jobb oldalra kerültek. Előbbiek teljesen egyértelmű használatukkal várják a felhasználót. A bekapcsoló gomb voltaképpen egy nagy méretű billenőkapcsoló, ami vészkapcsolóként is funkcionál. Működése határozott, nem nyúlós, és nagyon tartósnak ítélem, illetve a kialakítása megakadályozza a véletlen indításból származó baleseteket. A segédeszközök számára kialakított oldalsó erkély a segédasztal félrehúzásával elölről is elérhető, sőt jól áttekinthető.

A gép alján egy fémmerevítés fut végig, a műanyag házba integrálva. Ez a csőkeret teszi lehetővé az állványra való rögzítést is. A gép magassága 332 milliméter, így egy stabil asztalra, vagy gyári állványra helyezve kényelmesen tudunk vele dolgozni. A GTA 560- as állvány kifejezetten az elődmodellhez, közvetve ehhez a géphez lett kifejlesztve. A körfűrész 22 kg, míg az állvány 6 kg. A géppel, mint egy nagyobb táskaírógéppel, egy kézben tartva rohanhatunk fel a hatodikra, de kétkezes fogása is van, melynek segítségével, mint egy ruháskosárral, flangálhatunk a munkaterületen.

A gép alján egy fémmerevítés fut végig, a műanyag házba integrálva. Ez a csőkeret teszi lehetővé az állványra való rögzítést is.

A gép elszívó-csatlakozót is kapott. Egy Bosch porszívóval így kiteljesedhet a gép. Minimalizálja a keletkező por környezetbe jutását, valamint közvetve védi a szemünket. Egyszersmind a fűrészelés minőségét és teljesítményét is javítja, hiszen a keletkező fűrészpor nem marad a burkolatban, azt elvezeti.


Kellemes formák. A kezelőszervek egy oldalon szerveződnek.

Gépünk egy 216 milliméter átmérőjű körfűrészlappal dolgozik, s 635 millimétert tud vezetővonalzó mellett vágni. Ezt úgy éri el, hogy az asztal egy része kitolható oldalra és így megnő az amúgy 500x658 milliméteres asztalnagyság. A vezetővonalzó dupla rögzítő mechanizmussal ellátott.

Ezért nem kell attól tartani, hogy a steller munka közben elállítódik. Azonban nem kapott szinkronizálást, ezért a rögzítés előtt a túlsó oldal tehermentesítését biztosítani kell, hogy a párhuzam beálljon. Egyébként használat közben ennek nem éreztem hátrányát, csupán más gyártók máshogy oldották meg a vezetővonalzó működését. A steller mechanikája úgy lett kialakítva, hogy a kopó alkatrészek cserélhetők, illetve kisebb utánállítási lehetőséget is kaptak.

Ami nagyon tetszett, hogy az asztallap acélból készült. A benne kialakításra került vezetékek, hornyok illesztése a keresztvonalzóhoz példaértékű, minimális a kottyanás. Igazából ezen a területen erős a gép a többihez képest. A szögvágás is nagyobb szabadságfokkal történhet. Ha már szögvágás: -1 és +46 fok között tudjuk a körfűrészlapot dönteni, ami bizonyos szituációkban életmentő.


A hasítóék kihúzott állapotban. Jól látszik a stiftes pozicionálás és az excenteres kar.


Kevés gépen van ennyi korrekciós lehetőség a hasítóék beállítására.


A szerszámcsere megkönnyítésére egy retesz lesz a segítségünkre

BITURBO

A gép a Bosch BITURBO technológiás szénkefe nélküli motorját hordozza. Ez 1600 watt vezetékes gépnek megfelelő teljesítménnyel szolgálja ki az igényeinket. Erős, megfelelő erőtartalékkal rendelkezik, ami a ProCORE18V akkumulátorral teljesedik ki. 8 és 12 Ah-ás akkumulátorokkal végeztem a munkát – folyamatos működés mellett 30 fm kétcolos anyagot hasított fel a gép. Ezután 22 mm-es OSB lapmaradékokat vágtam méretre, spártai körülmények között. Ez a teljesítmény kicsivel több, mint amit másoktól megszoktam. A viszonylag kis körfűrészlap ellenére 7 cm-t tudunk átvágni, ami figyelemre méltó teljesítmény.

Az asztali körfűrész több olyan innovatív megoldást kapott, ami egyszerűbbé teszi a munkát. A kapcsolót már említettem, de azt nem, hogy akár térddel is leállítható.


Gyorsan. Szerszám nélkül helyezhető fel a védősisak

ÖTLETES MEGOLDÁSOK

Az asztali körfűrész több olyan innovatív megoldást kapott, ami egyszerűbbé teszi a munkát. A kapcsolót már említettem, de azt nem, hogy akár térddel is leállítható, az amúgy fékes motor meg még nem. A hasítóéket egy excenteres szorító tartja a helyén, amelynek két végállása van és két stift is biztosítja az éket elfordulás ellen. Ennek a megoldásnak két előnye van. Alaphelyzetben a körfűrészlap és az ék teljesen az asztal síkja alá süllyeszthető. Ebben a helyzetben is működik a hasítóék védelme, de tudunk falcolni, aljazni, hasítani, darabolni. Ez utóbbi kettő esetében értelemszerűen nincs védősapka, ergo némi felénk száguldó fűrészporral számolnunk kell. A második állásban szerszám nélkül tudjuk felszerelni az osztott védősapkát. Így a maximális vágási magasságot is elérhetjük. A hasítóék egyébként oldalirányban állítható. Az alumínium ajaklemezt a mellékelt kombinált kulccsal, vagy pénzérmével is oldhatjuk. A szerszámcseréhez a reteszelő mechanizmust könnyű megtalálni, egy piros kart kell keresni, ami egyébként messziről „integet”. Minden, ami piros színt kapott, az működtethető. Kivétel ez alól a hasítóék excenteres karja és a steller átfordító pillangócsavarjai. Rejtély számomra, hogy miért. A steller vékonyabb anyagok vágásához átszerelhető, mivel két profilból áll össze. A géphez kapunk „tolófát”, amely műanyag. Szerencsére, kialakított helyet is kapott, ami csökkenti az elkallódás esélyét. A gép asztalának felületét is növelhetjük, ezáltal a steller mellett vágható anyag szélessége 635 mm-re növelhető.


Kiegészítők, tartozékok


A steller hátsó lefogatója és az asztalra szerelt profil, amibe kapaszkodik.

A GTS 18V-216 Professional egy sokoldalúan használható igazi vonulós gép. Állványon, aljzaton, vagy munkapadon is jó szolgálatot tesz. Motorja erős, a védőberendezései hatékonyak.

KONKLÚZIÓ

A GTS 18V-216 Professional egy sokoldalúan használható igazi vonulós gép. Állványon, aljzaton, vagy munkapadon is jó szolgálatot tesz. Motorja erős, a védőberendezései hatékonyak. Ötletes megoldásokat kapunk, és az ergonómia területén is helytáll. Számomra a steller szinkronizálása az egyetlen gyenge láncszem, pedig 10 évig használtam olyan körfűrészt, ahol elöl és hátul is kellett párhuzamot ellenőrizni. Valószínűleg az elmúlt egy évtizedben kicsit elkényelmesedtem, mert ez a megoldás még így is vállalható. Aki Bosch ipari akkukat birtokol, annak ez a gép kötelező darab. Bízom benne, hogy a közeljövőben ez a gép kaphat egy fejlesztést ezen a területen. Ahogy abban is reménykedek, hogy a Bosch zászlóshajója is megkapja ezt az akkumulátortechnológiát a 305-ös fejezőfűrész motorjával – és akkor már 12 colos körfűrészlappal is élvezhetjük a Bosch életérzését, ami egyre inkább tör előre. 


Kihúzott asztalnál mindent könnyebben elérünk.

 

A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Robert Bosch Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést.


Kapcsolódó dokumentum:


kiprobaltuk-a-bosch-gts-18v-216-professional-asztali-korfureszt


Tetszett a cikk?